Nogomet
Nogomet

Southgate je ismijavan i predmet raznih kritika, ali jedan podatak o njemu će vas sve šokirati!

Engleski izbornik Gareth Southgate ostvario je jednak broj pobjeda u nokaut fazi velikih natjecanja kao svi izbornici prije njega zajedno.

Gareth Southgate (Foto:Afp)

Nogometna reprezentacija Engleske izborila je finale Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj.

Unatoč vrlo lošoj igri kroz većinu turnira, što uključuje i nevjerojatan spas "na iglene uši" u osmini finala protiv Slovačke, Gareth Southgate još je jednom uspio.

Kritiziraju ga i ismijavaju (s razlogom), ali on prolazi

Toliko kritizirani pa čak i ismijavani Southgate, čovjek kojem su svi pronalazili velike pogreške u slaganju momčadi i vođenju utakmica. I s razlogom, Engleska je uglavnom izgledala loše, a taktika nelogična, no spletom okolnosti i nekih odluka oni su ponovno u finalu.

Southgate je momčad preuzeo u rujnu 2016. godine, nakon što je otkaz povodom privatnog skandala dao tek postavljeni izbornik Sam Allardyce.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji osvojili su četvrto mjesto, a onda su na Euru 2021. godine došli do finala gdje su tek nakon kaznenih udaraca izgubili od Italije.

Southgateu devet pobjeda u nokaut fazi velikih natjecanja

Na Svjetskom prvenstvu u Katru došli su do četvrtfinala i to vrlo dobrom igrom, ali tamo je Francuska u ponajboljoj utakmici turnira bila bolja.

I sad je došao ovaj Euro, gdje su Englezi prošli skupinu s tek dva postignuta gola, nakon čega su tek u sudačkoj nadoknadi izjednačili protiv Slovačke, a onda prošli Švicarce nakon kaznenih udaraca, ponovno izašavši iz rezultatskog minusa.

Minus su imali i u polufinalu protiv Nizozemske, no došao je preokret i novo veliko slavlje Garetha Southgatea.

Čovjeka koji ima jednaki broj pobjeda u nokaut fazi velikih natjecanja, gdje računamo europska i svjetska prvenstva kao svi engleski izbornici prije njega zajedno.

Da, upravo tako, Englezi su ukupno 18 puta ostvarili pobjedu u nokaut fazi, od čega Southgateu pripada devet puta.

U nedjelju može postati bolji od svih zajedno

1966., kad su postali svjetski prvaci, slavili su tri puta, dva puta na Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji te po jednom na SP 2002. i 2006. te Euru 1996. godine.

Southgate je slavio po tri puta na prošla dva Eura, dva puta u Rusiji i jednom u Katru. U nedjelju će imati priliku ostvariti to deseti put i postati uspješniji engleski izbornik nego svi prije njega zajedno.

Tko bi to rekao, zar ne?

Harry Kane se pridružio društvu na vrhu ljestvice strijelaca

Gattuso oduševljen središnjim dijelom Hajdukovih priprema: "Osjećam se kao da treniram Real Madrid"

Loše vijesti za ljubitelje nogometa u BiH: Velež jedva izvukao neodlučeno kod kuće protiv liliputanaca