Ostali sportovi
Ostali sportovi

Hrvatskoj srebro nakon šokantne završnice

Hrvatski rukometaši izgubili su uzbudljivo finale Svjetskog prvenstva, koje je bilo 'šlag na tortu' cjelokupnog turnira u Hrvatskoj. Francuzi su slavili rezultatom 24:19 i tako stigli na vrh svijeta, a naši će se morati zadovoljiti srebrom, što je također velik uspjeh. Bravo za Kauboje!

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Bilo je to fenomenalno finale, daleko najbolja utakmica na cijelom turniru. Francuska i Hrvatska nedvojbeno imaju najbolje rukometaše na svijetu, a obrane koje su se večeras igrale bile su nevjerojatne, gotovo savršene. Bili smo svjedoci spektakularnog sudara rukometnih velikana!

Iako su mnogobrojni ljubitelji rukometa u Hrvatskoj priželjkivali  zlatnu medalju za Kauboje, razloga za razočaranje nema, jer i srebro je velik uspjeh. Naši rukometaši već šest godina igraju vrhunski rukomet i stalno su među četiri najbolje ekipe na svijetu. Niti u jednom drugom sportu Hrvatska nije toliko jaka. Rukomet je najbolji sport u Lijepoj našoj i to treba poštivati! Kapa dolje Červaru i njegovim igračima.

Protiv Francuza je bilo jako teško igrati. U prvom poluvremenu vodila se rovovska bitka i zabijao se gol na gol. Nitko nije bio u stanju prelomiti susret, a Kauboji su otišli na odmor s minimalnom prednošću 12:11. Posebno su se istakli Alilović i Omeyer, koji su branili većinu toga što je prošlo kroz dvije čelične obrane.

U nastavku utakmice nastavila se žestoka borba na terenu. Golovi su padali jako teško, a tenzije na terenu bile su visoke. Danski suci Olsen i Pedersen katastrofalno su sudili i nažalost obilježili utakmicu. Mogli bismo reći da nisu podlegli atmosferi u dvorani, ispunjenoj s 16 tisuća fanatičnih navijača, a u nekoliko navrata oštetili su hrvatsku reprezentaciju.

Ključ francuske pobjede bilo je razdoblje od 44 do 54 minute. Vjerovali ili ne, Kauboji im u tom periodu nisu zabili niti jedan pogodak. Teško su zabijali i Francuzi, no golovima Narcissea, Karabatića i Guigoua ipak su prelomili utakmicu i došli do u ovakvom tvrdom susretu nedostižnih 21:18. U završnici više nije bilo snage za preokret, a Francuzi su trijumfirali s 24:19.

Najbolji strijelac susreta bio je Michel Guigou s 10 pogodaka, a kod Hrvatske je najviše zabio Čupić, 6 pogodaka, obojica većinu iz sedmeraca.

>> VIDEO: Balić 'poludio' zbog grubog Karabatića

>> VIDEO: Vori poželio nokautirati suca pa 'pocrvenio'

>> Vori: 'Suđenje je bilo sramotno'

>> Červar: Sutra ćemo biti ponosni na srebro

>> Onesta: Hrvatska igra najljepši rukomet na svijetu

Osim sjajne igre dvoboj su obilježile i tenzije između Balića i Karabatića nakon jednog grubog prekršaja Francuza, brojne dvojbene odluke sudaca i na kraju crveni karton Igora Vorija, koji je zamahnuo na Danca, a ovaj ga je potjerao s terena.

Nakon zlata na Europskom prvenstvu 2006. godine, trijumfa na prošlogodišnjim Igrama u Pekingu, Francuzi su tako stigli do trećeg velikog trojfeja u posljednje tri godine, i još jednom pokazali da su trenutno prva rukometna sila.

Hrvatskoj je ovo treće srebro na velikim natjecanjima: drugo na SP-u nakon Tunisa 2005. godine, a imaju i jedno s Europskog u Norveškoj prošle godine. Također su nam u lijepom sjećanju i dva zlata Kauboja: 2003. na SP-u u Portugalu i 2004. na Igrama u Ateni. Sve u svemu, možemo reći da je Hrvatska konstantno na vrhu svjetskog rukometa.

I tako je završeno sjajno Svjetsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj. Posljednja dva tjedna uživali smo u vrhunskom rukometu igranom u našoj zemlji, veselili smo se uz Kauboje i na kraju svjedočili usponu Francuske na vrh svijeta. Možemo biti ponosni na organizaciju i nadati se da će se još velikih svjetskih i europskih prvenstava igrati u budućnosti kod nas u Hrvatskoj.


Tijek utakmice:

Kraj - Gotovo je, Francuska je zasluženo stigla do zlatne medalje. Danski suci bili su grozni, ali Galski pijetlovi ipak su danas bili malo bolji od Kauboja

19:24 Narcisse! Sjajan gol, naša obrana više ne postoji

19:23 Gotovo je! Fernandez zabija i gostima ide zlato

19:22 Abalo tri minute prije kraja ulazi u sredinu i pogađa

19:21 Lacković pogađa i vraća nam nadu! Pet minuta do kraja

18:21 Narcisse ponovo zabija, šest minuta prije kraja! Francuska pred zlatom

18:20 Karabatić od bloka zabija! Velika nesreća

18:19 Guigou zabija iz sumnjivog sedmerca. Danski suci su očaj

18:18 Čupić uzvraća iz sedmerca! Kakva drama, 15 minuta prije kraja

17:18 Guigou nepogrešiv sa sedam metara

17:17 Sorhaindo s crte uzvraća vrlo spretno

17:16 Duvnjak krade loptu i zabija pokraj Omeyera

16:16 Guigou neumoljiv iz sedmerca

16:15 Šprem iz kontre! Hrvatska vodi!!!

15:15 Duvnjak uzvraća supergolom u rašlje!

14:15 Karabatić vraća prednost Francuzima, izvrstan gol

14:14 Balić silovito zabija

13:14 Guigou pogađa iz kontre, Omeyer se razbranio

13:13 Michel Guigou! Prvo gol iz igre, s krila

13:12 Guigou zabija iz sedmerca

13:11 Lacković!!!! Golčina s deset metara na otvaranju drugog poluvremena

Poluvrijeme - Hrvatska vodi na poluvremenu, nakon fantastičnih superuzbudljivih prvih 30 minuta. Francuze Narcisse drži u utakmici, nadajmo se da će ih Kauboji slomiti u drugom dijelu...

12:11 Čupić opet siguran iz sedmerca!

11:11 Narcisse! Fenomenalna golčina s igračem manje

11:10 Čupić ušao s krila i pogodio iz sredine!

10:10 Narcisse! Taj čovjek ima top u ruci

10:9 Čupić! Fantastičan gol s krila!

9:9 Narcisse! Silovit udarac dok su sudačke ruke bile podignute

9:8 Lacković za Vorija i novi gol našeg pivota

8:8 Lacković! Solo akcija, skok šut i superpogodak!

7:8 Narcisse nebeskim letom do pogotka, Metličić opet isključen

7:7 Metličić za Vorija i gol, ali uzvraćaju odmah Francuzi preko Guigoua

6:6 Abalo u kontri prelazi cijelu obranu i pogađa

6:5 Lacković probija obranu i zabija s igračem više, Dinart je isključen

5:5 Opet sedmerac, opet Guigou. Šprem je prije toga promašio 1 na 1 iz kontre

5:4 Šprem opet ulazi s desnog krila i od prečke pogađa mrežu! Hrvatska vodi

4:4 Metličić probija obranu i točno u rašlje

3:4 Jerome Fernandez! Izvrstan skok šut

3:3 Čupić iz sedmerca lako vara Omeyera

2:3 Guigou opet siguran iz sedmerca

2:2 Šprem je ostao sam na krilu i sigurno pogađa!

1:2 Guigou iz sedmerca dovodi Pijetlove u vodstvo

1:1 Sorhaindo zabija, Metličić je isključen

1:0 Čupić iz sedmerca otvara utakmicu pogotkom!

Vrijeme je konačnog obračuna. Samo jedna reprezentacija može biti na vrhu svijeta: Hrvatska ili Francuska. Pred nama je najuzbudljivija utakmica Svjetskog prvenstva koje smo imali priliku gledati u našoj zemlji....

Sastav Hrvatske: Venio Losert, Ivano Balić, Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković, Marko Kopljar, Igor Vori, Jakov Gojun, Zlatko Horvat, Goran Šprem, Denis Špoljarić, Petar Metličić, Tonči Valčić, Mirko Alilović, Ivan Čupić

Sastav Francuske: Jerome Fernandez, Didier Dinart, Guillaume Gille, Daouda Karaboue, Nikola Karabatić, Cristophe Kempe, Franck Junillon, Thierry Omeyer, Joel Abati, Lucas Abalo, Cedric Sorhaindo, Michael Guigou, Sebastien Ostertag, Daniel Narcisse