Nogomet
Nogomet

Fan 'tika take' na klupi i novi Pippo u napadu: Može li Liverpool opet na vrh?

Redsi su prošlu sezonu pod vodstvom klupske legende Kennyja Dalglisha završili na razočaravajućem osmom mjestu, što je bio najgori plasman kluba u posljednjih 50 godina. Ne čudi stoga što su na Anfieldu odlučili napraviti niz promjena, počevši od novog trenera, ali i igrača...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Šef stručnog stožera postao je, širim nogometnim krugovima, ipak malo poznati Brendan Rodgers. Iako mnogi tog 39-godišnjaka iz Sjeverne Irske ne smatraju najboljim izborom, činjenica jest kako su u Liverpoolu teško mogli dovesti zvučnijeg i kvalitetnijeg stručnjaka. Renome Liverpoola toliko je pao da je trenersku klupu, koja je nekoć značila golemu čast, odbio i mladi Frank de Boer, a ista nije nimalo 'imponirala' niti Villas-Boasu ili Capellu.

Rodgers je u konačnici dobio prednost ispred talentiranog španjolskog taktičara Roberta Martineza. Njegovi rezultati sa Swanseajem u posljednje dvije sezone nagovijestili su da ima 'ono nešto', a brojne nogometne analitičare posebno je očarala Rodgersova filozofija igre. Čovjek koji je u Chelseaju blisko surađivao i s Joseom Mourinhom, veliki je fan 'tika take' i posjeda lopte, u čemu je Swansea bio nadmoćan protiv praktički svakog protivnika u svojoj debitantskoj sezoni među elitom. Primjerice, u tom segmentu nadigrali su i Arsenal u pobjedi 3:2, imajući u nogama loptu 55% vremena.

Sjeverni Irac teško da može biti slabiji od prethodnika Dalglisha, jer ikona škotskog i otočkog nogometa upisala je niz negativnih rekorda – najmanji broj pobjeda, najveći broj poraza, najmanje postignutih golova, najlošiji skor na Anfieldu... Dalglishu nisu pomogla ni brojna skupa pojačanja uoči sezone, pa ne čudi da je, uz sva razočaranja na terenu, Liverpool imao i rekordni godišnji gubitak od 50 milijuna funti.

Jasno je kako, baš zbog financijskih problema, Rodgersa čeka dodatno neizvjestan i nezgodan posao. Neće moći dovoditi koga god poželi, jer čak i da novaca ima, rijetki su vrhunski igrači koji bi u ovom trenu pristali stići na Anfield. Privući ih ne može ni kultni YNWA...

Rodgers zasad nije imao previše poteza, ali uvodne špekulacije govore nam kako će odustati od 'old-fashioned' nogometa kojeg je forsirao Dalglish, a koji nikako nije odgovarao Luisu Suarezu, dok Andy Carroll nije mogao zabiti praktički ništa. Robusni centarfor na izlaznim je vratima, a pomogao mu nije niti nebeski skok i pogodak Švedskoj na Euru.

Najveći interesenti za njegove usluge su Fulham, West Ham i 'matični' Newcastle. Dakako, prepreka je odšteta i visoka plaća Carrolla, pa postoji opcija 'razmjene' između Liverpoola i Newcastlea. Redsima bi pripao izvrsni Demba Ba, za Carrolla koji bi se vratio na mjesto sreće i svoj St. James Park.

Rodgers će pak, čini se, najviše uložiti u ofenzivu. Spominje se kombinacija s Huntelaarom, ali i Walcottom. U Liverpoolu znaju da je omaleni brzanac Arsenala njihov fan još od djetinjstva, no uskoro ćemo saznati što kaže Wenger i hoće li ga zadovoljiti odšteta od 15 milijuna eura, o kojoj se šuška.

Premijerna kupovina Liverpoola ovog ljeta je Fabio Borini, stigao iz Rome za nešto više od 10 milijuna eura. Riječ je o 21-godišnjaku, koji je već bio na Otoku, konkretno u Chelseaju. Mladi Talijan tamo je došao sa 16 godina, čak je i nosio 'devetku' prve momčadi, ali u dresu Bluesa nastupio je svega nekoliko puta. Zabijao je zato Borini u 'ligi rezerva', gdje ga je trenirao baš Rodgers.

Suradnja se nastavila i u Swanseaju, kamo je Rodgers pretprošle sezone doveo Borinija na šestomjesečnu posudbu. Bile su to prve prave utakmice Borinija u seniorskoj konkurenciji i snašao se iznenađujuće dobro. Borini je u devet nastupa upisao šest pogodaka i pomogao Swanseaju da izbori plasman u Premiership.

Uslijedio je potom povratak Borinija u domovinu, konkretno Parmu, iz koje ga ekspresno dovodi Roma. U dresu rimskog kluba Borini je zabio 10 pogodaka, od čega devet u periodu od siječnja do ožujka ove godine. Ogromno priznanje bio je reprezentativni poziv Cesarea Prandellija, koji mu je ovog proljeća dao šansu u srazu sa SAD-om.

Premda je Italija poražena 0:1, Borini je ostavio fantastičan dojam u svega pola sata koliko je proveo na terenu. Prandelli ga je vodio i na Euro u Poljskoj i Ukrajini, ali napadačka konkurencija bila je prejaka, pa je Borini ostao bez odigrane minute.

U Liverpoolu bi s njime mogli profitirati, jer radi se o specifičnom napadaču, od kojeg nećete vidjeti finte, driblinge i slično, no hoćete borbenost, agilnost i nevjerojatnu dozu trke. Borini ne traži pažnju i nije nikakva zvijezda, ali prema svojim riječima gladan je golova kojima pomaže suigračima i podiže vlastito samopouzdanje. Po stilu igre ili bolje rečeno - pogocima, snalažljivosti i načinu na koji poentira - nekako se doima najsličniji velikom Pippu Inzaghiju. Pogodak Atalanti (u videu) bio je kao da gledamo Pippa, a Borini je s dva gola Interu, kad je ismijao najprije Samuela, a zatim i Lucija, pokazao da se može nositi i s najčvršćim stoperima.

Osim njega, Rodgers bi uskoro mogao kupiti i Clinta Dempseya, debelo podcijenjeno krilo/ofenzivnog veznjaka/drugog napadača Fulhama. Sjajni Amerikanac prošle sezone postigao je 23 gola u svim natjecanjima, a u zadnjih pet godina u dresu Cottagersa ima fenomenalnih 49 pogodaka i 16 asistencija, računamo li samo oglede iz Premiershipa.

"Želim igrati u klubu koji ima aspiraciju igranja u Ligi prvaka iduće sezone ili u budućnosti", kazao je Dempsey nakon što je odbio novi trogodišnji ugovor Fulhama.

Doima se kako 29-godišnji Dempsey vjeruje u povratak Redsa u vrh engleskog nogometa. Tika-taka i neka manje zvučna, ali super zahvalna imena za novi uspon? Gori od preplaćenih Engleza na čelu s Carrollom ne mogu biti... 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.