Nogomet
Nogomet

Platinijev oštar govor najbolje je što se hrvatskom nogometu moglo dogoditi

Savršena rođendanska kulisa bila je spremna. Ugledni gosti, prigodni film, impresivna dvorana nacionalnog kazališta i ponosni pogled u slavnu prošlost.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Proslava stogodišnjice HNS-a u Zagreb je privukla mnoge velikane hrvatskog nogometa, ugledna imena iz regije (Ivica Osim, Dejan Savićević...), te vrhušku svjetskog nogometa predvođenu Seppom Blatterom i Michelom Platinijem. I sve je tako teklo u slavljeničkom tonu dok na pozornicu nije stupio prvi čovjek UEFA-e.

>> Vidi li Platini samo huligane na Balkanu ili do njega dođu i ove snimke

>> Jovanović: Platini je dokazao kako sam bio u pravu, Šuker ne smije ponoviti istu grešku!

>> Platini šokirao na proslavi: Prvenstvo vam je sumnjivo, borba s huliganima razočaranje

Michel Platini nije se, poput Seppa Blattera, „ufurao“ u ulogu pristojnog gosta i bombonima počastio okupljeno društvo. Baš suprotno. Oštrom kritikom naše nogometne i društvene stvarnosti prenerazio je slavljenički raspoloženu ekipu i HNS-u poslao jasnu poruku. Huliganizam i korupcija bile su glavne točke njegova kritički intonirana govora.

Platinijev nastup moguće je promatrati iz više pozicija, no osobno ga vidim kao ne samo dobrodošlu, već i nužnu sastavnicu velikog dana HNS-a. I to posebno zbog dijela o nogometnoj korupciji.

Da se razumijemo, ne pada mi na pamet negirati problem huliganizma s kojim se Hrvatska već dugo bori (a predsjednik UEFA-e ne propušta priliku da nam ga svako malo nabije na nos), no bojim se da bi se naša nogometna vrhuška elegantno ogradila od tih packi s već standardnim objašnjenjem o „nemoći u borbi protiv huliganizma bez jake podrške države“. I nije da ne bi bili u pravu.

No, Platinijeve riječi o „prvenstvu miniranom kriminalnim radnjama koje izazivaju sumnju u regularnost natjecanja“ izravan su udarac HNS-u koji je nemoguće zamatati u celofan, gurati pod tepih ili opravdanje za njega tražiti na nekoj drugoj adresi. Za ovaj problem odgovorna je isključivo naša nogometna vlada. I ocjena njezine buduće uspješnosti velikim će dijelom ovisiti o načinu njegova rješenja.

Predsjednik UEFA-e pružio je bezrezervnu podršku Davoru Šukeru i poručio kako će „UEFA biti uz HNS kako bi mu pomogla u iskorjenjivanju zla koje ugrožava mjesto hrvatskog nogometa u okviru europskog nogometa“. Zlatna kopačka iz '98 na čelo saveza stigla je prije pet mjeseci i logično je da krovna europska organizacija stane iza njega i njegovih najbližih suradnika, ali isto tako od njih se vrlo brzo očekuju i konkretni koraci. U kriznim vremenima „honeymoon“ nije dugog vijeka. Hrvatski nogomet prepun je problema koliko god nas neki od njegovih vodećih aktera pokušavali uvjeriti u suprotno.

I iz tog razloga, Platinijev govor je najbolja stvar koja se hrvatskom nogometu sinoć mogla dogoditi. Jer, to da smo godinama među 10 najboljih reprezentacija svijeta, da smo redoviti sudionik velikih natjecanja i da su naši igrači tražena roba na bogatom europskom tržištu dobro nam je poznato i na to trebamo biti (i jesmo) ponosni. Ali, pokušaj da se time prikriju evidentne anomalije naše nogometne stvarnosti otežava nam njihovo rješavanje i dugoročno šteti hrvatskom nogometu.

Uostalom, pokušajte zamisliti sinoćnju svečanost bez Platinijevog „iščašenog“ govora. Da je predsjednik UEFA-e uskočio u isti, „blagoglagoljivi vlak“ kao predsjednik FIFA-e, ne trebamo ni sumnjati kakav bi se spin zavrtio iz dijela naših nogometnih struktura na prvi spomen očitih problema.

„O tome kakvo je stanje u hrvatskom nogometu i kako nas doživljavaju u UEFA-i i FIFA-i dovoljno govori proslava našeg 100. rođendana. Pa, zar mislite da bi u Zagreb došli Blatter i Platini da je sve tako crno kako mediji uporno pokušavaju prikazati?“ - slušali bi moralne prodike nogometnih dužnosnika.

Platinijev govor izbio im je taj adut iz ruku i stoga „merci monsieur Platini“!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.