Tenis
Tenis

Čilić donio Hrvatskoj ostanak u Svjetskoj skupini Davis Cupa!

Hrvatska teniska Davis Cup reprezentacija i iduće će sezone igrati u Svjetskoj skupini. Ostanak je izborio najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić koji je u nedjelju donio Hrvatskoj treći, ključni bod.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

U svemu je donekle pomogla i ozljeda koljena najboljeg južnoafričkog tenisača Kevina Andersona koji zbog toga nije izašao na teren u nedjelju.

Tako je Čilić pobijedio Rika de Voesta, 133. tenisača na svijetu, sa 6-4, 6-2, 6-4, čime je Hrvatska povela s nedostižnih 3-1. Posljednji peti meč, koji će se igrati na dva dobivena seta, je time dobio ekshibicijski karakter.

Nikada u karijeri Čilić i De Voest nisu igrali međusobno, a prvi takav meč je prošao u posvemašnjoj dominaciji 26. tenisača na svijetu. De Voest je do prve break-lopte u meču došao u trećem setu, kada je kod 3-2 vratio break zaostatka, ali je to bilo sve od domaćeg aduta koji nikako nije mogao na pravi način "odglumiti" Kevina Andersona.

Nije lako igrati posljednjeg dana, jer se moraš nositi s pritiskom očekivanja da završiš posao...

- Junak Čilić
Meč je odmah započeo breakom Čilića i iako hrvatski tenisač nije bio toliko dominantan u toj prvoj dionici, taj break ga je držao podalje od suparnika i donio mu prvi set. U drugom je Čilić osvojio 100 posto poena nakon prvog servisa (8 od 8), te je izgubio samo tri poena nakon drugog servisa (8 od 11) čime je daleko lakše došao do velikih 2-0.

Cjelokupni scenarij je bio preslikan i na treći set gdje je Čilić na početku došao do breaka i poveo 3-2 kada je De Voest prvi put uhvatio Hrvata na krivoj nozi i slomio ga na početni udarac. No, da je to bio samo trenutak slabosti Čilić je pokazao već u idućem gemu. Opet je došao do breaka, petog u meču, te je nakon toga mirno priveo meč kraju za svoj pojedinačno drugi bod u meču, te ključni treći Hrvatske.

Ilustracije radi, recimo da je Čilić u meču osvojio čak 24 poena više (93-69).

"Nije lako igrati posljednjeg dana, jer se moraš nositi s pritiskom očekivanja da završiš posao. K tome, o De Voestu nisam znao ništa", rekao je Čilić.

"Bio sam zato pomalo nervozan, ali sam u kritičnim situacijama odigrao dobro. Nisam dobro osjećao loptu, bilo je reterna koji su letjeli posvuda i nije izgledalo lijepo, ali pobjeda je pobjeda."

Servis ga je posebno dobro služio.

"Servirao sam dobro, pogotovo u ključnim trenucima. U ova tri dana izgubio sam samo jedan servis. Dosta sam miksao, mislim da time mogu biti zadovoljan.

Ždrijebanje za Svjetsku skupinu u 2012. godini bit će napravljeno u srijedu u Bangkoku (početak je u 13.30 po srednjoeuropskom vremenu), a tko će biti potencijalni suparnik ovisi i o plasmanu Hrvatske na Davis Cup renkingu koji će biti objavljen u ponedjeljak poslijepodne. Ovisno o rezultatima ostalih susreta Hrvatska bi mogla ući među osam nositelja, što znači da bi u 1. kolu izbjegla najjače sastave kao što su Španjolska, Srbija, Francuska, Argentina, Češka i SAD.

"Bilo bi sjajno da budemo nositelji, jer ako se to ne dogodi šanse da u 1. kolu budemo domaćini su vrlo male. Nakon osam uzastopnih domaćinstava od protivnika iz vrha k nama mogu stići samo Španjolska i Francuska, a to su vrlo jaki sastavi",rekao je Čilić.

Spomenimo da je u posljednjem meču ogleda za opstanak u Svjetskoj skupini Nikola Mektić pobijedio je Ravena Klaasena sa 7-6(2), 6-1.

Time je Mektić zaokružio uspješno putovanje na jug Afrike gdje je Hrvatska izborila ostanak u Svjetskoj skupini pobjedom protiv Južnoafričke Republike od 4-1. Podsjetimo da je ključni treći bod Hrvatskoj donio prvi reket Marin Čilić, koji je sa laganih 6-4, 6-2, 6-4 pobijedio Rika de Voesta.

Isto to, igranje Svjetske skupine iduće sezone, je pošlo za rukom Češkoj, Italiji, Japanu i Austriji. Daleko najnapetiji meč je onaj između Rusije i Brazila (trenutačno 2-2). Nedjelju su gosti iz Brazila dočekali s vodstvom 2-1 i u prvom današnjem meču je Thomaz Bellucci imao "meč-loptu" protiv Mihaila Južnija. U nevjerojatnom maratonu domaći navijači su ipak slavili jer je Južnij produljio nadu Rusima. Dobio je Južnij meč nakon točno pet sati igre sa 2-6, 6-3, 5-7, 6-4, 14-12.

Davis Cup, opstanak u Svjetskoj skupini:

Južnoafrička Republika - Hrvatska 1-4

De Voest - Čilić 4-6, 2-6, 4-6

Rumunjska - Češka 0-4

Copil - Rosol 4-6, 6-7(2)

Rusija - Brazil 1-2

Izrael - Kanada 1-2

Čile - Italija 0-3

Japan - Indija 4-1

Soeda - Bopanna 4-5, predaja Bopanne

Belgija - Austrija 1-2

Australija - Švicarska 2-2