Nogomet
Nogomet

Šimunić odgovorio na prozivke Dinama: "Neću otvarati rovove, ali što bi Hajduk trebao reći?"

Josip Šimunić, izbornik mlade reprezentacije do 19 godina, nije ostvario plasman na Euro.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija do 19 godina nije uspjela osigurati plasman na Europsko prvenstvo, a u skupini s Rumunjskom, Islandom i Gruzijom izabranici Josipa Šimunića zauzeli su posljednje mjesto.

"Razočaranje je prisutno jer smo igrali kod kuće, i to u skupini bez izraženog favorita. Razumijem da to neki vide kao neuspjeh, a Hrvatska nema toliku bazu da bismo očekivali automatski plasman na završni turnir", kazao je izbornik pa dodao kako je mlada reprezentacija u prošlosti samo tri puta osigurala plasman na Euro, koje se igra svake tri godine.

"Za nas je primarni cilj razvoj igrača za seniorsku nogometnu reprezentaciju, a pritom nema korelacije između plasmana na završne turnire u mlađim kategorijama i uspjeha u seniorima", rekao je Šimunić pa naveo nekoliko primjera nogometnih divova koji također nisu izborili plasman na Euro.

Generacija je talentirana

"Na Euro se nisu plasirale niti momčadi koje tradicionalno rade s mladima, poput Portugala i Belgije, branitelji naslova Španjolci i Njemačka."

Unatoč ovom neuspjehu, Šimunić smatra da je ova generacija izuzetno talentirana. Osim toga, nekolicina nogometaša iz te generacije već nastupa za starije uzraste.

Primjera radi, za U-19 generaciju još bi mogli igrati nogometaši poput Lukasa Kačavende i Roka Šimića, koji su odavno prepoznati kao talenti kojima se predviđa veliki transfer, ali i karijera.

Osim njih, ovu generaciju krase imena poput Raka, Šaranića, Duvnjaka, Barišića, Bradarića, Perkovića, Lisice, Krole...

"Duboko vjerujem da u svakom godištu Hrvatska ima talentiranu djecu. S njima se dobro radi u nogometnim školama, turnirima, ali i reprezentativnim okupljanjima", kazao je legendarni branič Vatrenih pa odgovorio na prozivke iz Dinama kako na utakmici protiv Islanda u prvoj jedanaestorci nije bilo niti jednog igrača iz zagrebačkog sastava.

Šimunić odgovorio na prozivke Dinama

"Nemam potrebe otvarati rovove s Dinamom. Jako cijenim njihovu školu i doprinos koji su dali uspjesima naših reprezentacija. Za naš nogomet je važno da Dinamo nastavi proizvoditi istim tempom. No želim naglasiti da je bilo neprimjereno i nekorektno da se nakon pobjede protiv Islanda, a dan prije utakmice s Rumunjskom pojavi ta priča u medijima", rekao je za Sportske novosti pa dodao:

"Što bi Hajduk trebao reći, koji je imao manje pozvanih igrača od Dinama za ovu akciju, a oni su prvaci u tom uzrastu? To je podcjenjivački prema svim drugim klubovima i igračima, žao mi je zbog njih, žao mi je zbog dečki iz Dinama."

"Ako ne mogu raditi neovisno, neću ni raditi"

"Sve što sam postigao, postigao sam radom. Takav sam, a takav ću i biti kao trener -  pošten i neovisan. Ako ne mogu raditi neovisno, onda neću ni raditi. Meni nije važno kako se igrač zove, u kojem klubu igra, tko mu je trener, otac ili menadžer, već samo kako igra i kako se ponaša u reprezentaciji.

"Nije očekivano da će Dinamo u svakoj generaciji imati pet ili deset igrača za prvih jedanaest, ali to ne znači da već u idućem godištu neće dominirati.  Dečkima iz Dinama nije potreban taj oblik zaštite kluba. Neka se fokusiraju na rad i ne sumnjam da će isplivati jer imaju kvalitetu. Ponavljam, samo rad je put do uspjeha, dolazili vi iz Dinama, Hajduka, Osijeka, Rijeke ili Bayerna", zaključio je Šimunić.