Tenis
Tenis

Sinner se provukao nakon dopinga bez ikakve kazne, dovoljno je bilo objašnjenje

Možda i Sinner stvarno nije kriv, no on neće snositi nikakve teže posljedice kao što su ostali snosili.

Jannik Sinner (Foto:Profimedia)

Trenutačno prvi tenisač svijeta Talijan Jannik Sinner oslobođen je optužbi za uzimanje dopinga usprkos dvama pozitivnim testovima u ožujku, objavila je Međunarodna jedinica za teniski integritet (ITIA).

U Sinnerovu organizmu pronađeno je manje od milijarditog dijela grama klostebola.

Tijekom istrage prihvaćeno je Sinnerovo objašnjenje kako je anabolički agent klostebol u njegov organizam ušao putem masaže od strane jednog člana njegova tima, a ovaj je prethodno koristio sprej za tretman kože koji sadrži klostebol i koji se legalno može nabaviti u svakoj ljekarni.

Je li to pravedno za ostale?

"Nakon svakog pozitivnog testa slijedi privremena suspenzija. No, u oba slučaja Sinner se žalio na privremenu suspenziju, a te žalbe su i prihvaćene pa je mogao nastaviti igrati", stoji u objašnjenju ITIA-e.

Sinner, koji je u ponedjeljak osvojio naslov na "masters 1000" turniru u Cincinnatiju, objavio je kako je u potpunosti surađivao s ITIA-om.

"Sada je ovaj izazovni i nesretni period iza mene. Nastavit ću činiti sve kako bih i dalje bio u skladu s antidopinškim programom ITIA-e", objavio je Sinner.

Ipak, Svjetska antidopinška agencija (WADA) i Talijanska antidopinška agencija (NADO Italia) imaju pravo žalbe na ovakvu odluku.

Iako je Sinner oslobođen, ipak će mu se oduzeti svi bodovi i zarada koju je osvojio na Indian Wellsu. No to bi bilo to, veće posljedice neće snositi.

Čilić je dugo vodio bitku 

Nakon te vijesti odmah su se javili i fanovi Novaka Đokovića koji je praktički bio danima pritvoren jer se nije htio cijepiti za nastup u Australiji.

Kasnije se Đoković izborio za pobjedu van terena i za to nije kažnjen. Fanovi se pitaju iz kojeg se razloga digla tolika hajka na Đokovića, no to je prošlost, ali se pamti.

Kroz povijest je bilo sličnih neugodnih situacija u svijetu tenisa, a jedna se veže i za Marina Čilića.

Slavni hrvatski tenisač bio je optužen za doping 2013. godine, iako je dokazao da nije kriv, svakako je bio kažnjen s čak devet mjeseci. Čilić je bio optužen za uzimanje glukoze, očito je bio žrtva nečijeg neznanja, a šteta je bila učinjena.

ITF je Čilića kaznio sa devet mjeseci zabrane nastupa, ali je nakon Čilićeve žalbe, Arbitražni sud za sport (CAS) tu kaznu smanjio na četiri mjeseca.

Poslije teških dana, Čilić se vratio i kasnije osvojio US Open i puno drugih turnira.

Možda i Sinner stvarno nije kriv, no on neće snositi nikakve teže posljedice kao što su ostali snosili.

 

 

 

Dinamo u novoj Ligi prvaka: Evo kad je ždrijeb i kako će se igrati

Baturina je zaludio Europu, a sjećate li se što je rekao Ante Čačić?

Iznenađujuća vijest iz Splita: Niko Sigur odlučio igrati za Kanadu, Dalić ga nije uspio nagovoriti