Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Izgubila od 17-godišnjakinje

Nakon šokantno izgubljenog zlata izjavom zaprepastila svijet

Najveća zvijezda među klizačicama Kim Yuna, zbog koje je u prosincu u Zagreb stiglo dvije tisuće Koreanaca, ostala je bez zlata nakon kontroverzne odluke sudaca.

Jedno od najeksponiranijih natjecanja na ZOI u Sočiju završilo je pravom dramom u kojoj je sportska superzvijezda Kim Yuna ostala bez zlata u kontroverznoj završnici.

Ruskinja Adelina Sotnikova iznenadila je svijet osvajanjem zlatne medalje u umjetničkom klizanju. Ova 17-godišnjakinja bila je bolja od dotad aktualne olimpijske i svjetske prvakinje Kim Yune, koja je osvojila srebro, dok je još jedna velika zvijezda Carolina Kostner uzela broncu.

Ishod borbe za zlato među klizačicama bio je neočekivan jer se očekivala veliki obračun između Kim, Kostner i druge Ruskinje Julije Lipnickaje, a nakraju je naslov otišao 17-godišnjoj Sotnikovoj.

Jesu li suci Rusima poklonili zlato?

Ona je za suce imala najbolji slobodni program sa 11 odličnih skokova, od čega sedam trostrukih, i s ukupnom ocjenom od 224,59 bodova oduševila Ruse u Sočiju jer je to prva ruska olimpijska pobjeda kod klizačica uopće.

Kim Yuna je vodila do samog kraja, a ova olimpijska pobjednica iz Vancouvera nakraju se morala zadovoljiti srebrom iako mnogi smatraju kako su joj upravo suci, a ne mlada Ruskinja, uzeli zlatnu medalju.

''Ocjene daju suci, ja tu ništa ne mogu'', rekla je Korejanka ne želeći ulaziti u polemike oko sudačkih procjena.

Koreanci su bijesni. Smatraju kako je njihova heroina pokradena u korist domaćina koji je napokon došao do zlata u klizanju. Gotovo svi u dvorani koji nisu bili Rusi, bili su šokirani jer je Koreanka gotovo savršeno odradila nastup.

Dvostruki šok za Korejance

Nakon što nije obranila zlato, Kim Yuna je ražalostila fanove najavivši prekid karijere u 23. godini:

''Sad mislim da je napokon gotovo. I drago mi je. Treninzi su jako teški za sve sportaše… Drago mi je što sam ovdje jer je ovo moje zadnje natjecanje kao klizačica. Kada sam završila bila sam jako umorna. Nisam gledala suparnice jer sam se pripremala za nastup'', govorila je Kim.

Njene riječi izazvale su tugu u Južnoj Koreji, baš kao i gubitak zlata. Kaže kako nije osjećala pritisak, no većina ipak smatra kako je sve ovo plod fanatične potpore koja stoji iza uvjerljivo najpopularnije sportašice u J. Koreji.

Podsjetimo, u prosincu na Zlatnoj pirueti zbog nje su stigle broje TV ekipe iz domovine te čak dvije tisuće navijačica. Vidjet ćemo uskoro je li njena poruka bila konačna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider