Nogomet
Nogomet

Video: Obljetnica najvećeg Ćirinog uspjeha

Prije točno 10 godina hrvatska nogometna reprezentacija pod vodstvom Miroslava Blaževića ostvarila je najveći uspjeh u svojoj povijesti: brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. No, Ćiro je u svojoj dugoj trenerskoj karijeri uistinu imao i uspona i padova.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Najveći uspjeh u dugoj trenerskoj karijeri Ćiro je ubilježio na današnji dan prije 10 godina, Hrvatska je na Svjetskom prvesnstvu u Francuskoj pobijedila Nizozemsku 2:1 i osvojila broncu. No, trenerski put Miroslava Blaževića do bronce s hrvatskom reprezentacijom bio je uistinu dug.

Od 1963. pa do danas, trenirao je 16 različitih klubova i tri reprezntacije. S Dinamom je 1982. postao prvak Jugoslavije, dvije godine kasnije Grasshoppers pod njegovim vodstvom postaje prvak Švicarske. 1986. Ćiro odvodi NK Prištinu u prvu ligu.1994. s Dinamom osvaja prvenstvo Hrvatske, a godinu dana kasnije i Kup. Kao šlag na tortu dolazi francuska bronca. 

>> Nogometna BiH u šoku zbog Ćire: 'Ovo je sramota'

No, na Ćirinom je putu bilo i manje sjajnih epizoda. Često se razilazio sa predsjednicima i direktorima U tom se kontekstu često spominje francuski Nantes, koji je ostao zapamćen po sumnjama u namještanje utakmica, zbog čega su i čelnici tog kluba završili u zatvoru, ili debakl s Hajdukom.

Stručnjaci se slažu kako Ćiri nisu trebali ni izleti poput iranske reprezentacije, slovenske Mure ili švicarskog drugoligaša Neuchatela. No, jedno je sigurno, gdje god da dođe Miroslav Blažević podiže tenzije.