Nogomet
Nogomet

Švedski Mađar i Grk europski su hit napadači u ovom trenutku

Vrlo zanimljiva napadačka imena igraju u Sportingu iz Lisabona i AZ Alkmaaru.

Viktor Gyokeres (Foto:Afp)

Oni nisu toliko poznata imena na europskom nogometnom nebu. Obojici je 25 godina i dosad nisu iskakali iz nekog europskog prosjeka.

No, ove sezone obojica igraju senzacionalno. Oni su napadači za koje ste možda tek površno čuli. 

Imena su im Viktor Gyökeres i Vangelis Pavlidis.

Iz engleske druge lige na vrh portugalskih strijelaca

Riječ je o nogometašima koji bi vrlo brzo mogli promijeniti sredinu i pronaći svoju priliku na najvišoj mogućoj sceni. Gledajući kako ove sezone igraju, to je itekako realna mogućnost.

Čak i za Gyökeresa, koji je u Sportingu iz Lisabona tek pola sezone. Došao je iz engleskog Coventryja, nakon razočaranja u kvalifikacijama za Premier ligu, odnosno poraza od Lutona nakon kaznenih udaraca.

U Engleskoj je ovaj momak, koji je doveden iz Švedske od strane Brightona, ali tamo nije dobio priliku, bio korektan. Posebno u posljednje dvije sezone, nakon što je Coventry otkupio njegov ugovor, postigavši 38 golova u 91 ligaškom nastupu.

No, dolaskom u Portugal, u momčad koja u većini utakmica igra izrazito napadački nogomet je eksplodirao.

Mađar koji je od početka razmišljao samo o švedskom dresu

U 20 utakmica upisao je 17 pogodaka i osam asistencija. Plaćen je 20 milijuna eura, a Transfermarkt ga već procjenjuje na 32. Postoji i otkupna klauzula za njega, sto milijuna eura. Očito je Sporting itekako dobro znao što kupuje. Drugi je strijelac lige iza Banze iz Brage.

Gyökeres je švedski reprezentativac mađarskih korijena, no nije razmišljao o predstavljanju domovine svojih roditelja. I svakako je velika nada pomalo posrnule sjajne reprezentacije, nekad treće na svijetu.

Grk eksplodirao ove sezone

U nizozemskoj ligi još možda i bolji posao radi Vangelis Pavlidis. Napadač AZ Alkmaara u prošle je dvije ligaške sezone zabio 16, odnosno 12 pogodaka, da bi ove eksplodirao.

U 16 ligaških utakmica postigao je 18 pogodaka, a dodao je još tri u šest nastupa unutar Konferencijske lige. Zabio je u prvih devet kola Eredivisie zaredom, a od ukupno njih 16, strijelac nije bio tek u tri.

Dijeli prvo mjesto na listi strijelaca s još jednim fenomenalnim napadačem, Santiagom Gimenezom iz Feyenoorda, no on je već europski hit. Pavlidis se probio ove sezone i on osobno vjerojatno ovaj trenutak vidi savršenim za transfer. Većem broju sjajnih klubova nedostaje opaka ubodna igla.