Ostali sportovi
Ostali sportovi

"Ludi" Hrvati rasplakali britanske medije: "To je bolno i mučno, zgrabili su zlato"

Britanski mediji razočarano su popratili dramatičnu bitku britanskih i hrvatskih veslača za olimpijsko zlato u dvojcu bez kormilara…

Braća Sinković slave osvajanje trećeg olimpijskog zlata (Foto:Tom Dubravec / CROPIX)

Čudesna hrvatska braća Valent i Martin Sinković rastužila su britanske navijače i medije, koji liju suze za svojim veslačkim zvijezdama. Bila je to luda utrka.

VIDEO Pogledajte povijesnu završnicu: Ovako su Sinkovići u cilju pretekli cijelu utrku vodeće Britance!

Sinkovići su u dramatičnoj završnici pretekli Ollieja Wynne-Griffitha i Toma Georgea, koji su stotinjak metara prije cilja prilično uvjerljivo vodili i činilo se da će osvojiti zlato. No hrvatski bratski dvojac strašno je pojačao tempo, ma upalio turbo, i u briljantnom finišu pretekao zbunjene Britance, koji su izgledali silno razočarano kada su shvatili da im je izmaklo zlato koje su već vidjeli na svojim prsima.

Britanci razočarani 

Grimase i geste sve su govorile. Dok su Hrvati širili ruke i bučno slavili svoje treće olimpijsko zlato, Britanci su popadali na čamac od očaja. Znamo da je u domovini Stevea Redgravea, peterostrukog olimpijskog prvaka i najuspješnijeg veslača u povijesti, veslanje iznimno popularno i cijenjeno.

Britanci su velesila u veslanju i taj je njihov tradicijski sport jedan od najgledanijih u Velikoj Britaniji za vrijeme svakih Olimpijskih igara. Stoga ne čudi što su se britanski mediji raspisali o utrci.

"Britanski dvojac Ollie Wynne-Griffith i Tom George u Parizu su do olimpijskog zlata mučno srušili hrvatska braća Valent, koji je slavio 36. rođendan, i Martin Sinković", piše Evening Standard.

"Veslački dvojac Velike Britanije, inače prijatelji iz djetinjstva, poznati su po svojoj snazi, vodili su čak dužinom čamca u jednoj fazi utrke. Međutim, jedan im je aspekt nedostajao, a to je ubitačan sprint. Braća Sinković tempirala su kako da ih preteknu pred ciljem i to su napravila za samo nekoliko desetinki. Kada su njihovi iskusni hrvatski suparnici pojačavali tempo, nisu pronašli odgovor i morali su se zadovoljiti srebrom", piše Evening Stadard te zaključuje:

"To je bolno za Veliku Britaniju"

"To je ipak bolji rezultat za Georgea i Wynne-Griffitha nego u Tokiju, gdje su kući odnijeli broncu u muškom osmercu, jednom od rijetkih vrhunaca teških Igara za britansko veslanje. Sada su bili favoriti prije natjecanja jer su bili neporaženi ove sezone. Veći dio utrke činilo se da će Wynne-Griffith, čiji je pradjed veslao za Britaniju na Olimpijskim igrama 1932. u osmercu, i George, koji je u početku počeo veslati samo kako bi održao formu izvan sezone ragbija, slijediti njihov primjer. No na kraju ipak nisu uspjeli, zlato je otišlo u Hrvatsku."

Čudesni Sinkovići u nevjerici nakon zlata: "Kad smo vidjeli da stižemo Rumunje, bili smo sretni što imamo broncu!"

BBC u svojem izvješću priznaje:

"To je bolno za Veliku Britaniju jer su hrvatska braća Valent i Martin Sinković izvela briljantan završni sprint kako bi zgrabila zlato ispred Britanaca i stavila ga oko svojih vratova", piše BBC i zaključuje:

"Britansko veslanje mora se zadovoljiti srebrom nakon sjajne predstave Ollieja Wynne-Griffithsa i Toma Georgea. Učinili su sve što su mogli."