Ostali sportovi
Ostali sportovi

Stevanović otkrio ključ pobjede i čudesne predstave protiv Norveške: "Navijači, hvala vam"

Ivan Stevanović odradio je utakmicu svog života u susretu biti ili ne biti protiv Norveške.

Luka Cindrić i Zlatko Horvat (Photo: Igor Kralj/PIXSELL)

Galerija

Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je Norvešku 32:28 i ostala u igri za polufinale Europskog prvenstva u Hrvatskoj. Bila je to rapsodija naše reprezentacije, koju je na krilima veličanstvenih obrana nosio Ivan Stevanović. Upisao je 14 obrana od čega je polovica bila čistih zicera. 

Stevanoviću i kompletnoj reprezentaciji jako je pomogla atmosfera na Areni Zagreb koja je bila čudesna.

"Presudna utakmica. Bilo je fantastično i hvala ljudima koji su došli", rekao je Stevanović za RTL odmah nakon susreta.

"Igrali smo jako dobro cijelu utakmicu. Već smo posljednjih par godina igrali protiv njih i znali smo što nas očekuje. Bila je to jedna sjajna utakmica. Nije bilo lako uz ovako veliki pritisak igrati, ali dobro je".

Ponovno je briljirao protiv Norvežana, kao i na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Herningu.

"Danas je bila sasvim drukčija priča, puna Arena, veliki pritisak, odlična atmosfera s tribina. Hvala im još jednom što su došli u ovolikom broju.

Što imaš protiv Norvežana?

"Haha, jednostavno mi možda malo više leže nego drugi. Glavno da smo se mi vratili, nadam se da ćemo pobijediti i Francusku."

Otkrio je i što mu je izbornik rekao kada ga je 10-ak minuta prije kraja zamijenio Alilovićem?

"Ništa specijalno. Bio sam u tom trenutku nekih 10-ak minuta bez obrane i morao je nešto prodrmati."

Riječanin Stevanović je možda i utakmicu života odradio pred svojim navijačima, koji su u više od nekoliko navrata zaglušili atmosferu u dvorani povicima "Stivi, Stivi, Stivi".

"Znači puno što sam ovako branio. Trebalo se otvoriti. Neka lopta me pogodila i dobio sam sigurnosti. Puno mi znači podrška jer je uz nju puno lakše", kazao je Stevanović, te se okrenuo nakratko posljednjoj utakmici grupne faze natjecanja.

"Trebamo odigrati utakmicu kao i danas. Vidjeli ste kako su Francuzi igrali. Jako dobro se poznajemo i vidjet ćemo. Imamo četiri dana odmora da se pripremimo za njih".

Sjajno je u obrani odigrao Jakov Gojun.

"Teška utakmica. Otvorili smo je perfektno. Nismo im dopustili da se vrate. Navijači hvala vam! Iznenadili ste mene i moju momčad. Hvala vam publiko. Pucamo od samopouzdanja. Imamo par dana odmora, jer nam nije bilo lako igrati dvije utakmice u četiri dana nakon onog šoka u Splitu".

"Začepili usta svim kritičarima"

Igor Karačić bio je u sporednoj ulozi večeras, ali to mu nije smetalo.

"Fenomenalno smo odigrali utakmicu. Lino je izabrao odličnu postavu. Nije im trebalo puno pomagati. Svi su bili fenomenalni i drago mi je prije svega zbog izbornika i idemo u borbu s Francuzima za polufinale".

Luka Stepančić odigrao je još jedan dobar susret u kojem je sudjelova s tri pogotka.

"Cijelu utakmicu smo bili u vodstvu. Bili smo uvjereni u to da možemo do pobjede. Znali smo da će Arena biti puna, ali ovo nismo očekivali. Dobro smo analizirali suparnika i pokazali svima da su bili u krivu kada su nas onako kritizirali nakon poraza od Švedske i mučenja protiv Bjelorusije".

Što se dogodilo između utakmice s Bjelorusijom i ove?

"Pa ništa iskreno se nije dogodilo, malo smo više razgovarali, imali malo više sastanaka. Znate kako je kod nas, dobre dvije uvodne utakmice i onda izgubiš s 35 golova od Švedske. Kad smo trebali sve te sumnje odagnati u stranu onda odigramo onako kako smo odigrali s Bjelorusima".

"Pokušali smo i tijekom petka i subote izolirati se od svega jer znamo koliko vrijedimo, to smo i pokazali danas i uspjeli prenijeti na teren. Imali smo odličan napad, smiren, imali smo obranu i Stevanovića koji je uništio krila koja su norveška velika snaga. Na koncu, uspjeli smo uništiti i njihovu brzu tranziciju, a to je ono u čemu su oni svjetski prvaci, nitko ne igra brži rukomet od njih".

Disali su kao jedno tijelo

Svoj obol u pobjedi dao je i Marino Marić sa svoja tri pogotka.

"Počet ću od one utakmice s Bjelorusijom, bili smo deprimirani i usporeni, a danas je utakmica krenula stvarno odlično i pozitivno. Stevanović je skupio neke obrane što nam je bio vjetar u leđa, digla se publika, ljudi su došli u velikom broju i hvala im na tome. Bila je dinamična i dobra utakmica, atraktivna za oko, počeli smo igrati 6-0, zaustavili smo tog Sagosena", kaže Marić i nastavlja.

"Za naš napad nisu imali neka rješenja, odigrali smo fantastično, a što se tiče pozicije pivota sva trojica smo se dobro nadopunjavali, dobro je to izgledalo, svi smo disali kao jedno tijelo", rekao je pa se ponovno vratio na Bjeloruse.

"Protiv Bjelorusije smo bili malo depresivni, danas smo možda malo euforični, moramo se malo skockati i smiriti. Trebamo se što prije regenerirati, potrošnja je bila velika, a tek sad idu ključne utakmice i sada moramo biti u punom programu."

Je li se dogodilo neki klik u odnosu na Bjelorusiju?

"A nije, kako bih vam rekao... Imali smo mi dosta u toj utakmici prilika da se odvojimo, možda je bilo to malo i psihološki, ušli smo u dvoranu, nije bila puna, malo atmosfera, znate sve, skupi se. Nismo imali potporu golmana i skupilo se. Stivi danas krene fantastično, a zamislite da nije kako bi se stvari razvijale".

"Norvežani igraju najbrži rukomet što se tiče današnjice, zato i jesmo krenuli sa svih šest igrača koji igraju i obranu i napad i zaista je bilo super. Usporili smo ih, nisu mogli tako dinamično igrati. Nije bilo perfektno u obrani, ali glavno da smo pobijedili, to je taj rukomet, varljiv je. Mi smo jedna ekipa i jedno tijelo i kad sve funkcionira super, to je to. Čim jedna karika je loša, taj lanac puca."

Je li bolje kad igramo na lijevom vanjskom s klasičnim pucačem?

"A gledajte, sve ovisi o profilu ekipe protiv koje igrate. Dobro je da imamo više opcija pa kad igramo protiv nešto nižih obrambenih igrača da onda do izražaja dolaze naši šuteri kao naš Mamić koji je danas odigrao fantastično."

I za kraj, sjajan je bio i Luka Cindrić, vođa ove Hrvatske.

"Ponosan sam na dečke i publiku. Pokazali smo karakter. Da možem i da vjerujemo u nas. Odigrali smo fenomenalnu utakmicu i u obrani i u napadu. Nakon emotivnog pražnjenja protiv Švedske nije bilo lako vratiti se na pravi put. Skupili smo se, vidjeli gdje griješimo i pokazali da Hrvatska može svakog pobijediti".

Utakmica protiv Francuske na rasporedu je u srijedu s početkom u 20.30.