Ostali sportovi
Ostali sportovi

Ovaj se Hrvat nada medalji u Parizu, a javnost ga još nije dobro upoznala: "Svi to vjeruju..."

Martin Dolenc priprema se za pohod na medalju u novoj olimpijskoj disciplini "kiteboarding"

Kiteboarding (Foto:Afp)

Dok je većina sportaša iz cijelog svijeta, tek u pripremama za odlazak u Pariz i ostale gradove koji će od 26. srpnja biti domaćini 33. Olimpijskih igara, jedriličar iz Pomera, Martin Dolenc, već se aklimatizirao na jugu Francuske.

Točnije, u Marseilleu, gdje se nalazi regatno polje za jedriličarska natjecanja, uključujući novu olimpijsku disciplinu koja se naziva "kiteboarding". Tako je Dolenc, sa svojih 24 godine, postao prvi hrvatski olimpijac u kiteboardingu i jedan od trojice istarskih sportaša koji će sudjelovati na Olimpijskim igrama, uz Giovannija Cernogorza i Tomislava Pucara.

"Uvjeti su varljivi, ali to mi odgovara..."

"Već sam mjesec i pol dana u Marseilleu. Došli smo ranije kako bismo se prilagodili specifičnim uvjetima, s obzirom na to da je Marseille veliki grad s lokalnim utjecajem na vremenske prilike – objasnio je Dolenc.

"Smatram da sam dobro proučio regatno polje. Uvjeti su varljivi, vjetar često mijenja smjer i brzinu, što ga čini nepredvidivim, a tu su i valovi, više nego kod nas, što mi odgovara."

Natjecanja za kiteboardere počinju tek u zadnjem tjednu Olimpijskih igara, 4. kolovoza, s ukupno 16 plovova kroz četiri dana, nakon čega slijedi finalni dan i lov na medalje.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Ukupno je 40 kajtaša, po 20 u muškoj i ženskoj konkurenciji. Dolenc vjeruje u osvajanje medalje, ali i konkurencija dijeli ista uvjerenja. Izdvaja Singapurca Maximiliana Maedera, koji trenira s njim i njegovim ocem, kao glavnog favorita.

"To je posebna čast za svakog sportaša..."

Dolenc je cijelu godinu imao brojna natjecanja i pripreme. Nastupao je na Europskom prvenstvu, Svjetskom prvenstvu, Trofeju Princeza Sophia u Palmi i Francuskom olimpijskom tjednu u Hyeresu, gdje je redovito bio među prvih osam. Većinu vremena proveo je trenirajući u Egiptu, Španjolskoj i Francuskoj.

"Sudjelovat ću na svečanom otvorenju Igara u Parizu jer moje natjecanje počinje kasnije, što mi omogućava odlazak. To je posebna čast za svakog sportaša." dodao je Dolenc.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Nakon intenzivnih priprema, Dolenc se osjeća spreman za svoj prvi nastup na Olimpijskim igrama. Ističe da su dali sve od sebe, pazeći da ne pređu granicu pretreniranosti. Motivacija i želja su prisutni, a preostaje samo da odradi utrke.

Naravno, uzbuđenje je neizbježno, ali Dolenc ističe da je to pozitivna trema koja dodatno motivira. U usporedbi s prošlogodišnjim Svjetskim prvenstvom u Den Haagu, ove godine je uvjeren da će sjajno odvoziti utrke.

Evo kad bi Ivan Rakitić mogao debitirati za Hajduk

Bivši veznjak Hajduka o dolasku Rakitića: "Puno očekuju od njega, a čak i ako dovedu Džeku, bit će slabiji od Dinama..."

UEFA morala reagirati: Klub ostao na samo tri igrača i odlučio istupiti iz Konferencijske lige

Legendarnog Engleza oduševile scene s Rakitićeva predstavljanja: "Moram doći na utakmicu"