Nogomet
Nogomet

Danska: Nikad ne ispada po skupinama

Nakon što je Danska senzacionalno osvojila Euro 1992. godine na nju se ozbiljno računa na svakom velikom nogometnom natjecanju…

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Iako njezini najbolji nogometaši svih vremena Brian i Michael Laudrup već dugo ne igraju, danska nogometna reprezentacija i dalje predstavlja opasnost za svakog. Momčad koju već 10 godina vodi Morten Olsen okitila se u prethodnom desetljeću velikim trofejima: europskom krunom 1992. godine i Kupom konfederacija 1995. i sklona je priređivanju senzacija. Kada se plasira na velike turnire redovito dolazi daleko. Može li u Južnoj Africi još jednom šokirati nogometni svijet?

Povijest: Nikad ispali prije osmine finala na SP-u

Vjerovali ili ne, Danska se kvalificirala na svjetsko nogometno prvenstvo samo u tri navrata u svojoj povijesti, no kada bi stigli na veliku smotru, igrali bi važnu ulogu.

U Meksiku 1986. Danska je s lakoćom prošla skupinu, pritom pregazila Urugvaj 6-1, ali u osmini finala prejaka je bila Španjolska predvođena Emilijom Butragenom. U Francuskoj 1998. braća Laudrup bili su na vrhuncu snage i Danska je odigrala svoje najbolje svjetsko prvenstvo. Prošla je skupinu s Francuskom, Južnom Afrikom i Saudijskom Arabijom, pa pregazila Nigeriju u četvrtfinalu 4-1, te zatim uz puno peha ispala od kasnijeg finalista Brazila rezultatom 3-2. Četiri godine kasnije, u Japanu i Koreji, Danska je ponovo nastupila i ponovo djelovala impresivno u skupini. Izbacila je aktualne prvake Francusku s natjecanja pobjedom u zadnjem kolu skupine, no zatim glatko ispala od Engleske u osmini finala.

Dva plasmana u osminu finala, jedno četvrtfinale i pregršt posrtanja u kvalifikacijama. Tako je izgledala danska nogometna povijest na SP-ima.

Put do Južne Afrike: Nadmašili Portugalce i Šveđane

Danska se doista na impresivan način probila kroz kvalifikacije. Iako nije bila favorit u jakoj skupini s Ronaldovim Portugalom i Ibrahimovićevom Švedskom, Olsenova izabrana vrsta s lakoćom je izborila prvo mjesto i izravan plasman u Južnu Afriku. Portugalce su tukli u gostima 3-2 zahvaljujući čudesnom preokretu u sudačkoj nadoknadi, Šveđane dobili dvaput s po 1-0, a jedine kikseve imali u utakmicama s Mađarima i Albancima, no bodovna zaliha stvorena u okršajima s najboljima bila im je dovoljna.

Kvalifikacije za SP, skupina 1 (Europa):
1. Danska 21
2. Portugal 19
3. Švedska 18
4. Mađarska 16
5. Albanija 7
6. Malta 1

Glavne uzdanice: Nicklas Bendtner, Daniel Agger i Daniel Jensen

Novu generaciju danskih nogometaša predvodi mladi napadač Arsenala, 22-godišnji Nicklas Bendtner. On je prošao kroz sve dobne kategorije danske reprezentacije i od 2006. nastupa za seniorsku izabranu vrstu. Svoj prvi gol zabio je već u prvom nastupu, na prijateljskoj utakmici protiv Poljske.

U kvalifikacijama za SP zabio je krasan pogodak u gostujućoj pobjedi kod Portugala. Zabio ih je ukupno tri u kvalifikacijama, 11 otkad je član seniorske vrste. Proglašen je danskim nogometašem godine 2009. U Arsenalu igra od početka seniorske karijere i Wenger mu potpuno vjeruje, iako ga mnogi osporavaju. No, u Danskoj ga jako cijene i njegovi golovi bit će prijeko potrebni ako Olsenovi momci žele proći skupinu.

U obrani Danske najzvučnije ime je 25-godišnji Daniel Agger, standardni branič Benitezovog Liverpoola, koji je na Anfield stigao 2006. godine iz Brondbyja. Agger igra na mjestu stopera, a može pokriti i poziciju lijevog beka. Za dansku nogometnu reprezentaciju nastupa od 2005. i dosad je zabio tri pogotka. Izbornik Olsen oko njega će bazirati defanzivan dio taktičkih zadataka danske reprezentacije na SP-u.

Iskusni 30-godišnji veznjak Daniel Jensen ove sezone igra jako dobro u dresu Werdera, s kojim je u Njemačkoj osvojio treće mjesto i plasirao se u kvalifikacije za Ligu prvaka. U dresu danske nogometne reprezentacije proslavio se pak pobjedničkim pogotkom u gostima kod Portugala, za 3-2 u 92. minuti. Jedan je od graditelja igre i bez njega bi Danska bila kudikamo slabija reprezentacija.

Prognoza: Osmina finala maksimum

Danska na SP-u igra u neugodnoj skupini s Nizozemskom, Japanom i Kamerunom. Protiv 'narančastih' će joj biti teško, ali u dvobojima s ostalima ima realne izglede izboriti drugu poziciju i prolazak u osminu finala, kao i na prethodnim SP-ima na kojima je nastupila. No, sve više od toga bila bi prava senzacija. Senzacija je nešto čemu su danske nogometne reprezentacije bile sklone u povijesti. Međutim, ova ima pregršt talenta, ali ne i iskustva za veliki podvig…