Tenis
Tenis

Novak Đoković dostigao rekord Petea Samprasa

Njegova trenutačna prednost pred Nadalom od 1980 bodova jamči mu da će godinu završiti na prvom mjestu.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Novak Đoković je u petak i službeno postao neuhvatljiv za Rafaela Nadala te će po šesti put u karijeri godinu završiti na vrhu ATP ljestvice, čime je izjednačio rekord Amerikanca Petea Samprasa.

"Pete je bio moj idol dok sam odrastao, a izjednačavanjem njegovog rekorda sam ostvario san. I dalje ću pokušati biti još boljim igračem, nadam se da ću imati još uspjeha i srušiti još neke rekorde u sportu koji volim svim svojim srcem", izjavio je Đoković u priopćenju ATP Toura.

Istina, Sampras je šest godina zaredom, od 1993. do 1998., bio najbolji na završnoj pojedinačnoj ATP ljestvici, dok je Đokoviću to uspjelo šesti put u posljednjih deset godina. Srpski tenisač je prvi put sezonu na broju jedan završio 2011., a potom je to još ponavljao 2012., 2014., 2015. i 2018.

Španjolac Rafael Nadal i Švicarac Roger Federer su po pet puta bili najbolji na pojedinačnoj ATP ljestvici na kraju sezone.

Luda sezona u Engleskoj: Southampton na vrhu Premierlige prvi put u povijesti!

Đoković je svoje peto razdoblje vladavine svjetskim tenisom započeo 3. veljače ove godine, nakon što je po osmi put u karijeri osvojio Australian Open, a u kaotičnoj i skraćenoj sezoni je do sada ostvario 39 pobjeda uz samo tri poraza i osvojio naslov u Dubaiju te Masterse u Rimu i New Yorku, koji uskočio kao domaćin umjesto Cincinnatija.

Njegova trenutačna prednost pred Nadalom od 1980 bodova jamči mu da će godinu završiti na prvom mjestu, a Španjolac ga je teoretski mogao dostići osvajanjem svog prvog naslova na pariškom Mastersu i sljedećeg tjedna na turniru serije 250 u Sofije te trijumfom na ATP Finalu u Londonu uz uvjet da do njega dođe bez poraza.

No, kako Nadal nije odlučio zatražiti pozivnicu za nastup u Sofiji, Đoković je objavljivanjem ždrijeba glavnog turnira i službeno osigurao broj jedan na kraju 2020. za što će biti nagrađen tijekom nastupa na završnom turniru u londonskoj O2 Areni, koji je na rasporedu od 15. do 22. studenoga.