Ostali sportovi
Ostali sportovi

Izgledi muške odbojkaške reprezentacije za Euro svedeni na minimum poslije dvije utakmice, djevojke uvjerljive i u drugom nastupu

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija u svom je drugom nastupu u skupini D kvalfikacija za nastip na Europskom prvenstvu ponovo poražena

Hrvatska odbojkaška reprezentacija (Foto:Vlado Kos/Cropix)

Muška hrvatska odbojkaška reprezentacija u svom je drugom nastupu u skupini D kvalfikacija za nastip na Europskom prvenstvu 2026. godine pretrpjela i drugi poraz, ovoga puta na gostovanju kod Estonije u Tallinnu gdje su domaćini bili uvjerljivi sa 3-0 (25-16, 25-19, 25-22).

Hrvatska je vrlo loše počimala prva dva seta te su domaćini vrlo brzo stizali do nedostižne prednosti. U prvom setu bilo je i više od 10 poena prednosti za Estoniju te je set završio sa 25-16. U drugom setu Estonija je povela sa 5-0 i Hrvatska se više nije uspjela niti u jednom trenutku približiti na manje od četiri poena zaostatka. Tek je treći set bio nešto izjednačeniji, Hrvatska je držala rezultatski priključak do 18-18, ali onda je Estonija osvojila četiri poena zaredom i stekla odlučujuću prednost.

Izgledi svedeni na minimum

Marko Sedlaček i Petar Visić su sa po 10 poena bili najefikasniji kod Hrvatske, dok su Mart Tammearu sa 17 i Renee Teppan sa 15 poena predvodili Estoniju.

Ovim porazom Hrvatska je svoje izglede za plasman na EP koji će se održati u Bugarskoj, Finskoj, Italiji i Rumunjskoj svela na minimum. Prije tri dana je izgubila u Osijeku od Izralea sa 2-3 pa je sada zadnja u skupini s jednim bodom, dok je na vrhu Estonija sa šest bodova, a Izrael je drugi s dva.

Plasman na EP izborit će pobjednik skupine te pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija, a Hrvatska će svoja preostala dva dvoboja odigrati u kolovozu sljedeće godine.

Ženska reprezentacija slavila

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija u svom je drugom nastupu u skupini G kvalfikacija za nastip na Europskom prvenstvu 2026. godine upisala i drugu maksimalnu pobjedu, ovoga puta na domaćem terenu u Osijeku protiv Rumunjske sa 3-0 (25-19, 25-14, 25-22).

Nakon nešto lošijeg ulaska u utakmicu, Hrvatska je preuzela kontrolu rezultata sredinom prvog seta kojega je riješila u svoju korist sa 25-19. U drugom setu je Hrvatska bila u potpunoj kontroli od početka, da bi u trećem Rumunjke najduže ostale u rezultatskom priključku. Čak su gošće i povele sa 21-20, ali Hrvatska je osvojila pet od zadnjih šest poena za maksimalnu pobjedu.

Josipa Marković sa 13 i Martina Šamadan sa 12 poena predvodile su Hrvatsku, dok je Diana Andrea Ariton postigla 12 poena za Rumunjsku.

Kako je prije tjedan dana Hrvatska svladala i Kosovo, naše odbojkašice praktički su osigurale plasman na EP koji će se igrati u Azerbajdžanu, Češkoj, Švedskoj i Turskoj, jer su na vrhu skupine sa šest bodova, a plasman na EP izborit će sedam pobjednika skupina te pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija. Rumunjska i Kosovo su i dalje bez bodova nakon odigrane po jedne utakmice.

Hrvatska će preostala dva susreta u skupini, na svom terenu protiv Kosova te u gostima kod Rumunjske, odigrati u kolovozu 2025.

Tablica skupine D:

VIDEO Nove glavobolje za Dalića: Kovačić napustio teren u pobjedi Cityja nakon nezgodnog udarca

VIDEO Maguire ponovno oduševio protivnike: Novi veliki kiks najskupljeg stopera u povijesti

Melnjak otkrio istinu o Gattusu: "Na terenu je kao strog otac, ali izvan njega..."