Nogomet
Nogomet

VIDEO: Hrvati u prosincu jednostavno gaze!

Olić, Kranjčar, Ćorluka, Pranjić, Eduardo, Jelavić, Perišić, Klasnić... Bilić može biti ponosan na svoje igrače, u sjajnoj su formi.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Hrvatska možda neće igrati na Svjetskom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi, a nitko nam ne može jamčiti niti da će se naši plasirati na sljedeći Euro, no jedno je sigurno: imamo vrhunske nogometaše koji igraju važnu ulogu u najjačim europskim nogometnim ligama. U mjesecu prosincu to je posebno došlo do izražaja: Hrvati diljem Europe igraju fenomenalno i redovito završavaju na naslovnicama sportskih dnevnika, portala i časopisa, kao glavi akteri pobjeda svojih klubova.

Čovjek koji je definitivno obilježio mjesec prosinac je Ivica Olić. Bayern je bio u velikoj krizi, Van Gaalu je prijetio otkaz, no onda se popularni 'Lola' oporavio od ozljede i pokrenuo veliki preporod Bavaraca! Prvo je zabio pobjednički gol protiv Maccabbija, zatim sjajnom igrom odlučio dvoboj protiv Juventusa, a onda tome dodao i još tri pogotka u Bundesligi, za miran Božić u Muenchenu. Zajedno s Marijom Gomezom Olić u napadu jako dobro surađuje i Bayern je ponovo glavni favorit za osvajanje titule u Bundesligi, a također nije rekao svoju zadnju riječ ni u Ligi prvaka.

Danijel Pranjić također je digao formu. Opet je talentirani hrvatski veznjak, a po potrebi i bek, u prvom sastavu Bayerna. Van Gaal ga jako cijeni i ima njegovu bezrezervnu potporu. Publika mu također više ne zviždi, prihvatili su ga kao vrijednog člana njemačkog nogometnog giganta.

Jednako fantastičan kao i Olić posljednjih mjesec dana bio je i Niko Kranjčar, uz Aarona Lennona trenutno najbolji igrač Tottenhama. Spursi već jako dugo nisu bili ovako visoko na tablici Premiershipa, a Niko je tome pridonio svojim prekrasnim golovima i asistencijama. Posebno je bio dobar u pobjedi protiv Manchester Cityja, ali i u svim drugim susretima igra na vrlo visokoj razini.

Vrlo je dobar u dresu Spursa i Vedran Ćorluka, desni bek kakvog bi svaki nogometni velikan poželio. Njegova čvrsta igra u obrani i kreativnost u napadu te sjajni driblinzi čine ga nezamjenjivim u Tottenhamu.

Ivan Klasnić u Boltonu je uskrsnuo iz pepela poput Feniksa i preko noći postao jedan od najopasnijih napadača u Premiershipu. Nakon velikih problema s bubrezima i transplatacije Ivan se mnogo mučio i nikako nije mogao pronaći formu u Nantesu, a ni u Boltonu se nije najbolje snašao na početku sezone, no kad je proradio počeo je zabijati iz kola u kolo te dobio na Otoku nadimak 'The Dog'. Klasnićevi golovi bit će itekako potrebni Boltonu u borbi za opstanak…

Ništa manje opasan nije ni Nikica Jelavić. Dečko je prebrodio brojne ozljede i sada igra fantastično za svoj Rapid iz Beča, kojeg je golovima dugo držao u igri za knockout fazu Europske lige, a u domaćem prvenstvu također trpa iz kola u kolo. Nije ni čudo što ga je Bilić počeo redovito zvati u reprezentaciju…

Eduardo da Silva bio je u velikoj igračkoj krizi posljednja dva mjeseca, no čini se da dolaze bolji dani za najuglednijeg hrvatskog napadača. Protiv Hull Cityja u subotu prekinuo je svoj dugi golgeterski post i nadamo se najavio bolja vremena. Topnici muku muče s ozljedama napadača, a i dalje su u igri za titulu. Wengeru trebaju golovi Eduarda tijekom napornog rasporeda Premiershipa između Božića i Nove godine.

Među onima koji nas oduševljavaju svakako je i mladi napadač Club Bruggea Ivan Perišić. Njegovi golovi odveli su belgijski klub među 32 najbolja u Europskoj ligi, a momak kojeg su olako otpisali u Hajduku dokazao je klasu i najavio brzi prelazak iz mlade u A reprezentaciju.

Ako tome pridodamo uvijek standardno dobrog Darija Srnu, kapetana Šahtara, Vukojevića koji igra zapaženu ulogu u Dinamu Kijev, Matu Bilića uvijek opasnog u napadu Sporting Gijona, Ivana Jurića i Matu Jajala koji igraju dobro u Seriji A, jasno je da Hrvatska ima vrsne igrače diljem Europe i veliku perspektivu uoči budućih reprezentativnih utakmica, što se pokazuje u praksi iz tjedan u tjedan. I ne zaboravimo ni Luku Modrića te Mladena Petrića, koji kad se potpuno oporave od ozljeda opet će nas oduševljavati svojim igrama. Nema sumnje, Slaven Bilić može biti ponosan…