Tenis
Tenis

VIDEO Zdravko Marić ima novi posao u hrvatskom sportu: Funkciju će obavljati volonterski

Bivši ministar Zdravko Marić postao je novi predsjednik Hrvatskog teniskog saveza.

Bivši ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku Nove TV te otkrio nešto više o svom novom poslu, funkciji predsjednika Hrvatskog teniskog saveza, ali i nekim temama iz politike, kao što je porez na nekretnine.

Tenis je jedan naših najtrofejnijih sportova. Koji su vam planovi u savezu, na što ćete se fokusirati?

"Za vrijeme ministarskog staža često sam isticao da sam sportaš u duši, cijeli život sam pri sportu, a i danas se rekreativno bavim tenisom. Stigao je određeni poziv, razmišljao sam i prelomio da se kandidiram, a Skupština mi je dala povjerenje."

"Kad govorim o tenisu, uvijek me malo emocije preplave. Prve dvije olimpijske medalje na početku neovisnosti došle su iz tenisa. Svih ovih godina imamo sjajne rezultate, a to je i obveza da se nastavi tim putem.

Što se tiče kratkoročnih mjera, u idućim danima i tjednima radit ću na ekipiranju svog najužeg tima. Istovremeno se približavamo kraju teniske sezone, znamo da će nam Mate Pavić u Torinu, nadam se i Nikola Mektić, a nakon toga ćemo se okupiti.

Naše tenisače i tenisačice očekuju važni izazovi, želim imati sve najbolje što može naš tenis okupiti. Prioritet je nastaviti raditi s djecom, privući ih u tenis, što ih bolje educirati i uzdizati te što duže zadržati u tenisu."

Bivši ste ministar, dobar dio ljudi koji su danas u vrhu Vlade su vam bivši kolege. Je li to prednost ili možda ipak hendikep za ovaj novi posao?

"Više prednost nego hendikep. Ostali smo u dobrim odnosima, nismo više toliko u interakciji, ja sam danas u nekoj drugoj poziciji. U pravilu radim s privatnim tvrtkama, a ovo je volonterska pozicija u teniskom savezu. Smatram da znanjem, sposobnošću, poznanstvima mogu dati doprinos hrvatskom tenisu. Svima je u interesu da radimo s djecom, oni su naša budućnost."

Otkad ste otišli iz Vlade, bavili ste se privatnim biznisom. To je pogled na ekonomiju s druge strane od onog koji ima ministar. Što Zdravko Marić poduzetnik danas vidi, a možda kao ministar nije tako jasno prepoznao?

"Moji klijenti, poduzetnici s kojima radim, rijetko kad zazivaju pomoć države, ali uloga države je da svima da jednake uvjete, porezno i neporezno, i administrativno rasterećivati naše poduzetništvo, u kojem ima kvalitetnih ljudi."

Za kraj, moramo vas pitati, porez na nekretnine ste kao ministar pokušavali uvesti, nije uspjelo. Vaš nasljednik sad pokušava isto, kako gledate na taj prijedlog?

"Vidjet ćemo, čekamo taj prijedlog i vidjet ćemo kako će proći. Imam neka svoja vlastita iskustva iz 2016., 2017., kad je taj prijedlog prošao Sabor, pa je naknadno bio povučen. Mislim da svi razmišljamo da taj porez ne znači potrebu za dodatnim sredstvima u državnoj blagajni, već da takav porez treba dati veću pravednost u raspodjeli poreznog tereta."