Ostali sportovi
Ostali sportovi

Hrvatska u Pariz ide po tri medalje u najraširenijem sportu: 128 natjecatelja dolazi iz čak 60 država

Taekwondoisti će još jednom biti velika hrvatska nada u osvajanje olimpijskih medalja, a sve troje natjecatelja ozbiljni su kandidati za to.

Lena Stojković (Foto:Goran Mehkek / Cropix)

Od 7. do 10. kolovoza na Olimpijskim igrama s posebnim ćemo zanimanjem pratiti taekwondo.

Sport je to koji je Hrvatskoj dosad donio puno radosti. Na svjetskim i europskim prvenstvima medalje više nisu iznimka, nego pravilo, dok su s najveće svjetske sportske smotre dosad došle jedna zlatna i četiri brončane medalje.

Sve je počelo još u Pekingu

Da će Hrvatska imati što reći o tom sportu, pokazala je još Nataša Vezmar 2000. godine u Sydneyju kad joj je medalja promakla za dlaku. Tijesno je poražena u meču za broncu.

Led su što se tiče medalja zato probile Martina Zubčić i Sandra Šarić broncama 2008. godine u Pekingu, dok je medalju jednakog sjaja četiri godine kasnije osvojila Lucija Zaninović. U Tokiju je dočekano prvo zlato sjajne Mateje Jelić, a novu broncu kući je donio Toni Kanaet.

Matea i Toni svoje medalje neće braniti u Parizu. Toni se dugo borio s oporavkom nakon dvije teške ozljede, dok je Matea zapela u kvalifikacijama. Pokušala je podići kategoriju te nije uspjela, a onda joj je ostalo jednostavno premalo turnira da bi izborila hrvatsku vizu u kategoriji do 67 kilograma.

Za Tonija je posebna šteta jer se u međuvremenu oporavio od ozljede te u svibnju ove godine osvojio titulu europskog prvaka. No kad su se održavala natjecanja za olimpijsku vizu, bio je na oporavku. Na istom natjecanju dobru formu potvrdila je i Matea osvojivši broncu.

Troje natjecatelja, svi mogu na podij

No tu je troje natjecatelja koji imaju itekako spomena vrijedne ambicije u Parizu. Izbornik Toni Tomas, nakon što je Hrvatska izborila mjesta u tri kategorije, na kraju je donio logičku odluku i u Pariz vodi one koji su svojim nastupima to osigurali.

Hrvatski pariški taekwondo olimpijci su Marko Golubić, Lena Stojković i Ivan Šapina.

Lena Stojković - najveća hrvatska uzdanica za zlato

Lena Stojković najveća je hrvatska uzdanica na ovim igrama i jedina od svih hrvatskih sportaša koja je na svom turniru glavni favorit za zlato.

Lena je trenutačno jedina taekwondašica na svijetu koja je obranila svjetski naslov, a osim ta dva svjetska zlata, osvojila je i posljednja tri europska te Europske igre. Ukratko, dvostruka najbolja sportašica Hrvatske po izboru HOO-a slavila je na svih šest posljednjih velikih natjecanja koja su se održala.

Njezin turnir u kategoriji do 49 kilograma održat će se 7. kolovoza, s početkom od devet sati, a 22-godišnja Splićanka i više je nego spremna još jednom potvrditi kako je najbolja na svijetu, na svojim prvim Olimpijskim igrama.

Marko Golubić - svjetski prvak s potvrdom na može na vrh

Drugi debitant na igrama dolazi iz Zagreba i nastupa u kategoriji do 68 kilograma. Njegov turnir održava se 9. kolovoza.

To je 24-godišnji Marko Golubić, svjetski prvak iz 2023. godine, pokazao je da je zreo za sami tron, no svakako će ići meč po meč. Svatko tko je imalo pratio taekwondo zna koliko je malo potrebno da se u jednom meču sve promijenio.

Ivan Šapina - popravni ispit nakon neuspjeha u Tokiju

Treći pariški olimpijac je momak koji je već bio u Tokiju, Ivan Šapina. Još jedan 24-godišnjak, Duvnjak koji prošle igre ne pamti po dobrom. Nakon uspjeha u prvom meču, izgubio je u drugom kolu, a na kraju je ostao i bez repasaža, putem kojeg je moguće osvojiti broncu. 

Srebro sa svjetskog prvenstva mu daje samopouzdanje da u Parizu može do svoje prve olimpijske medalje. On nastupa u kategoriji do 80 kilograma, a na tatami će stupiti 10. kolovoza, također od 9 sati ujutro.

128 natjecatelja u osam kategorija

Turnir u taekwondou održava se u po četiri muške i četiri ženske kategorije te će ukupno biti podijeljene 32 medalje. Zlato, srebro i po dvije bronce u svakoj kategoriji.

Na turniru je završilo 128 boraca iz čak 60 različitih država, što pokazuje o koliko razgranatom sportu se ovdje radi.

Najviše natjecatelja dala je Kina, čak šest, dok po pet imaju reprezentacija izbjeglica, Turska i Uzbekistan. 

Do medalje moguće i s porazom u prvom meču

Svaki turnir kreće s osminom finala, a medalju je moguće osvojiti čak i uz poraz u prvom kolu, odnosno osmini finala.

Naime, dva poražena polufinalista bore se svatko za svoju broncu. Odlaze u repasaž, gdje se za medalju bore protiv pobjednika međusobnog meča boraca koje je isti finalist porazio u osmini finala i četvrtfinalu.

Tako najčešće broncu osvajaju dva borca ili borkinje koji turnir završe s tri pobjede i jednim porazom. 

Hrvatska na OI 2024: Rezultati svih naših sportaša u Parizu

"Američki Karlović" vratio se nakon dvije godine i izbacio prvog nositelja

Sigurdsson otkrio razlog novog hrvatskog poraza od Francuza: "Primili smo previše golova..."