Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kriza sve više zahvaća i nogomet...

Ako prođe limit od 25 nogometaša po klubu - slijede otpuštanja?

UEFA europskim ligama predlaže ograničavanje broja igrača u klubovima na 25, koliko ih se može i prijaviti za europska natjecanja, a sve u svrhu smanjenja sve većih troškova za plaće. Nije međutim poznato, što bi klubovi trebali učiniti s viškom igrača...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

William Gaillard, savjetnik predsjednika Uefe Michela Platinija, kazao je Reutersu kako je smanjenje broja profesionalnih ugovora diljem Europe 'popularnije' rješenje za nošenje s financijskom krizom od Platinijeva prijedloga za uvođenje tzv. 'salary capa', tj. ograničenja visine plaća i odšteta kakvo postoji u američkim profesionalnim ligama.

Igrači bi se kupovali da igraju, a ne da sjede na klupi

- William Gaillard
'Nema brzog ili jednostavnog riješenja kojim bi se klubovi zaštitili od globalne krize. No, čini se kako se bližimo konsenzusu oko limitiranja broja igrača, kao što već imamo slučaj u Ligi prvaka i Kupu Uefa. Naravno, trebamo dobiti potporu većine klubova, i što je još važnije, potporu liga i asocijacija koje vode nacionalna prvenstva', kazao je Gaillard.

Uefa u vezi ovog prijedloga trenutno vodi razgovore s Europskom udrugom klubova (koja predstavlja čak 137 klubova poput Manchester Uniteda i Real Madrida), predstavnicima najjačih europskih liga i Svjetskom udrugom profesionalnih igrača FIFpro.

Gaillard je naglasio kako je Platinijeva ponuda za uvođenje 'salary capa' još uvijek na stolu. Njime bi se kaže, trošak klubova smanjio od 50 do 60 posto.

'Salary cap je i dalje jedan od prijedloga, no u kojoj formi? Europa je vrlo kompleksna što se tiče nogometa. Ima puno liga, puno natjecanja... Teško je naći rješenje koje će odgovarati baš svima'.

'Osim toga, prednost 'salary capa' je i u tome da bi se njime spriječilo bogate klubove da mahnito kupuju igrače samo zato da ih se ne bi dokopao neki drugi klub. Na taj bi se način igrači kupovali da igraju, a ne da sjede na klupi', kazao je Gailllard te dodao kako najveći europski klubovi neke igrače plaćaju i do 200.000 eura tjedno.

'No, poanta je da treba pronaći pravi 'koktel mjera' koji će svima odgovarati', zaključio je.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider