Nogomet
Nogomet

Identitet: Zašto Slovenci nose zelene dresove?

Slovenski nogometaši će na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi nastupati u dresovima bijele i zelene boje unatoč prijedlozima da se zelena izbaci, a dresovi dobiju boje nacionalne trobojnice - bijelu, modru i crvenu.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Jeste li se ikad zapitali zašto slovenska reprezentacija nosi dresove zelene boje? Odgovor je sljedeći: 1992. ta boja je izabrana kako bi asocirala na šume kojima je pokriveno više od polovice slovenskog teritorija. No, mnogi su zelenu boju povezivali s Olimpijom, klubom koji je u većini sportova u bivšoj državi predstavljao slovenski sport.

Polemike o bojama dresova i obilježjima slovenskih sportaša koje bi vizualno najbolje odrazile nacionalni identitet traju još od 1992. godine

Pred Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi Slovenci će i dalje ostati zeleni.

'Osnovna boja dresova neće se mijenjati do 2012. godine i ostaje bijelo-zelena', izjavio je za Slovensku televiziju glasnogovornik nogometnog saveza Matjaž Krajnik. Savez ovaj mjesec mora svjetsku nogometnu organizaciju FIFA obavijestiti u kakvim će dresovima do 2010. godine nastupati slovenski nogometni reprezentativci, a unatoč drukčijim prijedlozima osnovne boje ostaju zbog ugovora sa sponzorom i dobavljačem sportske opreme koji je na snazi do 2012. godine.

Polemike o bojama dresova i obilježjima slovenskih sportaša koje bi vizualno najbolje odrazile nacionalni identitet traju još od 1992. godine, kada je nacionalni olimpijski savez odredio zelenu i bijelu boju, kako bi se izbjegle plavo-bijelo-crvene sportske kombinacije iz vremena bivše Jugoslavije.

Sadašnji predsjednik nogometnog saveza Ivan Simič predlagao je po dolasku na čelo saveza početkom godine da se iz dresa nogometne reprezentacije izbaci zelena i uvrsti plava kao boja mora i neba, tvrdeći da navijači imaju probleme da se identificiraju sa zelenom. To su prije nekoliko godina napravili rukometaši, no slovenski nogomet još će koju godinu pričekati nove boje.

Više o