Ostali sportovi
Ostali sportovi

Olimpijske igre u doba pandemije koronavirusa: Objavljeno je kako će to izgledati

Organizatori OI Tokio 2020, japanska vlada i uprava metrpolitanskog područja Tokio raspravljali su u srijedu o tome kako glavni japanski grad planira ugostiti Igre sljedeće ljeto i koje mjere je potrebno provesti.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Sportaši koji sudjeluju na Olimpijskim igrama morat će priložiti negativan test na COVID-19 napravljen najviše 72 sata prije njihovog dolaska u Japan i bit će podvrgavani testiranjima na koronavirus "svakih 96-120 sati" tijekom Igara, navodi se u izvješću kojeg su u srijedu objavili organizatori.

Organizatori OI Tokio 2020, japanska vlada i uprava metrpolitanskog područja Tokio raspravljali su u srijedu o tome kako glavni japanski grad planira ugostiti Igre sljedeće ljeto i koje mjere je potrebno provesti da se osigura sigurno okruženje za sportaše i sve sudionike Igara.

Trenutačno svi koji dolaze u Japan moraju provesti u karanteni 14 dana, no sportaši i svi koji su ključni za održavanje Igara bit će izuzeti od tog ograničenja.

Više od 15,000 sportaša trebalo bi doći u Tokio i sudjelovati na olimpijskim igrama koje počinju 23. srpnja, a većina bi ih trebala biti smještena u Olimpijskom selu.

U izvješću se navodi da će centar za testiranje sportaša na koronavirus biti smješten u Selu.

Organizatori će također pokušati navesti sportaše da što manje vremena provode u Tokiju nego što bi inače radili.

"Želimo biti obzirni prema sportašima pa Selo neće biti tako strogo", izjavio je izvršni direktor organzacijskog odbora Tokio 2020 Toshiro Muto.

Što s gledateljima?

"Nakon što Igre završe želimo da se sportaši vrate u domovinu što prije", dodao je.

Japanski mediji su u srijedu objavili da će za vrijeme trajanja Igara biti dopušten ulazak u Tokio "velikom" broju stranih posjetitelja.

Međutim, u danas objavljenom izvješću stoji kako konačna odluka o broju stranih gledatelja neće biti donesena prije proljeća.

Svi se nadaju cjepivu

Izglede da se Igre održe sigurno sljedeće ljeto povećavaju vijesti o razvoju cijepiva protiv COVID-19.

Uspješno cjepivo moglo bi učiniti suvišnima mnoge protumjere protiv COVID-19 o kojima trenutačno raspravljaju organizatori Igara, ali Muto je naglasio da se s organizacijom i pripremom za OI idu dalje, sa ili bez cjepiva.

"Što se tiče cijepiva, tek smo nedavno vidjeli prve pozitivne vijesti , ali trenutačno cijepivo još nije dostupno. Što se može dogoditi, što bi se moglo dogoditi, nije jasno pa mi radimo dalje pod pretpostavkom da cijepiva nema", dodao je.