Nogomet
Nogomet

Šok u Njemačkoj: Bombaški napad planiran za veliki derbi!

Njemačka je policija u četvrtak uhitila osobu njemačke nacionalnosti koja je bila na vrhu organizacije terorističkog napada. Meta napada je bio stadion u Dortmundu, a vrijeme operacije ova subota...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Bombaški napad, kako izvještava njemački Bild, se trebao dogoditi tijekom subotnjeg ogleda 28. kola kada se na Signal Iduna Parku igra derbi kola, u kojem se sastaju vodeća Borussija i trećeplasirani Hannover.

Informacije s kojima trenutačno javnost barata su relativno šture, no poznato je da je policija otkrila dvije lokacije na kojima se čuvalo "oružje" koje se navodno namjeravalo primjeniti u napadu. Jedna lokacija je nedaleko od samog stadiona u Dortmundu, a druga u Krefeldu.

Motivi napada za sad još nisu sa sigurnošću utvrđeni, makar se najčešće spominje da su meta trebali biti navijači gostujuće momčadi. Ovom policijskom akcijom je vjerojatno uništena podloga za užasan scenarij koji se mogao dogoditi u subotu, makar se javnost upozorava da i dalje bude vidno oprezna oko cijelog slučaja.

Utakmica je, dakle, na rasporedu u subotu u 15.30 sati, te zasad nema najave otkazivanja ogleda.

Treba reći da je vodeća Borussija ove sezone u devet prvenstvenih domaćih utakmica (od ukupno 13) imala potpuno rasprodan stadion (80.720 navijačkih mjesta), dok s prosjekom od 78.798 gledatelja po utakmici zauzimaju prvo mjesto na ljestvici svih europskih klubova.

Napad zbog iznuđivanja novca?

Otkriveno je da je uhićena osoba 25-godišnji Nijemac, a čin se dogodio u Kölnu. Osoba je uhićena poslije anonimne dojave koju je policija zaprimila putem e-maila.

Ispitivanjem je policija i saznala lokacije na kojima je uhićeni skrivao eksplozivne naprave. Jedna lokacija je bila neposredno kraj stadiona nogometnog kluba Borussije iz Dortmunda, a druga u Krefeldu, u stanu uhićenoga. Također, početkom godine je već ustanovljeno da se planiraju dva bombaška napada na njemačkom tlu.

Policija također pretpostavlja da bi cijeli plan bio izveden samo radi iznuđivanja novca, a tek će se ustanoviti je li u napravama uistinu postojao pravi eksploziv. Navodno je "napadač" imao plan izvjestiti policiju kako je eksploziv postavljen na Signal Iduna Parku, stadionu koji će u subotu biti domaćin derbi utakmici 28. kola Bundeslige između vodeće Borussije i trećeplasiranog Hannovera.