Nogomet
Nogomet

Hajduk u Gruziju: Dolaze iz Staljinovog rodnog grada i izbacuju favorite

Ako. Počnimo s ako. Ako Hajduk uspješno prođe Horizont Turnovo (a vidljivo je da su Splićani bolja momčad, što ne znači da će proći), put najvjerojatnije vodi prema Gruziji.

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

I tu ima jedan ako: Dila Gori mora proći Aalborg, ali nakon 3-0 u prvoj utakmici, Gruzijci znatno mirnije ćekaju uzvrat od Hajduka.

>> Ždrijeb Europske lige: Velika sreća za Hajduk, Rijeka na Olimpiju!

Dila Gori je aktualni gruzijski viceprvak, prvenstvo je odnio Dinamo Tbilisi s deset bodova prednosti. Igra u Goriju, gradu od 50.000 stanovnika u središnjoj Gruziji, sedamdesetak kilometara zapadno od Tbilisija. Gori je najpoznatiji kao rodno mjesto diktatora Josifa Visarionoviča Staljina.

Unatoč tome stadion se zove Tengiz Burjanidze i prima pet tisuća ljudi. Nema dopuštenje UEFA-e za europske utakmice, pa Dila svoje eurozadatke odrađuje u Tbilisiju, na stadionu Lokomotive koji prima 27 tisuća posjetitelja.

Prošli Aarhus i Anorthosis

Pažljivijim pratiteljima nogometa Dila je zapela za oko prošle sezone kada je prošla dva pretkola Europske lige (danski Aarhus i ciparski Anorthosis) i spotaknula se tek na zadnjoj prepreci izgubivši od portugalskog Maritima s ukupno 3:0 u dva susreta.

U odnosu na prošlu sezonu dosta su promijenili momčad jer su u početnoj postavi protiv Aalborga startala četvorica novih igrača, stiglih u prijelaznom roku. Novi je i trener: Giorgi Devdariani koji je zamijenio legendarnog Litavca Valdasa Ivanauskasa (stariji će ga se sjetiti iz dresa HSV-a).

Junak u pobjedi protiv Danaca bio je joker s klupe, dvadesetogodišnji veznjak Mihail Gorelišvili. Trener mu je dao zadnjih pola sata na terenu, a ovaj postigao dva gola. Toliko je postigao u cijelom prošlogodišnjem prvenstvu, u dvadeset nastupa, dakle nije uobičajeni strijelac.

U momčadi Dile nema posebnih zvijezda. Prema Transfermarktu cijela momčad vrijedi manje od 4 i pol milijuna eura, a najskuplji je vratar Revišvili kojega procjenjuju na 500 tisuća.

Prema istom izvoru Maločina cijena je 3,5 milijuna eura, a cijeli Hajduk je pet puta vrjedniji od Dile (21 milijun eura). No, to uzmite samo kao orijentaciju, Hajdukove brojke su previše „nabildane“.

Dakle, ako i ako, onda Hajduk – Dila Gori. Nikako nisu za podcjenjivanje, pogotovo sebi to ne smije dopustiti današnji Hajduk, ali kako je moglo biti, uopće nije loše.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.