Ostali sportovi
Ostali sportovi

Nevjerojatne okolnosti ostavile su Saru Kolak bez olimpijske medalje, o ovom će se dugo pričati

Sara Kolak nije bila daleko od olimpijske medalje, no dvije djevojke danas su imale večer života.

Sara Kolak čestita Ogrodnikovoj (Foto:Tom Dubravec / Cropix)

Sara Kolak odradila je sjajno finale bacanja koplja na Olimpijskim igrama u Parizu.

No, njen najbolji hitac, od 63.40m, bio je dovoljan tek za sjajno, ali ipak za medalju nedovoljno četvrto mjesto.

Tri od četiri glavne favoritkinje završile iza Sare Kolak

Naša zlatna olimpijka iz Rio de Janeira plasirala se bolje nego tri od četiri glavne favoritkinje natjecanja, Marije Andrejczyk koja je završila tek osma te Flor Ruiz Hurtado, koja je završila jedno mjesto ispod nje te Mackenzie Little, Amerikanke koja je prije samo 20 dana bacila 66.27m, a ovdje je završila posljednja.

Pored takvog uspjeha, za ostati bez medalje morale su se poklopiti neke nevjerojatne okolnosti. A upravo to se i dogodilo.

Čehinja bila posljednja pa bacila što nitko nije znao da može

Broncu je uzela 33-godišnja Čehinja Nikola Ogrodnikova, koja je do danas bila tek 26. u ovoj godini po najboljem rezultatu.

Ima europsko srebro iz 2018. godine i srebro s Europskih igara prošle godine, no na SP nikad nije bila bolja od 11. mjesta. Najbolji rezultat do danas na velikom natjecanju bio joj je 61.85m, 2018. godine vrijedan spomenutog europskog srebra.

Nakon prve dvije serije držala je posljednje mjesto, a onda je bacila nevjerojatnih 63.68m te skinula Saru s trećeg mjesta. Njen drugi danas najbolji hitac, 61.45m, donio bi joj tek pretposljednje, 11. mjesto finalnog natjecanja.

Van Dyk također bacila hitac života

Srebro je uzela Jo-Ane Van Dyk iz Južnoafričke Republike. Djevojka koja je bila 11. po najboljem rezultatu ove godine, a najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima bilo joj je deseto mjesto prošle godine u Budimpešti, kad je bacila 57.43 m.

Danas je bacila 63.93, u trećoj seriji, nakon što je poslije dvije serije bila ispod crte najboljih osam. Dosad na velikom natjecanju najbolji hitac bio joj je 60.80m, s ovogodišnjih Afričkih igara. Dakle, njen današnji drugi najbolji hitac, 62.07m, također je ne bi usrećio, završila bi na devetom mjestu i ispala nakon tri hica.

Zlato osvojeno već prvim hicem

Zlato je uzela Haruka Kitaguchi iz Japana, bacivši 65.80m. Bio je to prvi hitac cijelog finalnog natjecanja. Opravdala je odmah prvu poziciju na kladionicama.

Odnosno, koplje je bačeno 60 puta, a niti jedan hitac nije nadmašio onaj ukupno prvi. Svjetska prvakinja iz Budimpešte bila je sjajna te bi joj zlato donio i njen drugi najbolji hitac.

Zanimljivo, čak treći najbolji hitac Sare Kolak, 62.31m, bolji je od svakog preostalog hica Čehinje i Južnoafrikanke. Kad bi se po nekim pravilima zbrajala tri najbolja hica večeri, Sara Kolak bi podosta uvjerljivo završila na drugom mjestu.

No, zato postoji šest pokušaja, a kao rezultat uzima se onaj najbolji. One su u svojim trećim serijama dale uistinu sve što su imale i ispisale prekrasnu priču.

Sara takvu sličnu, ali još ljepšu priču, ispisala je u Rio de Janeiru. Pariška noć, pretposljednja ovih Olimpijskih igara, očito je bila noć nekih drugih djevojaka.