Ostali sportovi
Ostali sportovi

Poznati sportaš postao mafijaški šef: Ubijao i prodavao tone kokaina

Kanadski olimpijski snowboarder Ryan Wedding optužen je za vođenje velike operacije trgovine drogom i naručivanje ubojstava…

Zaplijenjena droga, uglavnom kokain (Foto:Luka Gerlanc / CROPIX)

Ryana Weddinga, poznatog kanadskog snowboardera koji se natjecao na Zimskim olimpijskim igrama 2002. u Salt Lake Cityju (završio 24. u muškom slalomu), FBI progoni u takozvanoj Operaciji Slalom.

Federalni istražni ured (FBI) izdao je tjeralicu za 43-godišnjim bivšim sportašem i nudi nagradu od 50.000 dolara svakome tko podijeli informacije koje bi dovele do njegova uhićenja.

Bio je ikona Hajduka, devet puta zaigrao za reprezentaciju svoje zemlje, a sad je potpisao za četvrtoligaša

FBI kaže da se Weddinga traži zbog navodnog upravljanja i sudjelovanja u transnacionalnoj operaciji krijumčarenja droge koja je rutinski slala stotine kilograma kokaina iz Kolumbije preko Meksika i Južne Kalifornije u Kanadu i Sjedinjene Američke Države.

U nalogu za uhićenje stoji da je Wedding bio umiješan u organiziranje višestrukih ubojstava koja su povezana s prodajom droge.

Weddinga štitio zloglasni meksički kartel Sinaloa

Wedding je u svijetu trgovine drogom koristio nadimke kao što su Gazda, Div i Javni Neprijatelj. Bio je dio zločinačke organizacije koju štiti zloglasni meksički kartel Sinaloa, koji je prebacivao 60 tona kokaina godišnje.

VIDEO Sinner ponovno dotukao Đokovića, a ovaj majstorski potez Talijana oduševio je i Srbe

Godine 2015. u Kanadi je optužen za trgovinu drogom, a 2010. proglašen je krivim za distribuciju kokaina i osuđen na zatvorsku kaznu.

Šef mafije

Martin Estrada, američki državni odvjetnik za Središnji okrug Kalifornije, potvrdio je da je olimpijac koji je postao trgovac drogom optužen za vođenje transnacionalne organizirane kriminalne skupine koja je bila posvećena trgovini kokainom i ubojstvima, uključujući nedužne civile.

Glavni agent DEA-e Matthew Allen ističe:

"Weddingova organizacija za krijumčarenje droge i njezini nemilosrdni, bezosjećajni zločini vođeni pohlepom djeluju predugo i obuhvaćaju više zemalja, od Kolumbije preko Meksika do Sjedinjenih Država i Kanade. Počinili su mnoge zločine, uključujući brutalna ubojstva. Olimpijski snowboarder prešao je sa spuštanja padinom na život nemilosrdnog zločinca."

Teški zločini

Dana 17. rujna 2024. izdan je savezni uhidbeni nalog za Weddinga uz pet točaka optužnice: distribuciju i posjedovanje s namjerom prodaje nedozvoljenih supstanci, izvoz i prodaja kokaina, kontinuirani zločinački pothvat, ubojstvo u vezi s prodajom droge te pokušaj ubojstva i druga kaznena djela povezana s drogom.

U sklopu istrage službenici su zaplijenili više od tone vatrenog oružja i streljiva, 255.000 dolara u američkoj valuti, 3,2 milijuna dolara u kriptovaluti. Vlasti su priopćile da su optuženici posjedovali kokain u vrijednosti između 23,4 i 25,2 milijuna dolara.

Doživotna robija

Samo prema optužbama za trgovinu drogom Weddingu, ako bude osuđen, prijeti najmanje deset godina zatvora. Što se tiče optužbi za ubojstvo i udruženi zločinački pothvat, svaka optužba nosi doživotnu kaznu u nekom od saveznih zatvora SAD-a.

Više o