Nogomet
Nogomet

Znate li koji je engleski klub dao najviše reprezentativaca za Euro? Nikad ne biste pogodili!

Na rosteru engleske nogometne reprezentacije koja će nastupiti na Europskom prvenstvu nalaze se igrači iz čak 12 klubova Premier lige.

Početni sastav Engleske protiv BiH (Foto:Profimedia)

Ukupno 14 klubova dalo je igrače engleskoj nogometnoj reprezentaciji za nastup na Europskom prvenstvu, odnosno takav je izbor Garetha Southgatea

Zanimljivo, dvije najveće zvijezde, igrači koji će ponijeti broj 9 i 10, dolaze iz klubova izvan Premier lige. To su naravno Harry Kane iz Bayerna i Jude Bellingham iz madridskog Reala.

Nikad "razbacanija" Tri lava

Preostalih 24 igrača dolaze iz 12 klubova Premier lige, no zanimljivo je vidjeti koji klub je dao najviše igrača. 

To nije Manchester City niti Arsenal, čak niti Manchester United, koji od većih klubova ima sigurno najveći postotak Engleza u svom najjačem sastavu. Nije to niti Liverpool, čija su dva igrača otpala s finalnog popisa.

To je momčad koja je upravo na krilima engleskih nogometaša imala sjajno proljeće. Radi se o Crystal Palacu.

Oni na Euro šalju svog najboljeg igrača Eberechija Ezea, koji je dobio prednost ispred Jacka Grealisha, kao i Marca Guehija, koji bi čak mogao biti prvi izbor Southgatea na stoperskoj poziciji.

Tu je i treći vratar reprezentacije, Dean Henderson te otkriće proljeća, 20-godišnji veznjak Adam Wharton.

Glasner je napravio hit proljeća, Euro je nagrada

Sve to nagrada je za sjajne igrače momčadi koja je postala pravo osvježenje otkako ih je preuzeo Oliver Glasner, Austrijanac koji je osvojio Europsku ligu 2022. godine na klupi Eintrachta iz Frankfurta.

Palace je pod njegovim vodstvo ostavio sedam pobjeda te po tri poraza i neodlučena susreta. Oni su se nakon 25 kola, kad ih je Glasner preuzeo, nalazili na 16. mjestu ljestvice, sa samo 25 osvojenih bodova.

Glasner je u 13 kola uzeo 24 boda te je Palace na kraju završio deseti s 49 bodova, a ako gledamo samo period otkad ih je Austrijanac preuzeo, oni su peta momčad Premier lige.

Krajnji rezultat se vidi na popisu engleske reprezentacije.