Ostali sportovi
Ostali sportovi

Ministarstvo predstavilo strategiju zaštite djece u sportu: Čak 80 posto ih je doživjelo neki oblik nasilja

Čak 80 posto djece doživjelo je neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja u sportu. Rezultati su to istraživanja koje je provelo Ministarstvo turizma i sporta. Zato je u suradnji i pod većinskim financijskim pokroviteljstvom Vijeća Europe, to ministarstvo pokrenulo novu strategiju zaštite djece u sportu.

Za sportsku javnost još su svježe suze američkih gimnastičarki na suđenju Larryju Nassara, bivšem liječniku reprezentacije, koji ih je godinama seksualno zlostavljao, a još je svježija nedavna informacija da iste gimnastičarke tuže FBI zbog toga što nije reagirao na prijave i to za više od milijardu dolara.

Da se takve horor priče ne bi dogođale među našom djecom, u hrvatskom sportu, ne bi događale pokrenuta je Nacionalna strategija zaštite djece u sportu.

"Statistike su poražavajuće. Čak 50 posto naših ispitanika imalo neko iskustvo verbalnog nasilja od trenera, a 30 posto njih čak i fizičko", kazala je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

U hrvatskom sportu, srećom, rijetki su primjeri privođenja zbog seksualnog zlostavljanja, ali i ti rijetki moraju biti shvaćeni kao upozorenje.

No, ono što je posebno naglašeno na prezentaciji strategije, jest da je nasilje nad djecom u sportu posebno problematično. Zašto, objasnila je Ana iz Hrabrog telefona.

"Zato što Hrabri telefon bilježi podatke o svim drugim vrstama nasilja van konteksta sporta, ali konkretno za sport, ova tema prolazi totalno ispod radara zapravo", istaknula je Ana Ercegović.

"Cilj je zaustaviti takav oblik ponašanja"

Prvi zacrtani cilj je osigurati djeci ljude od povjerenja, tzv. povjerenike kojima se mogu obratiti. Za početak barem jedna osoba po jednom sportskom savezu.

"Imat ćemo jednu osobu koja će moći u svakom trenutku pomoći djeci i isto tako, nastavit će se s edukacijom i sa trenerima i sa svim djelatnicima u sportu jer je cilj zaustaviti takav oblik ponašanja."

Hrvatski nogometni savez jedan je od saveza koji se odmah uključio.

"Nogometni savez je svjestan svoje odgovornosti i položaja koje ima u društvu i općenito. Dakle, podatak da je oko 800 tisuća osoba rođeno u Hrvatskoj od 2000. do 2022. godine, a u istom tom razdoblju je u nogometnom savezu registrirano 82 tisuća djece što znači da je svako 10. dijete član HNS-a", rekao je Jurica Jurjević, povjerenik za sigurnost u HNS-u.

"Učinimo sport sigurnim za našu djecu"

Može li primjerice HNS osigurati jednog povjerenika po klubu?

"Nije realno očekivati da će moći imati svaki klub, ali recimo nekakvu mrežu na županijskoj razini. Poanta je osvjestiti djecu da znaju prepoznati ta zabranjena ponašanja, da ono što nije u redu, da im olakšamo proceduru kako da to prijave."

Mali su to koraci prema naprijed, ali kad je sigurnost djece u pitanju, svaki napredak je itekako dobrodošao.

"Budimo tim i učinimo sport sigurnim za našu djecu", zaključila je ministrica.