Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022

Hrvatska nije uspjela: Messi i Argentina potopili snove Vatrenih o novom finalu!

Argentina je pobijedila Hrvatsku i prošla u finale Svjetskog prvenstva.

Alvarez i suigrači iz Argentine Foto: Afp

Galerija

Hrvatska reprezentacija nije se uspjela plasirati u svoje drugo uzastopno finale. Argentina je bila bolja s 3-0 i sad čeka boljeg iz dvoboja Francuska – Maroko koji se igra u srijedu. Vatreni će u subotu od 16 sati igrati za treće mjesto s poraženim iz drugog polufinala.

Argentinci su poveli golom Messija iz jedanaesterca u 34. minuti, a u 39. minuti nakon brzog protunapada na 2-0 povećao je Julian Alvarez. U 69. minuti Messi je asistirao Alvarezu za konačnih 3-0.

Hrvatska neće vidjeti finale SP-a, Argentina je bila bolja, organiziranija, spretnija i bolno učinkovita u kažnjavanju pogrešaka i mlakih reakcija. A pogrešaka i mlakosti je kod Vatrenih bilo večeras kao u svih pet dosadašnjih susreta zajedno. Triput je hrvatska obrana ostavila nečuvanoga Juliana Alvareza i triput su Argentinci zabili.

VIDEO Je li Hrvatska načeta iz nepostojećeg penala? Vatreni su žestoko prosvjedovali

Ispravno bi bilo reći da je Hrvatsku pokosio dvojbeno dosuđen kazeni udarac, ali ni dotad u hrvatskoj igri nije bilo odlučnosti, trčanja i rizika, ali ni mirnoće.Prvih pola sata utakmice sve se svelo na oprez i čekanje grešaka, a Argentinci su je dočekali prvi i to je praktički bio nokaut i kraj. Time su Argentinci uzvratili, i to istim rezultatom, za poraz sa prošlog SP-a u Rusiji.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić postavio je isti početni sastav za polufinalnu utakmicu SP-a s Argentinom koji je počeo utakmicu s Brazilom u četvrtfinalu.

Hrvatska nema supendiranih ni ozlijeđenih igrača, pa je u napadu počeo Andrej Kramarić, na bokovima Mario Pašalić i Ivan Perišić, dok su u sredini bili Luka Modrić, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović. Obranu su tvorili Josip Juranović, Dejan Lovren, Joško Gvardiol i Borna Sosa, a na vratima je bio Dominik Livaković.

Svijet se zgraža nad penalom za Argentinu: "Ovo je nezasluženo, sve zbog Messija"

Kod Argentinaca je suspendiranog braniča Marcosa Acunu zamijenio Nicolas Tagliafico, a veznjak Leandro Paredes ušao je umjesto braniča Lisandra Martineza. Leo Messi je u ovoj utakmici izjednačio rekord po broju nastupa na svjetskim prvenstvima jer mu je to 25. nastup, koliko ima i Nijemac Lothar Matthaüs.

Pred prepunim Lusailom, oko 40 tisuća argentinskih i oko pet tisuća hrvatskih navijača, obje momčadi su dvoboj započele vrlo, vrlo oprezno, očito s velikim respektom. Argentinci su Hrvatskoj prepustili posjed, no na utakmici se nije događalo praktički ništa, nije bilo udarca po golu sve do 25. minute kada Fernandez puca s velike udaljenosti, što Livaković brani.

Sumnjivi penal pokrenuo teški poraz Vatrenih

U 31. minuti Perišić pokušava lobati Martineza, a u minutu kasnije na drugoj strani Orsato svira penal za Argentinu. Bila je to velika nepažnja naše obrane, Alvarez se ubacio između Lovrena i Gvardiola, išao sam prema golu, a sudar Livakovića i argentinskoga centarfora Orsato je okarakterizirao kaznenim udarcem. Uzalud su bili protesti svih naših igrača i cijele klupe, Messi je s bijele točke prevario Livakovića i poslao loptu pod gredu.

Klupa Vatrenih burno reagirala na sumnjivi penal: Mandžukić zaradio isključenje

Pet minuta kasnije Hrvatska je imala korner, ali su naši bespotrebno komplicirali, a Argentinci napravili brzu kontru preko Alvareza, na kojeg čvrsto nisu išli ni Brozović, ni Juranović, a ni Sosa. Lopta je, unatoč svim kontaktima i pokušajima naših braniča, ostala kao zalijepljena kod Alvareza, a on vara istrčalog Livakovića za 2-0.

U 41. minuti udarac MacAlistera s dva metra čudesno brani Livaković u najlošijem poluvremenu Vatrenih u Katru.

Izmjene ovaj put nisu pomogle

U drugom dijelu Dalić uvodi Vlašića i Oršića umjesto Pašalića i Sose, a vrlo brzo i Petković umjesto Brozovića. Uslijedila je napadačka igra Hrvatske, no prvu šansu u nastavku imali su Argentinci, kada u 58. minuti Livaković brani šut Messija s pet metara iskosa. U 62. minuti prva šansa za Vatrene, no Lovren nije uspio doći do lopte.

U 69. minuti Messi je iskoristio mlakost Gvardiola, prosšao je po desnoj strani i ubacio za opet potpuno nečuvanog Alvareza, koji opet vara hrvatskog vratara.

Uslijedili su nekontrolirani šutevi Perišića i Oršića, a MacAllister promašuje izglednu priliku u 83. minutu. U 85. minuti nakon udaraca s kuta Majera Perišić prebacuje, no Lovren i Livaja ne stižu ubaciti loptu u mrežu. Majer je pokušao do počasnoga gola u 89. minuti, ali Hrvatskoj večeras ništa nije išlo od ruke.

HRVATSKA - ARGENTINA 0-3

Strijelci: 0-1 Messi (34pen), 0-2 Alvarez (39), 0-3 Alvarez (69)

Pred 89.000 gledatelja na stadionu Lusail Iconic sudio je Orsato iz Italije.

HRVATSKA: Livaković; Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa (Oršić, 46); Brozović (Petković, 50), Modrić (Majer, 81), Kovačić; Pašalić (Vlašić, 46), Kramarić (Livaja, 72), Perišić

ARGENTINA: E. Martinez - Molina (Foyth, 86), Romero, Otamendi, Tagliafico - De Paul (Palacios, 74), Paredes (Lisandro Martinez, 62), Enzo Fernandez, Mac Allister (Correa, 86)- Messi, Alvarez (Dybala, 74)

 

ARGENTINA - HRVATSKA 3:0

  • Hrvatska će po prvi put na ovom Svjetskom prvenstvu igrati u terminu u 20 sati i prvi put će igrati u rezervnoj varijanti dresa jer je Argentina nominalno domaćin i može prva izabrati
  • U Rusiji prije četiri godine bila je obrnuta situacija. Sve utakmice do finala Vatreni su igrali u crnoj varijanti dresa, a samo finale u crveno-bijelom dresu.
  • Utakmicu sudi iskusni Talijan Daniele Orsato. Nadamo se da će sve držati pod kontrolom, znamo da su utakmice Argentine često na rubu incidenta
  • Utakmicu sudi iskusni Talijan Daniele Orsato. Nadamo se da će sve držati pod kontrolom, znamo da su utakmice Argentine često na rubu incidenta
  • To je sjajna reprezentacija, koja se nosila s Brazilom. Hrvatska je momčad koja je već dugo godina s istim izbornikom i dobro se poznaje, bit će to vrlo teška utakmica. Vidjeli smo da Hrvatska ima vrlo dobre igrače, koji znaju s loptom, posebno u veznom redu, rekao je Leo Messi o Hrvatskoj.
  • Hrvatski navijači očekuju se u dosad najvećem broju. No Argentinaca će ipak biti puno više, preko 20 tisuća.
  • Prije četiri godine Hrvatska je na SP-u u Rusiji pobijedila s 3:0 te tako poslala Argentinu s drugog mjesta na Francuze u osmini finala. Ostalo je povijest.
  • HRVATSKA: Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozović, Kovačić, Modrić - Pašalić, Kramarić, Perišić
  • Zlatko Dalić nije iznenadio sa sastavom. Provjereni sastav nije potrebno mijenjati, posebno u ovakvoj situaciji. Bit će prilike raditi zamjene ako za to bude potrebe ranije nego što je plan.
  • ARGENTINA (4-4-2): E. Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico - Paderes, De Paul, Enzo Fernandes, MacAllister - Messi, Alvarez.
  • Lionel Scaloni odabrao je zanimljiv sastav u koji je stavio četiri središnja vezna igrača te nominalno niti jednog krilnog napadača. Dakle, očekuje se žestoka borba u veznom redu, odnosno plan je Argentinaca što bolje odgovoriti našem trojcu veznjaka.
  • Ukratko, Zlatko Dalić odabrao je provjerenu momčad, dok je Scaloni svoju odlučio prilagođavati Hrvatskoj.
  • Iako sastavi sugeriraju da bi ovo mogla biti tvrda utakmica, gdje će dugo stajati 0:0 na semaforu, nadamo se da smo u krivu te da ćemo gledati lepršavu igru, posebno naše reprezentacije.
  • Na tribinama ima svega :)
  • 1 Utakmica je započela!
  • 5 U prvih pet minuta gledamo, kao što smo mogli i očekivati, borbu za kontrolu sredine terena. Ono što vidimo od Argentine su pokušaji dugim loptama na igrače koji ulaze iz drugog plana, ali za sada bez uspjeha.
  • 10 Nije se puno toga promijenilo u ovih pet minuta. Bit će ovo rovovska bitka na sredini terena.
  • 15 Hrvatska u posljednjih pet minuta ima loptu u posjedu više nego prvih deset minuta. I evo sad i prvog kornera!
  • 20 Niti s jedne strane još nije bilo udarca na gol.
  • 25 Prvi udarac na utakmici pripada Argentincima. Enzo Fernandez šutirao je s dvadesetak metara, a njegov odličan udarac zaustavio je Livaković.
  • 30 Utakmica se je malo rasplamsala, no prave prilike i dalje nedostaju.
  • 32 Nažalost, kazneni udarac za Argentinu, nakon što je Alvarez pobjegao našoj obrani te je zaustavljen od strane Livakovića.
  • 32 Livaković je za prekršaj dobio žuti karton, a zbog prigovora i Mateo Kovačić
  • 34 Nažalost, za vodstvo Argentine pogodio je Lionel Messi
  • 38 Argentina vodi 2:0
  • Što je sad Julian Alvarez napravio hrvatskoj obrani. Prošetao se uz fliper lopte od naših stopera te savladao Livakovića za 2:0.
  • 43 Alvarez je sad šutirao potpuno sam nakon kornera, a Livaković fantastično brani i ostavlja nas u utakmici.
  • 45 Dobra je sad bila prilika za Hrvatsku, ali Martinez je obranio pokušaj Juranovića iskosa s desne strane.
  • 45+4 Kraj prvog dijela. Nažalost, Argentina vodi 2:0!
  • 46 Hrvatska u drugi dio ulazi s dvije izmjene u sastavu. Igru su napustili Borna Sosa i Mario Pašalić, a ušli su Nikola Vlašić i Mislav Oršić.
  • 46 Dakle, nema se što čekati. Ivan Perišić prelazi na bočnog braniča, a Mislav Oršić na Ivanovu dosadašnju poziciju
  • 49 Udarac Paredesa iz daljine završio je u rukama Livakovića.
  • 50 Marcelo Brozović ne može. Ulazi Bruno Petković
  • 54 Hrvatska je sad očigledno u 4-4-2 formaciji bez pravog defenzivnog veznog, pokušat ćemo hrabro!
  • 61 Paredes izlazi iz igre, a ulazi Lisandro Martinez, što je jasan znak da Argentina prelazi na igru s tri stopera.
  • 62 Dobra je bila prilika za Hrvatsku nakon prekida, no Argentinci su počistili gužvu u kaznenom prostoru.
  • 68 Evo i prvog žutog kartona za Argentince, Cristian Romero.
  • 69 Hrvatski igrači pokušavaju, traže prostor, ali argentinska obrana za sada igra bez greške.
  • 70 Evo novog pogotka Alvareza, 3:0
  • Lionel Messi uzeo je loptu i jednostavno uništio Joška Gvardiola driblingom, došao do gol aut linije, a onda fantastično vratio danas neumoljivom Alvarezu.
  • 71 Požutio je i Otamendi.
  • 72 Marko Livaja ulazi umjesto Andreja Kramarića
  • 73 Perišić je iz slobodnog udarca izveo prvi hrvatski udarac u okvir gola, no nije bilo problema za Martineza.
  • 74 Umjesto De Paula ušao je Ezequiel Palacios, a umjesto Juliana Alvareza ušao je Paulo Dybala.
  • 78 Atraktivno je pokušao Oršić, ali udarac u njegovom stilu nije pronašao cilj.
  • 81 Umjesto Luke Modrića ulazi Lovro Majer.
  • 83 Sjajna šansa za MacAllistera, srećom nije pao četvrti pogodak.
  • 85 Najbolja prilika za Hrvatsku, ali Lovren je bio kratak nakon odličnog kornera.
  • 86 Izlaze MacAllister i Molina, a posljednje dva nova igrača u sastavu Argentine su Correa i Foyth.
  • 89 Udarac Majera obranio je Martinez.
  • 90 Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.
  • 90+5 Gotovo je. Hrvatska će za treće mjesto igrati u subotu od 16 sati.