Nogomet
Nogomet

Real opet previše ovisi o Ronaldu, dok Barca može i bez Messija

Real Madrid na čelu s Florentinom Perezom potrošio je stotine milijune eura na pojačanja u posljednjih nekoliko sezona, no još uvijek uvelike ovisi o inspiraciji jednog čovjeka…

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Real Madrid teškom je mukom pobijedio Rayo Vallecano 3:2 na gostovanju u prošlom kolu Primere. Iako će kritičari iz Barcelone reći da su „kraljevi“ slavili ponajviše zaslugom suca koji je teško oštetio Rayo u nekoliko situacija, ostaje činjenica da je Cristiano Ronaldo ponovno bio ključna figura utakmice. Nakon „hat-tricka“ protiv Seville u pretprošlom kolu, Ronaldo je s dva nova pogotka izbio na prvo mjesto ljestvice strijelaca Primere. Ronaldo je u 12 kola postigao 13 golova, jedan više od napadača Atletico Madrida Diega Coste, koji ima utakmicu manje, te pet više od najvećeg rivala, Barcelonina „čarobnjaka“ Lionela Messija.

Real Madrid na čelu s Florentinom Perezom potrošio je stotine milijune eura na pojačanja u posljednjih nekoliko sezona, no još uvijek uvelike ovisi o inspiraciji jednog čovjeka. Situacija se nije bitnije promijenila ni nakon dolaska na Santiago Bernabeu drugog najskupljeg igrača u povijesti nogometa Garetha Balea. Dapače, Real Madrid ove sezone još više ovisi o golovima Ronalda nego prije.

Real opet previše ovisi o Ronaldu

Real je ove sezone ukupno postigao 42 gola u svim natjecanjima, a od toga su čak 20 s potpisom portugalskog stroja za golove, što je skoro 48 posto svih golova Reala. U sezoni 2009/10. Ronaldo je postigao 33 gola od Realovih ukupno 119 (27%), 2010/11. 53 od 148 (35%), 2011/12. 60 od 174 (34%) i prošle sezone 55 od 153 (35%).

Ronaldo je do sada postigao ukupno 221 gol u dresu Reala, od toga 214 u natjecateljskim utakmicama, te trenutačno zaostaje za prvim strijelcem Reala u povijesti Raulom Gonzalezom 102 gola. Ako se ne dogodi kakva teža ozljeda, nema sumnje da će Ronaldo dostići i prestići Raula u najviše sljedeće tri sezone.

Međutim, ono što ostaje problem Reala jest pretjerana ovisnost o jednom igraču. U proteklim godinama pokazalo se da to nije najsretnije rješenje. Real se u eri Ronalda ne može pohvaliti berbom trofeja, čak dapače, mogli bismo reći da su protekle četiri sezone „najsiromašnije“ od 1981. do 1986., kada Real nije osvojio naslov prvaka pet sezona zaredom. Štoviše, Real nikada u svojoj povijesti nije bio podređeniji svojem najvećem rivalu Barceloni nego u posljednjih nekoliko godina, a da kontradikcija bude veća u isto vrijeme njegov dres nosio je nogometaš koji pretendira da se upiše u povijesne knjige kao jedan od najboljih ili čak najbolji Realov igrač u povijesti.

Ronaldo bez Lige prvaka ne može u isti red s Di Stefanom, Puskasom i Zidaneom

Kao što rekosmo, Ronaldo će vjerojatno postati najbolji strijelac Reala u povijesti, no ako Real u njegovoj eri ostane tek na jednom ili dva naslova prvaka Španjolske i bez osvojene Lige prvaka, Portugalac ipak neće moći stati u isti red s Alfredom Di Stefanom, Puskasom, Koppom, Zidaneom pa ni Raulom. Usprkos svim golovima Ronaldo neće biti „realiziran“ kao najveća zvijezda ako ne odvede Real do „decime“. Ova teza se teško može pobiti.

Barca može i bez Messija

Ronaldovi golovi ipak ne jamče trofeje, već igra kompletne momčadi, a Real ni pod Carlom Ancelottijem ne briljira. „Kraljevi“ se previše muče, opet se previše oslanjaju Ronalda, a ako se po jutru dan poznaje, sve to skupa ne sluti na dobro za „kraljeve“. S druge strane, Messi se nalazi u određenoj krizi, ako se to tako može nazvati, s obzirom na ono što smo navikli od njega, a Barcelona ipak pobjeđuje. Znači li to da Barca može bez Messija, dok Real ne može bez Ronalda, ali ni s njim, barem ne do samoga kraja? Odnosno, znači li to da je Barca svih ovih godina imala igru koja je na površinu izbacivala jednog igrača, dok je kod Reala bilo suprotno, Ronaldo je vukao cijelu momčad, ali uglavnom bez sretnog završetka? Na kraju balade lista osvojenih trofeja je jedina koja ne laže, a sve ostalo su interpretacije na zadanu temu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.