Nogomet
Nogomet

Skomina kritizirao povlačenje crta i VAR situacije: ''To vidim samo u Hrvatskoj''

Bivši elitni sudac UEFA-e čudi se jednoj stvari u HNL-u.

Povlačenje crta Hajduk - Osijek (Foto:Screenshot)

Damir Skomina, nekad elitni sudac UEFA-e, a danas stručni komentator u emisiji Tportal sudačka analiza na MAXSportu, iznio je svoje viđenje situacija o kojima se najviše pričalo proteklog SuperSport HNL vikenda.

Na utakmici između Hajduka i Osijeka zasmetalo ga je nekoliko odluka, točnije načina korištenja VAR tehnologije.

''Situacija kod gola Hajduka protiv Osijeka... Po meni VAR kad se umiješa u ovakvo nešto... Ne razumijem stav suca koji ovdje nije svirao prekršaj nakon pregleda, a ne razumijem ni VAR koji je pozvao suca za ovo jer nije kritično. Meni je intervencija VAR-a prestroga, ali kad dođe do nje... Sudac me nije uvjerio da je siguran u svoju odluku, vraćao se da pogleda. VAR se treba javiti da poništi nešto katastrofalno krivo. A sudac je pred ekranom trebao vidjeti prekršaj'', rekao je Skomina.

Pukštas u zaleđu, ali kritika označavanju linija

Pričalo se dosta i o zaleđu Pukštasa kod nepriznatog drugog pogotka domaćina. Tu spora nema, bilo je zaleđe, ali Skomina kaže da ovakvo povlačenje crta vidi samo u Hrvatskoj.

''Jedna stvar koju vidim samo u Hrvatskoj. Plava crta je noga obrambenog igrača, a ovaj međuprostor u crvenom bi trebao biti bez boje i na kraju imamo crvenu boju kojom je označeno tko je najbliži golu. Čini se da je na Livajinoj nozi, ali je na Prpićevom ramenu.

Zbog Prpića je zaleđe, Livaja nije aktivan i ne utječe toliko na prostor gdje ide lopta. Ispravno je dosuđeno zaleđe, ali nije mi jasno ovo ocrtano polje crvenom bojom. Na taj način ne vidimo gdje je crta, a ona je na ramenu Hajdukovog igrača.''

Mnogi su vrtjeli glavom na pomalo zbunjujuće objašnjenje Sudačke komisije na oštar start Cordobe na Andrića s dvije noge. U tom objašnjenju kao da su krivo preveli riječi ''challenge'' koji bi se u nogometnom žargonu preveo sa ''start'' umjesto ''izazov'' kako stoji u objavi.

''Igra se 90. minuta, za mene je to žuti karton. Za crveni karton moramo imati silinu. Cordoba je pokupio suparnika po nozi. Na seminarima se uči da je ovo za žuti karton, ali kad se uzme u obzir da je to 90. minuta, da je nakon toga nekoliko ljudi s klupe Rijeke dobilo karton... Utakmica bi se puno mirnije završila da je pokazan crveni karton'', objasnio je ovu situaciju Skomina.

Ponoćna objava insajdera o Ivanu Perišiću: "On se želi vratiti..."

Povratak Bilog tića: "Hajduk je ostao djelomično dužan Stipi Biuku"