Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022

Njemački izbornik poslije šokantnog ispadanja traži radikalne promjene: "Bijesan sam"

Njemačka je sinoć šokantno ispala sa Svjetskog prvenstva, a izbornik Hansi Flick pokušao je pronaći razloge.

Hansi Flick (Foto:Afp)

Reprezentacija Njemačke osvojila je Svjetsko prvenstvo 2014. godine i poslije toga dvaput zaredom izletjela iz turnira poslije skupina. U četvrtak su pobijedili Kostariku 4:2, ali osminu finala neće vidjeti.

I dok engleski navijači likuju nad sudbinom svojih velikih rivala, Nijemci kukaju jer jedna nogometna velesila nije naviknuta tako rano u turniru birati neutralne simpatije za koje će navijati do kraja Mundijala.

Luda završnica u skupini E: Njemačka ispala u grupi unatoč slavlju u golijadi protiv žilave Kostarike

Mnogi smatraju kako je tešku situaciju u Elfu prouzročio bizaran poraz od Japana na startu, u kojem su imali 26 udaraca po golu, ali su na koncu ipak poraženi od reprezentacije koja će u osmini finala igrati protiv Hrvatske.

Flick pronašao uzroke

Izbornik Hansi Flick znatno je oštriji i prepoznao je simptome puno malicioznije bolesti od "ovog nesretnog ispadanja u skupini". Izbornik zahtijeva restrukturiranje čitave njemačke trenerske strukture.

Modrić u ekskluzivnom društvu: Ovo je uspjelo još samo dvojici igrača na Svjetskom prvenstvu

"Nije me briga za druge reprezentacije. Sve je na nama. Kad analiziraš naše utakmice i primljene golove, dođeš do zaključka da je sve naša krivica. Uvjeren sam kako smo imali dovoljno prilika protiv Japana u prvom dijelu, odnosno protiv Španjolske. Moraš takve prilike iskoristiti želiš li dogurati daleko na Mundijalu. Da smo to zabili, situacija bi bila drugačija", rekao je razočarani njemački izbornik.

"Radili smo previše ključnih individualnih pogrešaka i to me jako ljuti. Zato smo bili loši i jučer u prvom poluvremenu. To me najviše razljutilo."

Nije bilo vremena za automatizme

Flick tvrdi kako njegova najveća krivica leži u tome što nije bilo vremena uigrati njegove posebne taktičke uzorke.

Dalić otkrio što će biti ključno protiv Japana u osmini finala SP-a: ''Ona fotografija Gvardiola slika je hrvatske reprezentacije''

"Protiv Španjolaca izgledali smo još najbolje, obrana je bila kompaktna, ali moraš imati automatizme u napadu. Pojedine akcije moraš uigravati dugo, a mi nismo imali vremena za to."

Za kraj je istaknuo španjolske i engleske metode treninga kao primjere odličnog rada.

"Uvjeren sam kako je njemačkom nogometu potreban novi pristup treningu. Trebamo se ponovo posvetiti osnovama. Zašto su Španjolci tako dobri u obrani? Zato što se fokusiraju na nju dok su još mladi, potrebno nam je hitno restrukturiranje trenerske škole", povukao je.