Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022

Nevjerojatna životna priča o igraču iz Istre koji je postao svjetski prvak 1950. godine

Igrač rođen u Istri, Ernesto Servolo Pedro Vidal, postao je svjetski prvak s Urugvajom 1950. godine.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Nogometaši Hrvatske prije četiri godine nisu pobijedili u finalu Svjetskog prvenstva, no jedan igrač rođen u Istri bio je svjetski prvak 1950. godine s Urugvajem.

Ernesto Servolo Pedro Vidal, rođen u mjestu Buje, bio je dio momčadi koja je iznenađujuće slavila sa 2:1 protiv Brazila na stadionu Maracana.

Verstappenu nova pole pozicija: Vettel sjajan u kvalifikacijama za kraj velike karijere

Ulica u argentinskom gradu San Francisco, udaljenom 200 kilometara od Cordobe, nosi njegovo ime.

''Rođen u Italiji, danas bi bio Hrvat, odrastao u Argentini i postao svjetski prvak s Urugvajem'', ističe u naslovu argentinski portal Cielo Sports objavljujući priču o tom krilnom igraču uoči početka Svjetskog prvenstva u Kataru.

Ernesto Servolo Pedro Vidal, potomak Španjolaca u egzilu, rođen je 15. studenog 1921.u mjestu Buje koje je tada bilo pod Italijom, a danas je dio Hrvatske. U tom mjestu na poluotoku Istri sada živi 4.451 stanovnik.

Đoković u dva seta osigurao finale ATP Finalsa u Torinu

Vidal se kao dječak preselio s obitelji u Argentinu i nastanio u gradu San Francisco na istoku zemlje. Počeo je igrati nogomet u klubu Sportivo Belgrano gdje je sa 15 godina debitirao u lokalnoj ligi.

Godine 1941. prešao je u poznatiji Rosario Central s kojim je ispao iz prve argentinske lige, pa se odmah iduće godine vratio nju. Klub je napustio nakon 53 odigrane utakmice uz 17 zabijenih golova.

Tada je odjenuo crno-žuti dres urugvajskog velikana Penarola gdje je bio dijelom legendarne momčadi u kojoj su bili Alcides Ghiggia, Oscar Miguez, Juan Alberto Schiaffino i Juan Eduardo Hohberg.

Nekoć je bilo lako dobiti državljanstvo

Dobio je zatim poziv u reprezentaciju Urugvaja premda nije imao urugvajsko državljanstvo.

Svjetska nogometna organizacija FIFA u to vrijeme nije uvjetovala da reprezentativci budu državljani tih zemalja. Urugvajski nogometni savez, kako bi se ipak osigurao, sredio je Vidalu urugvajsko državljanstvo.

FOTO Domaćini Svjetskog prvenstva naklonili se našem kapetanu: Luka u zaista odabranom društvu

Sve se to događalo dva tjedna uoči Svjetskog prvenstva u Brazilu. Nogometaš rođen u Bujama odigrao je tri od četiri utakmice na tom prvenstvu zabivši gol protiv Bolivije. No u onoj najvažinoj, finalnoj, nije nastupio zbog ozljede.

Urugvaj je u finalu pobijedio domaćina Brazil u Rio de Janeiru. Na tamošnjem stadionu Maracana okupilo se 173.800 gledatelja, što je ostala najveća posjeta nekoj utakmici svjetskog prvenstva.

Finalni dvoboj poznat pod imenom Maracanazo ostao je duboko utisnut u sjećanje Urugvaja, zemlje s 3,5 milijuna stanovnika kojoj je to bio drugi naslov nakon onog iz 1930.

Rakitić najavio što očekuje od reprezentacije u Katru, otkrio razloge oproštaja od Vatrenih

Vidal je nakon 66 zabijenih golova i 15 osvojenih titula u Penarolu, otišao u talijansku Fiorentinu. Zadržao se dvije godine pa potpisao za tamošnju Pro Patriju, tada klub iz Serie A.

Zbog ozljeda se, međutim, nije naigrao pa se vratio u Urugvaj i nastupao za Nacional, drugog velikana te južnoameričke zemlje.