Tenis
Tenis

VIDEO: Ivanišević i Soderling u 10 najvećih iznenađenja ikad

Nadahnut porazom Rafaela Nadala u osmini finala Roland Garrosa, novinar CNN-ova internetskog izdanja potrudio se pronaći deset najuzbudljivijih pobjeda autsajdera u povijesti tenisa.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Autor Mike Steere komentirao je opis pobjede Robina Soderlinga nad prvim reketom svijeta na službenim stranicama Roland Garrosa, gdje je trijumf Šveđanina proglašen 'jednim od najvećih šokova u povijesti Grand Slam turnira'. Čitateljima je potom dao na odabir još devet drugih iznenađujućih pobjeda na turnirima, uglavnom najviše kategorije, podsjetivši na mnoge nezaboravne mečeve ili serije pobjeda.

>> Soderling ide do kraja: Kao od šale pregazio Davidenka!

>> Čudo u Parizu: Soderling srušio Nadala s trona nakon 4 godine!

Svoje je mjesto među njima našao i trijumf Gorana Ivaniševića na Wimbledonu 2001. godine.

'Ljevoruki Ivanišević izgubio je tri finala Wimbledona prije no što je londonski turnir napokon osvojio 2001. Njegova konačna pobjeda bila je gotovo pa čudo, s obzirom da je u turnir ušao uz wild card. Rangiran izvan stotinu najboljih tenisača svijeta, postao je pobjednik Wimbledona s najnižim renkingom u povijesti, kao i jedini koji je do kraja uspio doći uz poziv organizatora', stoji u Steereovu obrazloženju.

Na drugo je mjesto stavio trijumf omalenog Amerikanca Michaela Changa na Roland Garrosu prije točno dvadeset godina, pri kojem je Chang, tada star 17 godina i tri mjeseca, postao najmlađi pobjednik Grand Slam turnira u povijesti. Na putu do naslova pobijedio je Ivana Lendla te Stefana Edberga u epskom finalu na pet setova. Obojica su u to vrijeme bili ponajbolji svjetski tenisači.

I pobjeda Matsa Wilandera 1982. godine također se našla među deset najvećih iznenađenja. Sa 17 godina, ipak nešto stariji od Changa, legendarni je Šveđanin te godine u Parizu izbacio drugoga, trećeg, četvrtog i petog nositelja da bi na kraju, kao nepostavljeni igrač, uzeo naslov.

Deset najvećih teniskih iznenađenja na Grand Slam turnirima po novinaru CNN-a:

1. Robin Söderling pobjeđuje Rafaela Nadala, Roland Garros 2009.

2. Michael Chang osvaja Roland Garros pobjedama nad Lendlom i Edbergom, Roland Garros 1989.

3. Švicarac George Bastl pobjeđuje Petea Samprasa, Wimbledon 2002.

4. Australac Mark Edmondson pobjeđuje na Australian Openu 1976.

5. Goran Ivanišević pobjeđuje na Wimbledonu 2001.

6. Mats Wilander pobjeđuje na Roland Garossu 1982.

7. Richard Krajicek pobjeđuje Petea Samprasa, Wimbledon 1996.

8. Gustavo Kuerten pobjeđuje na Rolan Garrosu 1997.

9. Lleyton Hewitt pobjeđuje Andrea Agassija sa 16 godina, ATP Adelaide 1998.

10. Vladimir Volčkov kao 237. tenisač svijeta dolazi do polufinala Wimbledona 2000.