Nogomet
Nogomet

Zarađuju najviše na svijetu, 18 puta više nego Hrvati, ali kontroverzno pravilo ostaje

Po novom ugovoru španjolski nogometni suci najplaćeniji su na svijetu…

Sudac Hernandez pokazuje žuti karton Lionelu Messiju (Foto: AFP) (Foto:Afp)

Španjolska La Liga po mnogim je kriterijima vodeća europska i svjetska nogometna liga. Činjenica je da je najtrofejnija i najbolja europska liga po UEFA-inu koeficijentu u posljednjih nekoliko godina. Godinama u La Ligi igraju najveće zvijezde svjetskog nogometa.

Međutim, La Liga nema samo najbolje plaćenog nogometaša na svijetu, a to je Lionel Messi, za kojeg se smatra da u Barceloni na konto svih primanja zarađuje više od 40 milijuna eura neto godišnje, nego i najbolje plaćene suce.

La Liga je ljetos prihvatila prijedlog Sudačke komisije za profesionalni nogomet u sklopu Španjolskog nogometnog saveza i odlučila povećati plaće nogometnim sucima u trima španjolskim profesionalnim ligama. Procurile su informacije o kojim se ciframa radi.

Španjolski suci najplaćeniji na svijetu

Prema novom ugovoru koji traje do 2023., glavni suci u elitnoj španjolskoj ligi godišnje će po glavi zarađivati čak 296.423 eura, što je povećanje od 53 posto u odnosu na prethodni ugovor, kada su zarađivali 193.000 godišnje. Pomoćnim sucima primanja su povećana za 61 posto ove sezone, a do isteka ugovora primanja povećat će im se za 82 posto.

Po tome elitni španjolski suci zarađuju podjednako ili bolje od brojnih nogometaša u jakim europskim ligama. Zarade su im usporedive čak i s manjim klubovima iz "lige petice". Primjerice, prošle sezone igači talijanskog Crotonea zarađivali su u prosjeku oko 300.000 eura. Ni u francuskom Troyesu ili Angersu nisu bile puno veće. 

U novom su ugovoru, među ostalim, implementirana primanja španjolskih sudaca i njihovih pomoćnika koji s VAR tehnologijom asistiraju glavnim sucima na travnjaku. Oni će po utakmici zarađivati 1600 i 800 eura.

Zanimljivo je da su španjolski suci osjetno bolje plaćeni nego suci u preostalim najvećim europskim ligama. Prema dostupnim podacima iz prošle sezone, glavni suci u engleskoj Premierligi zarađivali su na godišnjoj razini u prosjeku oko 100.000 eura, a oni koji su sudili najveći broj utakmica i do 150.000 eura.

Zarade sudaca u HNL-u

U Njemačkoj, Italiji i Francuskoj suci zarađuju između 70 i 100 tisuća eura godišnje, a u Hrvatskoj između 7 i 10 tisuća kuna mjesečno, barem tako tvrdi HNS-ov povjerenik za suđenje Ante Kulušić. To bi značilo da španjolski suci zarađuju barem 18 puta više od hrvatskih.

U Španjolskoj do daljnjeg ostaje na snazi i nepisano pravilo da suci ne mogu suditi klubovima koji dolaze iz njihova grada ili regije. Staru polemiku razbuktalo je imenovanje Gila Manzana za glavnog suca predstojećeg derbija između Atletica i Barcelone.

Ni Rojiblancosi ni Katalonci nisu oduševljeni ovim izborom. Gil Manzano ni jednima ni drugima nije po volji. Isti sudac sudio im je nekoliko puta posljednjih godina te su oba kluba imala mnogo primjedbi na njegovo suđenje.

U drugim sportovima u španjolskim profesionalnim ligama nije problem ako, primjerice, Realu ili Barceloni sudi Madriđanin ili Katalonac, no u nogometu je to još uvijek nepremostivo pitanje. Ako se unaprijed pretpostavlja da suci moraju biti neutralni i profesionalni, ako se vjeruje u njihovo poštenje i nepotkupljivost, ako su tako dobro plaćeni, zašto postoji takva barijera?

Kontroverzno pravilo ostaje na snazi

„Kao predsjednik Tehničke komisije i nogometni sudac, ja sam za to da se to nepisano pravilo promijeni, no mi smo u Španjolskoj daleko od toga. Jednostavno, mi kao društvo nismo pripremljeni za takvo što“, tumači Velasco Carballo, predsjednik Tehničke sudačke komisije.

Možda najbolje objašnjenje zašto će se to teško promijeniti dali su bivši poznati španjolski suci Andujar Oliver i Iturralde Gonzalez:

„Dosudiš li jedanaesterac ili isključenje protiv momčadi iz svoga grada, tjednima nećeš moći izaći iz kuće“, objašnjava Oliver, koji već godinama radi za Marcu kao sudački ekspert.

„Znate kako kaže stara poslovica: najbolji je sudac onaj koji ništa ne sudi protiv tebe. Zašto mijenjati običaj kada će ta promjena donijeti više problema nego koristi“, kaže Gonzalez, poznati baskijski sudac koji je sudio mnogo španjolskih derbija i danas je medijski sudački ekspert.

U preostalim najvećim europskim ligama vrijede slična pravila. U nekima mogu suditi suci iz iste regije, kao što je to u Francuskoj, a u Engleskoj ako se pouzdano zna da je sudac navijač nekog drugog kluba iz istog grada, kao što je bio slučaj s Anthonyjem Taylorom, koji živi u Manchesteru, ali je sudio i Manchester Unitedu i Manchester Cityju jer se zna da je navijač Altrinchama, niželigaškog kluba iz okolice grada.

Sumnje u HNL-u

U Hrvatskoj suci ne sude klubovima koji dolaze iz istog grada, ali mogu im suditi ako dolaze iz obližnjeg grada. Osijek se, primjerice, ove sezone požalio da njegove utakmice protiv klubova iz okolice Zagreba sude Zagrepčani, a protiv zagrebačkih klubova suci iz „prstena“ hrvatske metropole.

„Zar to mora biti tako? I mi bismo voljeli kada bi nam sudili suci iz Našica ili Donjeg Miholjca. Da se razumijemo, to nije uzrok našeg poraza od Gorice, ali izaziva sumnje“, izjavio je prije nekoliko tjedana za Glas Slavonije sportski direktor Osijeka Alen Petrović nakon poraza njegova kluba u srazu s Goricom.

S druge strane, mnogi u hrvatskoj ligi imaju primjedbu na Osijek jer upravo iz tog slavonskog grada već tradicionalno dolazi najveći broj sudaca u Prvoj HNL. Priča o "osječkom lobiju" raspreda se već godinama...