Ostali sportovi
Ostali sportovi

Skromna Lena nakon osvajanja olimpijske bronce otkrila tajnu uspjeha: "Sparirala sam s različitim uzrastima"

Lena Stojković je osvojila brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Lena Stojković (Foto:Tom Dubravec/Cropix)

U kategoriji do 49 kilograma u taekwondou brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu osvojila je Lena Stojković.

Ova 22-godišnja Splićanka u svojoj prvoj izjavi za HRT je kazala:

"Presretna sam i hvala svima, prije svega hvala mom treneru i klubu iz Splita gdje su trenirali sa mnom natjecatelji svih uzrasta. Bila sam toliko fizički spremna da se mogu samo zahvaliti njima. Sretna sam i ponosna i ništa, idemo dalje", poručila je Stojković.

"Znala sam da će borba biti teška", dodala je.

Skromno je dodala da zbog olimpijske bronce se nada dočeku u Splitu.

"To je samo pokazatelj koliko dobro radimo u taekwondo klubu Marjan. Nisam neki tip od proslava, ali rekla sam da ako ovdje bude medalja, da mora biti fešta. Postoji sreća, ponos, čak neka i euforija, ali će to sigurno bizi puno jače kad se sve lagano slegne. Ovo je neki posebni osjećaj koji nisam dosad osjetila i vjerujem da ću ga pamtiti cieli život".

Sestre Zaninović u publici

U impresivnoj dvorani Grand Palaisa, Lenu su pratile i sugrađanke, sestre Lucija i Ana Zaninović.

"Da, puno im hvala. one su moji uzori. Kad sam bila mala gledala sam na TV-u Luciju kako osvaja broncu na Igrama u Londonu, nikad neću zaboraviti. Sanjala sam nešto slično. I evo sada mi se to događa"

Na putu do bronce u kategoriji koja je viša od one u kojoj je Lena Stojković dvostruka svjetska i trostruka europska prvakinja, svladala je u osmini finala kanadsku Hrvaticu Josipu Kafadar (2-0), a u četvrtfinalu je bila bolja (2-1) od Tunižanke Ikram Dhahri. U polufinalu joj se ispriječila Tajlanđanka Panipak Wongpattanakit, koja je nakraju osvojila zlato.

Velika su očekivanja bila od Stojković na olimpijskom turniru. Ona je u kategoriji do 46 kilograma trostruka europska prvakinja i dvostruka svjetska prvakinja. Europsko zlato je osvojila 2021., 2022. i ove godine, a svjetska prvakinja je bila 2022. i 2023. godine. Dvije godine zaredom proglašena je najboljom sportašicom Hrvatske u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora.

Trener Laura: Lena ih je sve stavila u džep osim Tajlanđanke

Hrvatska je dosad na Olimpijskim igrama osvojila pet medalja u taekwondou, a osvojili su ih Martina Zubčić (bronca 2008.), Sandra Šarić (bronca 2008.), Lucija Zaninović (bronca 2012.), Matea Jelić (zlato 2021.) i Toni Kanaet (bronca 2021.).

"Imali smo vremena nakon polufinalne borbe, pa smo se pripremili. Odmah smo zaboravili poraz od Tajlanđanke, koja je kategorija za sebe, i pripremali taktiku. Taktika je bila da je napadnemo, neprekidno, s tempom. Gledajte, Lena je jako eksplozivan borac, ona je sprinter. Međutim, mi smo se u ovoj borbi odlučili na maraton, a ne na sprint. Pametni maraton. Uspjelo nam je", kazao je Lenin trener Veljko Laura, dodavši.

"Ona je jedina cura u četvrtfinalu iz kategorije 46 kg, sve ostale su iz 49, zapravo većina je iz 53, kao i Turkinja. A Lena ih je stavila u džep. Sve osim Tajlanđanke".