Nogomet
Nogomet

A u Dinamu se groze: Najtrofejniji francuski klub sam uvodi model 'jedan član, jedan glas'

Da je funkcioniranje nogometnih klubova po modelu 'jedan član, jedan glas' iznimno popularno dokazuje i ova priča...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Mnogi veliki i sređeni europski klubovi funkcioniraju po socios modelu, kojeg zagovaraju i brojni navijači Dinama, dok se aktualna Uprava grozi izbora smatrajući da 'ulica ne može voditi klub'. Ali ista ta ulica vodi Barcelonu, Real Madrid, Bayern i Benficu, a uskoro bi mogla voditi i najuspješniji francuski klub u povijesti.

Uostalom, to je nadolazeći trend kojeg preporučuje i UEFA, čija je preporuka da se klubovi u budućnosti u sve većoj mjeri okreću svojim navijačima, odnosno članovima. Saint-Etienne je s deset titula najtrofejniji klub Francuske, no zadnji naslov osvojili su 1981. godine. Trenutno se nadaju Ligi prvaka, iako zaostaju sedam bodova za trećeplasiranim Lilleom, a do kraja je svega pet kola.

Vlasnik kluba Bernard Caiazzo i predsjednik Roland Romeyer odlučni su u namjeri da St. Etienneu vrate staru slavu, a njihov prvi korak bit će uvođenje socios modela. I to samoinicijativno!

„Radije ćemo uvesti socios model, nego dati klub u ruke stranog investitora. Mi nismo Lyon ili Marseille, a još manje PSG. Dva su moguća puta u svijetu nogometa: imati super bogatog vlasnika kao PSG ili se otvoriti svojim članovinma. Španjolski model se čini idealnim, budući da omogućuje stvaranje proširene obitelji navijača dioničara“, objašnjava Romeyer, te najavljuje:

„Već tri tjedna pregovaramo s navijačima kako bi razvili partnerstvo. Prvi cilj je do kraja 2015. godine povećati broj članova s osam na 30 tisuća. Jer nogomet je poput tenisa, napredujete i napredujete, no kad tad pred vas stiže netko jači kojeg ne možete pobijediti.“

Vlasnik i predsjednik St. Etiennea, eto, vjeruju da će tog 'jačeg od sebe' pobijediti uz pomoć svojih navijača, to jest članova koji će imati veća prava nego dosad.