Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022

Švicarska je doživjela nešto što se do sada dogodilo samo dva puta, posljednji put prije 68 godina

Portugal je ostvario jednu od najvećih pobjeda u povijesti nokaut faze SP-a, no onaj značajniji rekord nažalost pripada Švicarcima.

Granit Xhaka (Foto:Afp)

Posljednja utakmica osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru završila je uvjerljivom 6:1 pobjedom Portugala protiv Švicarske

Tako je susret koji je po kladionicama trebao biti drugi najneizvjesniji u ovoj fazi natjecanja (iza Hrvatske i Japana) završio zapravo najuvjerljivijom pobjedom. I to ne samo rezultatski nego apsolutno i onim viđenim na terenu. 

Senzacionalni Portugal za povijest

Utakmice je to koja je rezultirala i nekim rekordima ili značajnim postignućima, a to ćemo se prvo okrenuti na one pozitivne, odnosno na sve to što su ovim rezultatom napravili Portugalci.

Oni su tako upisali petu najveću pobjedu u nokaut fazi, u povijesti SP-a. Odnosno, izjednačili su se tamo s još nekim momčadima koje su protivnika slale kući savladavši ih s pet pogodaka razlike. 

No, svakako vrijedi spomenuti da su tri bolja rezultata došla s prvenstava kad nije postajala grupna faza nego se odmah igralo na ispadanje, odnosno s prvenstava 1934. i 1938. godine. U slučaju prvenstava na kojima se igrala grupna faza, bolja je tek Njemačka. Tu naravno mislimo na onu nezaboravnu 7:1 pobjedu protiv Brazila, 2014. godine u Belo Horizonteu.

Portugal je isto tako ostvario najveću pobjedu u jednom međusobnom susretu europskih momčadi na SP još od 1998., kad je Španjolska u grupnoj fazi savladala Bugarsku također rezultatom 6:1.  

Što se tiče nokaut faze, također je izjednačena najveća pobjeda neke europske momčadi u tom dijelu natjecanju. Jedini puta je pet razlike viđeno još u Švicarskoj 1954. godine, kad je Zapadna Njemačka također rezultatom 6:1 u polufinala bila bolja od Austrije.

Švicarska izjednačila dugo netaknuti negativni rekord

A sad se okrenimo nesretnim Švicarcima. Oni su izjednačili negativni rekord poraza jedne europske momčadi u nokaut fazi. Pet razlike izgubili su Europljani samo dva puta.

Prvi put se to dogodilo na prvom svjetskom prvenstvu, kad je Urugvaj kod kuće u polufinalu bio bolji od Jugoslavije također rezultatom 6:1, a drugi primjer je već gore spomenut, onaj Zapadne Njemačke i Austrije.

Što se tiče ukupno najvećih poraza Europljana, računajući sve faze SP-a, jednom se dogodio rezultat 7:0, kojim je Mađarska te toliko puta opjevane 1954. savladala Škotsku, dok je sa šest pogodaka razlike poražena Srbija i Crna Gora 2006. godine od Argentine (6:0), Mađarska od SSSR-a 1986. (6:0), kao i Švedska od Brazila 1950. godine (7:1).

Ukupno je ovo 13. puta da je neka europska momčad na Svjetskom prvenstvu poražena s pet ili više pogodaka razlike, no veliki dio njih dolazi iz onih davnih nogometnih vremena, kad su uvjerljive pobjede bile puno češće. To sve nam samo otkriva koliko je Švicarska u ovom susretu bila loša.