Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Današnji bolje čuvaju

Trofej koji je psa učinio engleskim junakom, a Brazilu donio sramotu i tugu

Fifa World Cup trofej po prvi puta u povijesti stigao je u Hrvatsku, a tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana bit će izložen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zanimljiva je priča oko najvrjednijeg mogućeg nogometnog trofeja, koji će na svojoj turneji prijeći gotovo 150 tisuća kilometara. Za početak, njegovo izvorno ime jest Victory, a 1929. dao ga je izraditi Jules Rimet, legendarni predsjednik Fife i idejni začetnik SP-a. Trofej će kasnije dobiti njegovo ime.

Prva momčad koja je primila Jules Rimet trofej bila je Urugvaj, osvajač Svjetskog nogometnog prvenstva 1930. Trofej se dodjeljivao sve do 1970., a osim nogometnih reprezentacija, bio je želja i mnogih lopova. Prvi puta ukrali su ga u Engleskoj 1966., no poslije svega tjedan dana ispod jedne živice u južnom Londonu pronašao ga je pas mješanac Pickles. Kad su Englezi nešto kasnije osvojili naslov, pas i njegov vlasnik pozvani su na svečani banket. Bili su odlikovani i novčano nagrađeni, a Picklesova ogrlica i danas se čuva u Nacionalnom nogometnom muzeju u Manchesteru.

Četiri godine kasnije Brazilci su osvojili treću svjetsku titulu, što im je omogućilo da zadrže pehar u trajnom vlasništvu. Trinaest godina imao je počasno mjesto u vitrinama Brazilskog nogometnog saveza, kada su ga u noći s 19. na 20. prosinca 1983. ukrala dvojica lopova. Svladali su i svezali čuvara, začepili mu usta i prekrili oči, te dizalom otišli na deveti kat, gdje je čuvan pehar.

Jedan od najvećih nogometnih misterija

Do danas mu se nije išlo u trag i to je ostao jedan od najvećih misterija. Prema službenoj verziji, pehar je rastopljen u zlatne poluge u jednoj brazilskoj ljevaonici, te potom rasprodan u komadima. Ali mnogi u to ne vjeruju, počevši od činjenice da pehar nije bio od čistog zlata, nego srebra koje je njime bilo obloženo, pa do niza drugih detalja. Neke od osobe koje su dovedene u vezu s nestankom pehara kasnije su stradale u nerazjašnjenim okolnostima.

Talijane je priča o nestanku Jules Rimet trofeja ponukala da snime dokumentarac 'Rimet Trophy', u kojem pobijaju priču o izlijevanju u poluge, za koju nikad nisu niti pronađeni dokazi. Autori zaključuju da je pehar još uvijek negdje čitav, a neki od sugovornika iznose teoriju da je pljačku naručio jedan talijanski milijunaš.

"Sve do danas to je bio najtužniji događaj u mom životu", kazao je Brazilac Joao Havelange, koji je od 1974. do 1998. godine bio predsjednik Fife.

Upravo radi svega navedenog s novim trofejom ništa se ne prepušta slučaju, a osiguranje je rigorozno. Fifa World Cup trofej dodjeljuje se od Svjetskog prvenstva u Zapadnoj Njemačkoj 1974. godine, kada je do finala čuvan u jednoj frankfurtskoj banci, a onda prevezen na stadion u blindiranim kolima pod budnim nadzorom čuvara. Prvi u ruke primio ga je Franz Beckenbauer, kapetan domaće reprezentacije koja se tada okitila svjetskim naslovom. Isto će mu uspjeti i 1990., kao izborniku SR Njemačke.

U Hrvatskoj ga može dodirnuti samo jedan čovjek

Pehar visok 36.8 centimetara i težak 6.175 kilograma prikazuje dva nogometaša u zanosu pogotka kako nose zemaljsku kuglu. Izrađen je od 18-karatnog zlata, baza mu se sastoji od dva sloja poludragog kamenja, a procjenjuje se na više od osam milijuna eura. Dizajnirao ga je Talijan Silvio Gazzaniga, izabran u konkurenciji 53 umjetnika.

Trofej nosi ugraviranu godinu i ime svakog pobjednika Svjetskog prvenstva od 1974. Na njemu ima mjesta za imena 17 pobjednika, dovoljno do 2038. godine. Pobjednička momčad ne može imati trofej u stalnom vlasništvu, već nakon nekog vremena dobiva zlatom optočenu repliku.

Fifa World Cup trofej mogu dodirnuti samo predsjednici država i oni koju su ga osvojili. U Hrvatskoj takvu privilegiju ima tek Ivo Josipović, ali tko zna, možda će je nakon brazilskog ljeta imati i Niko Kovač, te njegovi momci...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider