Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022

Marokanci rigaju vatru na suce, Hrvati isparili: "Sve su napravili za finale velesila, ne daju malima da osvoje"

Sinoć su se u centru Dohe marokanski navijači ljutili na suce nakon poraza od Francuske u polufinalu Svjetskog prvenstva 2022.

Navijači Maroka u Dohi (Foto:Afp)

"Brate, jesi vidio što nam uradiše suci?" jadali su mi se marokanski navijači koje sam susreo u centru Dohe nakon utakmice Maroka i Francuske u polufinalu Svjetskog prvenstva 2022.

Dalić planira promjene: Modrić silno utučen, dvojica upitna. U kojem će sastavu Hrvatska na Maroko?

"Nisu nam svirali čist jedanaesterac", pričali su mi utučeni marokanski navijači s aluzijom na onaj duel Thea Hernandeza i Sofianea Boufala u 27. minuti.

"Glavno da su svirali Argentini, a bio je puno sumnjiviji", uzvratio sam cinično.

Marokanci ljutiti na suce

"Da, ono nije imalo veze s penalom, a ovaj je bio čist kao suza. Ma, ne daju malima da osvoje. Sve su napravili za finale velesila", pričali su mi Marokanci ogrnuti u svoje zastave, promuklih glasnica od navijanja i tužnog lica.

Teško im je pao poraz jer misle da njihova reprezentacija nije bila ništa lošija od Francuske. Dapače, imaju dojam da su bili bolji.

Svjetsko prvenstvo dosad odnijelo tri ljudska života, posljednji je mladi Kenijac

"Pa, Maroko je imao više šansi, nisu nam svirali penal, pogodili smo vratnicu, lopta im je u nekoliko navrata plesala po petercu, čak i po gol-crti, ali nije htjela u mrežu", kazivao mi je jedan, drugi je dodao:

"Nismo bili kompletni, nedostajali su nam neki bitni igrači. Šteta, bila je to sjajna šansa da uđemo finale, baš kao što je Hrvatska prije četiri godine. Sada opet moramo s vama igrati za treće mjesto."

Tko će se brže oporaviti?

S mojom opaskom da će Marokancima ipak biti lakše motivirati se jer prvi put love medalju na svjetskim prvenstvima, a da Hrvatska već ima dvije i da joj je zbog toga poraz u polufinalu teže pao, samo djelomično su se složili.

"Marokanski igrači također su utučeni jer osjećaju da su propustili veliku šansu, ali moraju naći snagu da pokušaju osvojiti medalju. Bit će teško i jednima i drugima mentalno se izdići iz ove situacije. Nije lako kada se izgubi u polufinalu. Pobijedit će momčad koja bude imala više energije i motiva", zaključili su Marokanci i opet zapjevali praćeni ritmom bubnjeva.

Legendarni nogometaš nakon snimke koju je objavio Dalić: ''Kakva sramota za Hrvatsku''

Pokušavali su se osokoliti, ali osjeća se da to ni izbliza nije to. Prekratko je razdoblje od završetka utakmice, razočarenje još lije u potocima, ali već sutra, kada se probude, dojmovi će im biti išarani živahnijim bojama.

Hrvati isparili iz Dohe

U nadi da ću sresti pokojeg hrvatskog navijača u kasne sate prošetao sam se Souq Waqifom, starim bazarom i nekadašnjim centrom Dohe, i danas najfrekventnijim dijelom grada u kojem su smješteni brojni kafići i restorani.

Iako je bilo iza ponoći, još je uvijek sve vrvjelo od ljudi, marokanski navijači oplakivali su svoju reprezentaciju i ljutili se na suce, no što se tiče hrvatskih navijača - totalna pustoš. Nisam sreo baš nikoga.

To nam govori kakav će biti odnos snaga u subotu na tribinama Khalifa Internationala, poprišta na kojem su Vatreni pobijedili Kanadu i uhvatili zalet prema polufinalu Svjetskog prvenstva.