Nogomet
Nogomet

Hajduk predstavio novog trenera Gattusa, odmah je zagrmio: "Rad i disciplina! Došao sam izgraditi mentalitet!"

Hajduk je konferenciji za medije predstavio svog novog trenera Gennara Gattusa.

Na Poljudu je održana konferencija za medije na kojoj je Hajduk predstavio svog novog trenera Gennara Gattusa.

"Hvala predsjedniku i sportskom direktoru što su mi ukazali povjerenje. Kad me Nikola zvao, pružena mi je jedna velika mogućnost da radim ovdje i da pokažem svoje nogometno znanje, a i volim izazove. Hajduk Split je sam po sebi izazov", kazao je Gattuso.

Gattusov Hajduk će igrati 4-3-3 i 4-2-3-1

Koje su stilske odrednice s kojima misli igrati u Hajduku i koliko mu igrača nedostaje za ono što želi igrati?

"Uvijek sam igrao 4-3-3 ili 4-2-3-1, a imam preko 400 utakmica u trenerskoj karijeri. Međutim, formacija nije bitna, bitan je pobjednički mentalitet. Što se tiče novih igrača, bolju viziju ću dobiti nakon što se upoznam sa sadašnjim igračima. Preferiram uživo vidjeti mogućnosti igrača, jer jedna stvar je vidjeti igrača na videu, a druga stvar u realnosti."

Gattuso je svjestan da Hajduk nije bio prvak već 19 godina.

"Pustimo moju igračku karijeru sa strane"

"Pustimo moju igračku karijeru sa strane, ovdje se radi o meni kao treneru. Trener sam već 11 godina, moja najvažnija utakmica će biti ona ovdje, a to će biti moja momčad. Igrači moraju imati poštovanja prema grbu kojeg nose na majici. S nekoliko sam igrača već kontaktirao, neću o imenima jer neke stvari moraju ostati između nas. Nogomet je jedna ozbiljna djelatnost", poručio je Talijan.

"Radio sam u gradovima koji žive za svoj nogometni klub, u užarenim atmosferama. Ovdje sam želio doći, imao sam izdašnih ponuda iz Saudijske Arabije, mogao sam raditi i po Italiji, ali ipak sam se odlučio doći ovdje u Split. Ovdje sam da izgradim mentalitet momčadi", dodao je Gattuso.

"Infrastruktura je loša, ali to neće biti alibi"

Istaknuo je još i ovo:

"Ponekad igrači osjećaju da je dres težak 100 kilograma, ali mi moramo pronaći pobjednike, s pravim mentalitetom."

Koliko će mu vremena trebati da složi ekipu kakva priliči Hajduku?

"Ja volim držati posjed lopte, kao trener sam različit od sebe kao igrača. Moramo se postaviti svi zajedno kao jedna velika obitelj, a to nije samo 25 igrača na raspolaganju nego su tu svi. Imao sam razgovor s oružarima, fizioterapeutima, svi moramo težiti istom cilju, a to je uspjeh. Neće mi biti alibi što imamo sveukupno jedan teren za trening. Trebat će vremena da se dobije neka igra, ali vremena je malo."

"Prioritet su pojačanja na krilima i u vrhu napada"

Na kojim pozicijama bi Gattuso volio pojačati momčad?

"Moramo biti svjesni da u ovom trenutku prioritet je prema naprijed, to su krila, lijevo i desno. Što se tiče Brekala, moramo biti svjesni da je on igrač Fiorentine. Marka Livaju vidim kao desetku, a ne kao devetku i to su stvari na kojima ćemo poraditi."

Koliko je u 24 sata otkako je sletio stigao upoznati grad?

"Svaki zid ovdje ima mural, zastavice su posvuda, to mi je isto bio jedan od razloga zašto sam odabrao ovaj grad. Ovo mi je veliki izazov, a ovdje mi fali infrastruktura i to mi je dodatni izazov. Ja sam rođen u jednom ribarskom naselju i bilo mi je logično doći ovdje, u grad na moru."

"Čuo sam se s Tudorom i Šerićem"

Je li se Gattuso čuo s nekim drugim trenerima prije dolaska u Hajduk?

"Jesam, čuo sam se s Igorom Tudorom, kao i Anthonyjem Šerićem koji je igrao u Italiji. Šerić je bio ključna osoba, on mi je dobro prenio situaciju. Ako netko misli da može igrati mali nogomet s prijateljima, to nema šanse."

Po čemu bi Gattuso volio da ga jednog dana navijači pamte?

"Nemojmo sad odmah pričati što će biti za 15 godina. Nisam ni došao, a već mi postavljate to pitanje. Želim kreativnost u igri, da sam igračima ostavio osjećaj pripadnosti jer navijači osjete tko gine za ovaj klub."