Ostali sportovi
Ostali sportovi

Vaterpolo klub Brodograditelj iz Betine obilježava 70 godina postojanja

Proslavu će ovjekovječiti i premijerom dokumentarnog filma ''Brodograditeljevih 70'' u režiji Arsena Oremovića i produkciji Interfilma.

Momčad koja je ostvarila ulazak u 2. ligu 1979. (Foto:Brodograditelj)

Kultni vaterpolski klub Brodograditelj obilježava velikih 70 godina postojanja. Tako će se u subotu, 26. kolovoza, s početkom u 20 sati na glavnom trgu u Betini, održati svečana skupština Kluba koji je osnovan daleke 1953. godine.

Skupštini će prethoditi utakmica veterana hrvatske vaterpolo reprezentacije s ekipom veterana Betine, dok će za večernji glazbeni program biti zadužena poznata betinska grupa Berekini koji su opjevali i himnu kluba uz pomoć Arsena Dedića i Gabi Novak.

Momčad iz 1959. stoje Ratko Kapov, Smiljan Jadrešić, Branko Sladić čuče Boris Žurić, Dragulo Bokan, Miloš Mikulićin, Jkov, Balin (Foto: Brodograditelj)

Iako tek mjesto koje broji 700 stanovnika, Betina se kroz posljednjih sedam desetljeća pozicionirala na kartu nacionalnog drugoligaškog vaterpola. Zanimljiv je i podatak da je vaterpolo klub Brodograditelj prvi klub koji je oformio i svoju žensku selekciju 1981. godine, te je tako postao prvi ženski vaterpolski klub u Hrvatskoj, i tadašnjoj Jugoslaviji.

Prije ulaska u 2. ligu 1979. godine, Brodograditelj je tri puta osvajao 3. ligu (1970., 1974. i 1979.). Najveći uspjesi kluba bili su početkom 80-tih godina, kada je Brodograditelj osvojio 3. mjesto na Zimskom prvenstvu u Rijeci i 5. na državnom A prvenstvu u Splitu, a njihova seniorska postava 1980. dospjela je i u kvalifikacije za 1 B ligu, a iz kvalifikacija za 1A skupinu jednom su istisnuli i šibenski Solaris. 2009. godine Brodograditelj je osvojio 2. ligu, a 2019. godine bio je pobjednik Ljetnog Kupa Hrvatske.

Momčad iz 2009., prvaci druge lige (Foto: Brodograditelj)

Zanimljiva je i činjenica da je Ivica Tucak, sadašnji izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije, svoju trenersku karijeru započeo na klupi Brodograditelja, dok je bivši reprezentativac i osvajač olimpijskog zlata, Tomislav Paškvalin svoje prve zaveslaje napravio upravo u betinskoj lučici.

Mlađi juniori 2003. s trenerom Ivicom Tuckom na bazenu u Zadru (Foto: Brodograditelj)