Nogomet
Nogomet

VIDEO: Deset najvećih kontroverzi u povijesti SP!

Zidane udara Materazzija, 'Božja ruka', 'Mighty Joe' Šimunić neki su od događaja koji su obilježili Svjetska nogometna prvenstva.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

1. 'Božja ruka' Maradone

Vjerojatno svaki Argentinac i Englez znaju o čemu je riječ, kao i svaki ljubitelj nogometa na svijetu. Argentina je pobijedila Englesku 2:1 u četvrtfinalu SP 1986. u Meksiku, a prvi gol Maradona je zabio rukom. Kako je sam kasnije priznao 'bio je to Diegov udarac glavom uz pomoć Božje ruke'. Drugi gol Maradone na utakmici Maradonu je učinio besmrtnim, primio je loptu na centru te predriblao sve engleske igrače i zabio fantastičan pogodak. Utakmica za Argentinu je imala i poseban politički značaj nakon što su im Englezi 4 godine ranije vojnom intervencijom preoteli Falklandsko otočje. Maradona je na tom SP postigao 5 golova i čak 5 puta asistirao.

2. Upitan gol Engleske u finalu

U finalu SP 1996. Engleska je na domaćem terenu pobijedila Zapadnu Njemačku 4:2 nakon produžetaka. No, utakmica je ostala u pamćenju po golu za kojeg se nikad nije utvrdilo je li bio ili ne. Dakle, poslije 2:2 (izjednacio je stoper Wolfgang Weber u zadnjim sekundama utakmice) igrali su se produžeci. U 101. minuti, poslije centarsuta Alana Balla uslijedio je topovski udarac Hursta - greda i lopta se odbila u travu te van. Glavni sudac nije mogao procijeniti je li lopta prešla gol-crtu, no njegov pomoćnik Tofik Bakhramov (SSSR) sugerirao mu je da je lopta stvarno prešla crtu.

3. Ronaldo i finale 1998.

Najbolji strijelac u povijesti SP u Francuskoj 1998. postigao je četiri pogotka i tri puta asistirao. Noć prije velikog finala s Francuskom dobio je epileptički napad. Samo 72 minute prije početka utakmice Ronaldo je uklonjen s liste početnog sastava, no tadašnji brazilski izbornik Mario Zagallo ipak ga je u posljednji trenutak uvrstio u sastav. Naime, Ronaldo mu je rekao da je spreman, mada se kasnije pokazalo tijekom utakmice da to nije onaj pravi Ronaldo, podsjetimo Francuska je bez problema slavila 3:0.

4. Escobar ubijen nakon autogola

Branič kolumbijske reprezentacije Andres Escobar ubijen je u baru u Medellinu, samo deset dana nakon što je postigao autogol u porazu protiv domaćina SAD-a 1994. Ubojstvo je naručila mafija.

5. Zidane branio svoju čast

Veliku karijeru Zinedine Zidane htio je završiti osvajanjem SP 2006. u Njemačkoj. No, pred kraj finalne utakmice s Italijom dogodio se incident. Navodno je Materrazzi povukao za dres Zidanea, a Zizou mu je kazao da ako želi njegov dres da će mu ga dati nakon finala. Tada je Materrazzi spomenuo Zizouovu sestru nakon čega je uslijedio epski udarac glavom u prsa. Zidane je zaradio crveni karton, ali je ipak proglašen najboljim igračem SP.

6. Austrija i Zapadna Njemačka namještale rezultat

Jedan od čudnijih rezultata dogodio se u Španjolskoj 1982. Alžir je debitirao na SP-u i umalo prošao dalje. Za veliki uspjeh nije mu odgovarala samo pobjeda Zapadne Njemačke protiv Austrije od 1:0. I bilo je baš 1:0. Nakon gola, igrači su se samo dodavali. Poslije toga, FIFA je uvela pravilo da se utakmice posljednjeg kola grupne faze igraju istovremeno.

7. Argentina namještala s Peruom?

Na SP 1978. domaćin Argentina trebao je pobjedu od četiri gola razlike nad Peruom kako bi izborila prolaz ispred Brazila. Završilo je 6:0 za Kempesa i društvo, no tu utakmicu su zauvijek obilježile glasine da su Peruanci, koji su u svojim redovima imali vratara argentinskog porijekla, pustili utakmicu.

8. Kuvajćani se pogubili

U Španjolskoj 1982. Kuvajt se jedini put plasirao na SP. U utakmici s Francuskom dogodila se bizarnost. Netko od navijača s tribina je imao zviždaljku te je upotrijebio tijekom jedne akcije Francuza. Kuvajćani su stali pa je Francuska postigla gol. Naime, Kuvajćani su mislili kako je sudac fućkao. To ih je iživciralo pa su htjeli napustiti teren, ali sudac je ipak poništio gol pa se sve smirilo. Francuska je na kraju slavila 4:1.

9. Bez kazne a razbio zube

U polufinalu SP 1982. igrali su Francuska i Zapadna Njemačka. Golman Njemačke Harald Schumacher u jednoj intervenciji napravio je brutalan prekršaj na Patricku Battistonu na vrhu šesnaesterca izbivši mu dva zuba, a sudac se nije ni oglasio.

10. 'Mighty Joe' Šimunić

Na SP u Njemačkoj 2006. Hrvatska je igrala ključnu utakmicu protiv Australije, a svemogući Josip Šimunić morao je dobiti tri žuta kartona kako bi ga se izbacilo iz igre. Naravno, sve je zakuhao engleski sudac Graham Poll. Nakon što je Šimuniću pokazao drugi žuti karton u knjižicu je upisao ime australskog braniča Craiga Moorea koji je nosio isti broj kao Šimunić.