Ostali sportovi
Ostali sportovi

Hrvatska pobijedila europske prvake i bez poraza ušla u drugi krug Svjetskog prvenstva

Hrvatska je pobijedila Španjolsku u posljednjem susretu B skupine Svjetskog prvenstva.

Domagoj Duvnjak (Foto:AFP) Foto: Afp

Galerija

Hrvatski rukometaši pobijedili su i europske prvake Španjolce te kao prvi u grupi s maksimalna četiri boda ulaze u drugi krug Svjetskog rukometnog prvenstva. Hrvatski rukometaši nanizali su pet pobjeda te u sjajnoj formi čekaju dvoboje s Brazilom, Francuskom i Njemačkom.

Šego i obrana uništili europske prvake

Zlatko Horvat zabio je osam pogodaka, a Željko Musa, kasnije proglašen za igrača utakmice, šest u veličanstvenoj pobjedi Hrvatske! Junak utakmice bio je i Marin Šego, koji je skidao čuda španjolskim igračima.

Kauboji idu u Koln s maksimalna četiri boda i velikim šansama da osiguraju polufinale Svjetskog prvenstva, u koje je malo tko vjerovao prije početka turnira.

Hrvatska je do pobjede protiv Španjolske stigla ponajprije odličnom obranom. Pokretljiva zona 6-0 prisiljavala je Španjolce na duge napade s obzirom da nisu uspijevali upošljavati svoje kružne napadače, a samim time su morali pod pritiskom oduzimanja lopte upućivati nerezonske šutove koje je odlično branio Marin Šego (10 obrana).

Španjolci furiozno otvorili, Kauboji ih brzo utišali

Početne minute pripale su Španjolcima koji su poveli sa 3:1, međutim nastavak prvog dijela prošao je u dominaciji naših rukometaša. Bilo je to sasvim sigurno najbolje hrvatsko poluvrijeme na prvenstvu. Obrana je funkcionirala gotovo bez greške, a odličan je bio i Marin Šego sakupivši šest obrana. U napadu su briljirali Željko Musa i Zlatko Horvat sa po pet golova.

'Kauboji' su prvi put poveli u 12. minuti (5:4), a minutu kasnije stigli su do dva gola prednosti (6:4). Španjolska je izjednačila na 7:7, a tada slijedi furioznih devet minuta i hrvatska serija 5:0 za velikih 12:7. Do poluvremena su Španjolci ipak uspjeli smanjiti na tri gola minusa (13:10).

Hrvatska je s vodstvom od tri gola razlike uspjela izgurati prvu polovicu drugog poluvremena. U 46. minuti smo stigli i do četiri pogotka viška (20:16) i potom imali dvije kontre i jedan puni napad za +5. Nažalost, sve tri prilike smo uprskali. Srećom, niti Španjolci nisu bili uspješni pa smo u posljednjih 10 minuta ušli s velikih 20:16.

Španjolska je četiri minute prije kraja smanjila na minus dva (20:18), no Mandić je zabio za 21:18. Španjolska je brzo uzvratila, a kada je Horvat realizirao sedmerac za tri razlike (22:19) na ulasku u posljednje dvije minute Hrvatska je načinila veliki korak prema pobjedi. Sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Šipić za 23:19 50 sekundi prije kraja.

Drugi krug otvaramo s Brazilom

U skupini I drugog kruga tako će igrati Hrvatska, Španjolska, Island, Njemačka, Francuska i Brazil. Hrvatska nakon pobjede protiv Španjolske u novu skupinu ulazi s maksimalna četiri boda, a prva utakmica na rasporedu je u nedjelju u 18:00 protiv Brazila.

Potom u ponedjeljak Hrvatska protiv domaćina Njemačke, a u srijedu ćemo s Francuzima odlučivati o prolasku u polufinale.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 23:19 (13:10)

HRVATSKA: Šego, Stevanović; Duvnjak 2, Stepančić 3, Vida, Horvat 8 (5), Karačić, Blažević, Štrlek, Musa 6, Cindrić 1, Mandić 2, Kozina, Vranković, Šipić 1, Bičanić

ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas, Corrales; Gurbindo 1, Fernandez 1, Entrerrios 3, A.Dušebajev 3, Sarmiento 1, Aguinagalde 1, Canellas, Morros, Gomez, Arino 1, Guardiola 1, Sole 5, Figueras 2, D.Dušebajev

Sedmerci: Hrvatska 5 (5), Španjolska 2 (2)

Isključenja: Hrvatska - 4 minute, Španjolska - 2 minute

Standings provided by Sofascore LiveScore