Automoto
SPORTOVI
Automoto
Na atraktivnoj poziciji

Barcelona ispada iz F1 kalendara, a vraća se utrka koje dugo nije bilo?

Tek je počela ova sezona, a već se špekulira glede promjena u kalendaru za iduću.

Staza u Zandvoortu (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Iduća utrka u ovoj sezoni Formule 1 bit će Velika nagrada Španjolske.

U nedjelju 12. svibnja vozit će se na legendarnoj stazi Catalunya pokraj Barcelone, i to možda posljednji put.

Naime, u oktanskom cirkusu i oko njega sve se glasnije špekulira o tome kako bi Catalunya mogla ispasti iz kalendara.

Španjolska stopama Turske, Malezije...

Razlog je, naravno, novčane prirode. Troškovi organizacije utrke iz godine u godinu sve su veći i brojne se destinacije više ne žele nositi s time. U posljednjih 10-ak godina zbog toga su iz kalendara ispale Turska, Malezija...

Sad se isto sprema i Španjolskoj sa stazom Catalunya, na kojoj se od 1991. neprekidno održava VN Španjolske, ali i predsezonska testiranja bolida uoči početaka sezona.

Catalunya je jedna od pet staza kojima krajem 2019. godine istječe ugovor s Formulom 1. To su još i Silverstone, Monza, Hockenheim i Mexico City, pri čemu upravo Španjolci imaju najmanje šanse za postizanje dogovora s Liberty Medijom, američkom grupacijom koja je vlasnik F1.

Amerikanci već znaju i tko bi trebao zamijeniti VN Španjolske. Riječ je o stazi u Zandvoortu koja se nalazi na sjeveru Nizozemske, tik pored obale Sjevernog mora.

Velika nagrada Nizozemske već je bila u kalendaru F1, od 1948. do 1985. godine, a sada bi se mogla vratiti.

Verstappen glavni adut u pregovorima

Čelni ljudi Formule 1 pronašli su tu svoju računicu jer je u Nizozemskoj u proteklih nekoliko godina silno poraslo zanimanje za ovaj sport nakon pojave Maxa Verstappena. Mladić koji ima samo 21 godinu vozi svoju već petu sezonu i konstantno napreduje. Ima pet pobjeda i 23 postolja u bolidu Red Bulla te je pitanje vremena kada će boriti za naslov svjetskog prvaka.

Inicijalni razgovori već su obavljeni, zadovoljstvo su iskazali i generalni direktor staze Zandvoort Robert Overdijk i direktor komercijalnih operacija Formule 1 Sean Bratches pa se nitko ne treba iznenaditi ako Španjolci izlete, a Nizozemci ulete u kalendar.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider