Nogomet
Nogomet

Glavni favoriti za organizaciju SP-a 2030. već slave: Predsjednik UEFA-e izabrao tko će predstavljati Europu

Španjolska i Portugal združeno će se kandidirati za domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. i kako stoje stvari, bit će jedini europski kandidat, a i najveći favorit za organizaciju turnira...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Španjolska i Portugal korak su bliže organizaciji Svjetskog prvenstva 2030. Tako barem pišu španjolski mediji koji su prilično trijumfalistički raspoloženi.

Ističu da predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin zahtijeva od 55 saveza članica UEFA-e da izaberu samo jednog europskog kandidata za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030.

Marca piše da su napori Luisa Rubialesa i Fernanda Gomesa, predsjednika španjolskog i portugalskog nogometnog saveza, urodili plodom jer je Ujedinjeno Kraljevstvo, kao glavni europski konkurent, odustalo od kandidature i usredotočit će se na organizaciju Eura 2028. zajedno s Republikom Irskom. Na taj način kandidatura Španjolske i Portugala ostala je jedina opcija za UEFA-u da organizira Svjetsko prvenstvo 2030.

Španjolski i Portugal europski kandidati za organizaciju SP 2030.

Madridski dnevnik tvrdi da je ovim sporazumom osigurana podrška 55 europskih saveza. Čeferin je nekoliko prilika jasno davao do znanja da ne želi više europskih kandidatura:

"Europa mora imati jednu kandidaturu i podrška će biti totalna”, često je isticao slovenski pravnik na čelu europske krovne nogometne organizacije.

Kostelić napao organizatore Olimpijskih igara: "Ovo je apsurdno nakon četiri godine priprema!"

Osim europske potpore, nogometni savezi nekih arapskih država također podupiru združenu ibersku kandidaturu zahvaljujući organizaciji španjolskog Superkupa u Saudijskoj Arabiji.

Proteklih dana Španjolci su lobirali u Rijadu. Luis Rubiales i njegov tim navodno su ostvarili podršku Saudijaca u utrci koja će se završiti sljedeće godine te u procesu koji se promijenio i koji će se sada odvijati u svim udrugama članicama FIFA-e, a ne kao prije, da je ovisilo isključivo o FIFA-inu Vijeću.

Čeferin želi jednog europskog kandidata 

Politički čelnici Španjolske i Portugala od početka su dali apsolutnu potporu projektu i vide ga kao veliku priliku za obje zemlje, kako u gospodarskom, tako i u sportskom i društvenom smislu.

Marca tvrdi da iberski združeni projekt nema ozbiljnijeg konkurenta. Spominjala se zajednička kandidatura balkanskih zemalja, no to očito otpada ako je UEFA odlučila dati podršku Španjolcima i Portugalcima.

Južnoameričke države Argentina, Paragvaj i Urugvaj također su objavile da se namjeravaju združeno kandidirati, uz još po jednu azijsku i afričku kandidaturu, ali nitko od njih nije stigao dalje od proklamiranih izjava. Sve je to daleko od službene objave.

Nogometna ikona odlazi iz slavnog kluba: Slao je neprimjerene poruke suradnicama

Činjenica jest da su Španjolci i Portugalci zasad najuvjerljiviji. Dojam je da su favoriti za oragnizaciju Mundijala 2030. Vidjet ćemo hoće li se nešto promijeniti u sljedećih nekoliko mjeseci.

Španjolska je već bila samostalni domaćin SP-a 1982., bilo je to sjajno prvenstvo, a Portugal je organizirao Euro 2004., koji je također bio odlično organiziran. Posljednjih 20 godina obje zemlje uložile su puno u obnovu i izgradnju, kako novih stadiona tako i ukupnu infrastrukturu. Portugal praktički i ne treba neke veće investicije, osim možda ušminkavanja stadiona na kojima se igrao Euro.

Atraktivna iberijska ponuda

U Španjolskoj je posljednjih godina izgrađeno i obnovljeno nekoliko velikih stadiona. Athletic Bilbao i Atletico Madrid izgradili su velebne stadione, Real Sociedad obnovio je u potpunosti Anoetu, Espanyol je izgradio novi stadion, Betis je dovršio spajanje tribina i još treba samo postaviti krov na tribine koje primaju 60 tisuća gledatelja.

U Sevilli postoje još dva velika stadiona, Sevillin i Olimpijski stadion La Cartuja. Levante je dovršio obnovu i postavljenje krova, Valencia je krenula s konačnim dovršenjem nove Mestalle, a ni stara nije za baciti.

Real Madrid će do kraja godine završiti skupocjenu obnovu svojeg mitskog stadiona Santiago Bernabeua, a Barcelona bi trebala obnoviti Camp Nou u sljedeće tri-četiri godine. U Španjolskoj postoji još barem desetak stadiona na kojima bi se mogle odigravati utakmice svjetskog prvenstva.

Dakle, stadioni su tu, prometna infrastruktura je odlična, hotela i kampova ima koliko hoćete, a da se o kulturnoj, gastronomskoj i inoj ponudi ne priča. Obje zemlje su turističke perjanice Europe. Sve u svemu, jako atraktivna kandidatura.