Nogomet
Nogomet

Zašto FIFA nije objavila ljestvicu nakon SP-a? Srebrnoj Hrvatskoj prijeti šokantan scenarij

FIFA je trebala 19. srpnja objaviti novu službenu ljestvicu najboljih reprezentacija svijeta, ali to se nije dogodilo.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino (Foto: AFP) Foto: Afp

Galerija

Hrvatska je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali to nije garancija bitnog napretka na ljestvici FIFA-e.

Hrvatska je na prvenstvo otišla kao 20. reprezentacija svijeta, a u Rusiji se još jednom pokazalo da FIFA-ino bodovanje ne znači puno jednom kada lopta krene s centra.

Svjetski prvak Francuska tako je, primjerice, bila sedma reprezentacija svijeta. Prva je bila Njemačka koja je ispala u skupini, drugi Brazil dogurao je do četvrtfinala, dok je Belgija jedina opravdala svoj renking – došli su na SP kao treća reprezentacija svijeta i osvojili brončanu medalju. Najlošije je stajala domaća Rusija koja je bila tek 70., a došla je do četvrtfinala izbacivši 10. Španjolsku.

Posljednja ljestvica objavljena je 7. lipnja, a sljedeća je bila na rasporedu 19. srpnja, netom nakon završetka SP-a. Međutim, FIFA je taj datum preskočila, a nova ljestvica očekuje se 16. kolovoza.

Razlozi za preskakanje datuma vjerojatno se kriju u novom sistemu bodovanja. FIFA je za srpanjsku ljestvicu trebala implementirati novu metodu bodovanja, ali ona bi mogla izazvati mnoga pitanja.

Stranica football-rankings.info, koja se bavi predikcijama FIFA-ine ljestvice, predvidjela je dva scenarija za nikad objavljenu srpanjsku ljestvicu. Po starom bodovanju, Brazil bi i dalje bio prvi, Francuska bi skočila na drugo mjesto, Belgija ostala treća, a Hrvatska skočila do četvrte pozicije, što je pomak od čak 16 mjesta. Očekivano s obzirom na sjajan rezultat na SP-u.

FIFA-ina ljestvica - staro bodovanje

No u scenariju koji računa bodove prema novom sistemu situacija je bitno drugačija i prilično nelogična. Na toj ljestvici Njemačka je ostala prva unatoč ispadanju u skupini, svjetski prvak Francuska pomakla se samo do četvrtog mjesta, dok je Hrvatska na tek 15. poziciji! Mjesto ispred Hrvatske je Danska, koju su Vatreni izbacili još u osmini finala.

FIFA-ina ljestvica - novo bodovanje

Sam autor ovih ljestvica napomenuo je da nije u potpunosti siguran u predikcije po novom bodovanju te da treba pričekati službenu objavu FIFA-e. No ta se objava nikad nije dogodila, što sugerira da FIFA još jednom razmišlja o promjeni sustava bodovanja. Zadali su si rok do 16. kolovoza kada bi stvari trebale biti jasnije, osim ako FIFA opet ne preskoči termin za objavu ljestvice.