Nogomet
Nogomet

FIFA izabrala 12 trenutaka koji su obilježili nogometnu 2012.

Svjetska nogometna organizacija (FIFA) objavila je listu od 12 trenutaka koji su obilježili nogometnu 2012. godinu.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

1. Nogometna reprezentacija Zambije pobjednik je afričkog Kup nacija nakon što je u finalnom susretu igranom u Librevilleu u Gabonu pobijedila Obalu Bjelokosti boljim izvođenjem jedanaesteraca 8:7. Nakon 120 minuta igre nije bilo pogodaka.

2. Bivši igrač Boltona Fabrice Muamba se na utakmici šestog kola FA kupa protiv Tottenhama srušio pred kraj prvog poluvremena. 23-godišnjak se odjednom srušio u 41. minuti zbog srčanog udara. Medicinsko osoblje ga je odmah počelo oživljavati te je prebačen u bolnicu. Nakon sat i pol strepnje poslije nemilog događaja, objavljeno je da je stabilno.

 

 

3. U senzacionalnoj završnici Premierlige nogometaši Manchester Cityja su treći put u povijesti postali engleski prvaci. S dva gola u sudačkoj nadoknadi su pobijedili QPR (3-2) i zbog bolje gol-razlike uzeli naslov ispred Manchester Uniteda. Pogodak odluke zabio je Sergio Aguero.

4. Okršaj Bayerna i Chelseaja spada među najšokantnije završnice godine - nakon 1:1 poslije 120 minuta Englezi su na jedanaesterce slavili 4:3 i prvi put u povijesti kluba postali prvaci Europe. U 83. minuti poveli su Bavarci preko Thomasa Mullera, u 88. je izjednačio Didier Drogba.

5. Tahiti postao prvak Oceanije

6. Ponižavajuća kriza u najtrofejnijem škotskom klubu Glasgow Rangersu dosegnula svoju kulminaciju početkom srpnja. Otkako je početkom godine otkriven veliki porezni dug kluba s Ibroxa, nizali su se samo problemi. Na dramatičnom sastanku klubova škotske Premierlige velikom većinom glasova odlučeno je da Glasgow Rangersi neće sudjelovati u tom natjecanju iduće sezone. Na kraju je trofejni škotski klub bačen u četvrtu ligu.

7. Andrea Pirlo imao je mjesto u prvih 11 turnira i prije penala protiv Engleza. A tek tada je zasjao punim sjajem. Zabio je gol koji je utjerao strah u oči Gordom Albionu i odveo Italiju u polufinale.

8. Bez obzira na sve, kritiziralo ih se zbog načina igre, formacije, izbora igrača, međutim Španjolska je ostvarila zacrtano i otišla do kraja. Najbolju predstavu su sačuvali za kraj, odigrali su odličnu finalnu utakmicu i obranili naslov prvaka Europe svladavši Italiju s 4:0.

9. Krajnje dramatičnu polufinalnu utakmicu Igara u Londonu odigrale su SAD i Kanada. Nakon produžetaka su slavile Amerikanke pogotkom Alex Morgan glavom u 123. minuti, trećoj minuti nadoknade drugog produžetka.

10. Fenomenalni Zlatan Ibrahimović još je jednom privatizirao jednu utakmicu i pretvorio je u vlastiti šou. U prijateljskoj utakmici protiv Engleske zabio je četiri gola, jedan bolji od drugog, a zadnji je bio pravo remek-djelo.

11. Lionel Messi s dva pogotka na gostovanju kod Betisa prestigao je slavnog njemačkog napadača Gerda Muellera, postigavši 86 golova i službenim utakmicama u jednoj kalendarskoj godini.

12. Golom peruanskog reprezentativca Paola Guerrera u 69. minuti utakmice južnoamerički prvak Corinthians slavio je protiv europskog prvaka Chelseaja u finalu Svjetskog klupskog prvenstva u japanskoj Yokohami.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.