Ostali sportovi
Ostali sportovi

PDC SVJETSKO PRVENSTVO: Poraz našeg najboljeg igrača od Danca Laursena

Boris Krčmar je probio led. Prvi Hrvat koji se uspio plasirati na Svjetsko prvenstvo profesionalne PDC federacije...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Najbolji hrvatski pikadist Boris Krčmar u Londonu nije uspio proći protivnika u pretkolu najjačeg svjetskog turnira na kojemu je ukupni nagradni fond nevjerojatnih milijun funti (8,4 milijuna kuna).

Krčmar nije se osramotio u svom debitantskom nastupu na Svjetskom prvenstvu PDC-a u Londonu, ali dojma smo da je propustio sjajno priliku ostaviti dublji trag i napraviti zvučan rezultat. U nedjelju navečer kapetan hrvatske reprezentacije sa 4:2 je poražen u pretkolu od iskusnog 44-godišnjeg Danca Pera Laursena, ali uz samo malo bolju igru.

Iako je Krčmar sjajno započeo meč i pogodio maksimalnih 180 već u prvom bacanju, bilo je vidljivo da je uzbuđenje zbog debitantskog nastupa u društvu najboljih svjetskih pikadista učinilo svoje, jednostavno to nije bila igra kakvu je 31-godišnji Zagrepčanin sposoban pružiti. Laursen, kojemu je ovo peti uzastopni nastup na SP u Londonu, to je iskoristio i poveo 2:0. Krčmar se uspio pribrati i poravnati na 2:2 briljantnim izlazom na crveni bull koji je publiku podignuo na noge, ali nakon toga je Danac bio koncentriraniji i meč priveo kraju.

Prava je šteta što Krčmar nije uspio proći Laursena jer bi mu sljedeći protivnik bio trostruki svjetski prvak, Kanađanin John Part koji je potpuno izvan forme i Krčmar bi imao velike izglede za pobjedu. A ona bi mu donijela sudar s najboljim pikadistom svih vremena, legendarnim Englezom Philom Taylorom koji je osvojio 13 od ukupno 17 do sada održanih SP-a u organizaciji PDC-a.

Kapetan hrvatske pikado reprezentacije u Londonu je pokupio simpatije kako navijača tako i komentatora britanske postaje Sky Sports koja prenosi sve mečeva SP-a uživo. Predstavljen je kao aktualni svjetski prvak u elektroničkom pikadu (u Londonu se igra klasični pikado, tzv. steel tip) te kao osvježavajuće lice na svjetskoj pikado sceni, a čuveni komentator Stuart Pyke istaknuo je kako Hrvat ima tek 31 godinu i da je pred njim sjajna budućnost.

Za njega je veliki uspjeh već sama činjenica da je uspio proći kvalifikacije i tako postati prvih Hrvat koji je izborio nastup na SP u Londonu na kojemu sudjeluju 72 najbolja igrača ne svijetu. I čiji će pobjednik postati bogatiji za čak 200.000 funti (1,75 milijuna kuna) koliko iznosi nagrada za svjetskog prvaka.  

DOBRO JE ZNATI 

- Krčmar je morao pobijediti u 6 mečeva u istočnoeuropskim kvalifikacijama da bi izborio nastup na SP

- igra s vrlo laganim strelicama, samo 16 grama. Možda kada si tako krupan i ne trebaš teže strelice

- ima reputaciju, na turniru u Austriji je pobijedio Andyja Smitha i Baryja Batesa što znači da može biti dobar kada ima svoj dan

- u 3. gemu, kada je imao priliku završiti partiju sa 13. strelicom, strelica je umjesto u D14 završila dolje desno u broju 11, da bi dvije strelice kasnije imao popriličan promašaj ulijevo kada je gađao D8

- SP: Kada se osvrnemo unatrag i gledamo kvalitetu mečeve u pretkolu, ove godine poboljšanje je za 50% što potvrđuje da se širom svijeta podignula razina igre

- uvijek je lijepo vidjeti nova lica

- u 4. gemu nakon što je na 258 bacio T20 i 20, s trećom strelicom Krčmar je pogodio 18 tako da mu ostane čistih 160 za normalan izlaz s dva T20 i D20 za što ga je Stewart Pyke pohvalio: Dobro razmišljanje, ovim je potezom napravio napravio pritisak na protivnika. Pokazalo se da je bio u pravu jer Laursen u 6. krugu na 97 s tri strelice nije uspio doći do prilike za izlazom. Krčmar je

- u 4. gemu je na 76 prvom strelicom gađao T20, ali je završila dolje lijevo u čistom broju 1

- no nakon toga je hrabro išao na kombinaciju s plavim i crvenim bullom, što je puno teže jer bi većina igrača išla na kombinaciju T17 i D12. No, Krčmaru se rizik isplatio. Usklik SP: Senzacionalno od Hrvata, Laursen je kimnuo glavom u znak poštovanja prema ovom potezu. Komentar je rekao:

Prva strelica mu je bila očajna, druga idealna i treća milimetarski savršena. Ovo je užitak gledati.

John: Imao je dva nezaboravna bacanja, 180 s kojima je otvorio meč i ovaj potez s izlaskom na plavi i crveni bull.

- prošle noći su bili svi prijatelji iz Japana, večeras su svi prijatelji iz Hrvatske (publika je stajala s Hashimotom koji je poražen od Andersona)

Više o