Nogomet
Nogomet

Xavi odlazi najgorem mogućem protivniku: Bayern godinama većinom nemilosrdno trpa Barcelonu i imaju namjeru to nastaviti

Najveći derbi drugog kola Lige prvaka igra se na Allianz Areni. No, radi li se uistinu o derbiju?

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Nakon što su u prvom kolu podosta lako savladali milanski Inter, potvrdivši da se radi o pravom nogometnom stroju, Bayern će u drugom kolu skupine C Lige prvaka dočekati Barcelonu.

Samim imenima klubova to nije samo derbi ovog kola nego i jedan od najvećih susreta koje europski nogomet u ovakvom natjecanju može ponuditi. No, možemo li koristiti riječ derbi, vodeći se time kako susreti ove dvije momčadi međusobno izgledaju u posljednje vrijeme, odnosno u više od deset godina unazad?

Je li Barcelona mušterija Bavaraca?

Naime, Bayern može Barcelonu smatrati jednom od svojim najvećih mušterija, vodeći se podatkom da su im u šest od posljednjih sedam utakmica svaki put zabili minimalno tri pogotka. 

Krenimo samo od prošle sezone Lige prvaka, kad je Bayern u oba susreta unutar skupine slavio rezultatom 3:0.

Ipak, puno bolnije za navijače Barcelone izgleda onaj poraz iz četvrtfinala sezone 2019./20. Na praznom stadionu u Lisabonu, pod COVID-19 mjerama, Bayern je tada slavio s nevjerojatnih 8:2. Dvostruki strijelci tada su bili Müller i Coutinho, dok su po jednog dodali Perišić, Gnabry, Kimmich i Robert Lewandowski, koji će danas istrčati u dresu Barcelone. Pogotki Barcelone bili su djelo Alabe (autogol) i Luisa Suareza.

Posljednje slavlje Barcelone protiv Bayerna dogodilo se u polufinalu sezone 2014./15., kad je Barcelona, te sezone osvajač Lige prvaka, u Münchenu poražena 3:2, ali su na svom terenu slavili 4:0.

Nije teško pogoditi tko je odigrao svih sedam susreta

Dvije sezone ranije, točnije 2012./13., također su se susreli u polufinalu, no tada je Bayern slavio s ukupnih 7:0. 4:0 na svom terenu i 3:0 u gostima.

Ukupno je Bayern u susretima Lige prvaka slavio osam puta, Barcelona dva puta, a samo je jednom odigran susret bez pobjednika. Gol razlika je uvjerljiva na strani Bavaraca, čak 28:13.

Vratit ćemo se kratko na ovih posljednjih sedam susreta. Nije teško pogoditi koji nogometaš je nastupio u svih sedam susreta, zar ne? Zapravo, koja dvojica.

Jedan je Manuel Neuer, a drugi je Thomas Müller, no jedan podatak zvuči još moćnije. U svakom od ovih šest susreta u kojima je Bayern pogođao mrežu, Müller je bio strijelac. Ukupno je u tih sedam susreta postigao osam pogodaka. Robert Lewandowski zabio je četiri, no večeras je u drugom dresu.

Svakako ćemo s velikim zanimanjem pratiti ovaj derbi, koji ćemo naravno ipak nazvati takvim, ali jedno je sigurno. Xaviju neće biti lako, ali premija za uspjeh bi svakako bila velika.